Tökös-mákos kevert sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A keverthez
-
17g cukor65 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
37 kcal
-
17g mák88 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
-
17g közönséges tök2 kcal
-
6g tej3 kcal
A citrommázhoz
Összesen
364
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A keverthez
-
200g cukor774 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g só0 kcal
-
200g közönséges tök27 kcal
-
70g tej39 kcal
A citrommázhoz
Összesen
4361
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A keverthez
-
15.1g cukor58 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
3.8g napraforgó olaj33 kcal
-
15.1g mák79 kcal
-
15.1g finomliszt55 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
15.1g közönséges tök2 kcal
-
5.3g tej3 kcal
A citrommázhoz
Összesen
327
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 727.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
364
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.6 g
Zsír
-
Összesen 146.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8726.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 3084 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 775 mg
-
Foszfor 2178 mg
-
Nátrium 2503 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 720.5 g
-
Cukor 513 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 240.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 356 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 914 micro
Összesen
4361
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 657.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 232 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 18.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
327
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A keverthez
-
200 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
50 ml napraforgó olaj
-
200 g mák
-
200 g finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál só
-
70 ml tej
A citrommázhoz
Elkészítés
A keverthez
- A gyalult tököt megszórjuk a sóval, alaposan átmasszírozzuk, majd állni hagyjuk.
- Egy tálba tesszük a cukrot a citrom reszelt héjával, majd alaposan elmasszírozzuk kézzel, míg a keverék aromás nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd kézi robotgéppel 1-2 perc alatt habosra keverjük.
- Ekkor folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, míg az összeset fel nem veszi a tojásos alap. Ha felvette, beleszórjuk a lisztet, mákot, sütőport és hozzáöntjük a tejet. Egységes állagúra keverjük a mixerrel.
- A mákos tésztához adjuk a közben levet eresztett tököt (lével együtt). Egy spatulával átforgatjuk, míg alaposan el nem keveredik a zöldség a masszában.
- Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és alaposan kiolajozunk egy kenyérformát. Elegyengetjük benne a tökös-mákos masszánkat és lelapogatjuk a tetejét. Egy késsel bekarcoljuk a massza felszínét középen, hogy egyenletesen repedjen ki sülés közben.
- A kevertet 180 fokon 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, tűpróbát végzünk. Ha megsült, 10 percig a formában pihentetjük, majd kiborítjuk egy rácsra és ott hagyjuk teljesen lehűlni.
A citrommázhoz
- Egy tálba tesszük a porcukrot, majd apránként annyi citromlevet adunk hozzá, amitől sűrű mázat nem kapunk. Nem fog kelleni az összes lé!
- A simára kevert mázat a teljesen kihűlt süteményre öntjük, majd egy spatula segítségével elegyengetjük a tetején. Reszelt citromhéjjal és citromkarikákkal díszítjük, majd hagyjuk teljesen kidermedni a mázat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 45
- Össznézettség: 4467
- Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
369 recept
Ha létezik tökös-mákos rétes, miért ne létezhetne ugyanezzel az ízvilággal egy jóval egyszerűbb, maceramentes és gyors kevert sütemény? Igenis létezhet, elkészítéséhez pedig csak az alábbi recept szükséges!