r
Nosalty Logó

Somlói galuska Csupasüti konyhájából

Csupasüti
Somlói galuska Csupasüti konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

563
Kalória
10.2g
Fehérje
57.3g
Szénhidrát
34g
Zsír
117.3g
Víz
197g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
42.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 563 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 6763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A vaníliasodóhoz

A csokoládéöntethez

Összesen 240 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    117.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 563 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122 g

Zsír

  • Összesen
    407.5 g
  • Telített zsírsav
    213 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    2365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6432.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    1596 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    814 mg
  • Foszfor
    2650 mg
  • Nátrium
    1108 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    687.2 g
  • Cukor
    513 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    1407.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2742 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    167 mg
  • D vitamin:
    432 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    463 micro
  • Kolin:
    1432 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2661 micro
  • α-karotin
    89 micro
  • β-karotin
    802 micro
  • β-crypt
    287 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1888 micro
Összesen 6763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 240 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Piskóta készítése: A piskótát a hagyományos módon elkészítjük, a tojássárgát cukorral kikeverjük, a lisztet a sütőporral átszitáljuk, és hozzáadjuk a kikevert sárgájához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fokozatosan, hogy ne törjük, hozzákeverjük a sárgájához.
  2. A kész masszát 3 részébe osztjuk: egyharmadába belekeverjük a kakaót, másik egyharmadába belekeverjük a diót, utolsó harmadát simán hagyjuk. Tepsibe öntjük, és 165 C-on megsütjük kb. 15-20 perc alatt.
  3. Természetesen ha nincs időnk, el lehet készíteni előresütött somlói piskótából is, de tény, ezzel sokkal finomabb!
  4. Szirup készítés: A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, és szárazra töröljük, a héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. Egy mércés bögrébe öntjük mindkettőt, és adunk hozzá annyi vizet, hogy 200 ml legyen. Majd hozzáadjuk a cukorhoz, és összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, hozzáöntjük a rumot. Ez nagyon fontos, hogy ne spóroljuk ki a rumot!
  5. Vanília készítés: (Nos, ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg a piskótákat, de ha neked nincs időd, vagy már nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan hidegen elkészíthető, 3 perces vanília pudingport.) A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát csomómentesre kikeverjük, és felforraljuk, míg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.
  6. Csokoládéöntet: az egészet egyneművé olvasztjuk, hogy szép folyékony legyen. És most jön a lényeg, összeállítjuk a sütinket:
  7. Kezdjük a kakaós piskótával, meglocsoljuk sziruppal, megszórjuk a darált dióval, mazsolával, leöntjük vaníliasodóval. A következő réteg a diós piskóta, szintén ugyanígy járunk el. Az utolsó a sima vaníliás piskóta, ezt alaposan megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral.
  8. Dobozba tesszük, jól lezárjuk, majd mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára, hogy jól átjárják az ízek!
  9. Tálalás: evőkanállal kiszaggatunk egy szép adagot, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és megcsurgatjuk csokiöntettel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Ez a kitűnő desszert Gollerits Károly ételkreációja, aki 16 évig volt a Gundel-étterem vezető főpincére. Mindig is szerettem használni a Gundel szakácskönyvet, hiszen hagyományos alapreceptek vannak benne, amit fiai, Gundel Ferenc és Gundel Imre adott ki 1984-ben. Már akkor is a desszertek csábítottak.:) Egy kissé átvariáltam, megköszönve az én big chef barátomnak, akitől a mai napig is sokat tanulok. Vendégváráshoz a legjobb, hiszen előre elkészíthető, és csak szervírozzuk.:)

Nosalty stories

További receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...