r
Nosalty Logó

Somlói-galuska-bombatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Somlói-galuska-bombatorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 1036 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 12413 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 273 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.1 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    424 micro
Összesen 1036 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    255.5 g

Zsír

  • Összesen
    624.7 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    196 g
  • Koleszterin
    4385 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9744.8 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    445 mg
  • Kálcium
    1905 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    1157 mg
  • Foszfor
    4318 mg
  • Nátrium
    1816 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1428.8 g
  • Cukor
    1025 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    1521.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3962 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    823 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    950 micro
  • Kolin:
    3128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3904 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    617 micro
  • β-crypt
    220 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5086 micro
Összesen 12413 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 273 kcal

Hozzávalók

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Elkészítés

Világos piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy zárható tetejű dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez lesz a töltelék.) Közben már készítjük a diós piskótát.

Diós piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a ledarált diót.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat a dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a csokis piskótát.

Csokis piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a kakaóporral kevert lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a cukorszörpöt és a vaníliás krémet.

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

  1. Előző este alaposan átmossuk a mazsolát forró vízzel, majd egy zárható tetejű üvegbe tesszük, és felöntjük 1 dl rummal.
  2. Másnap a sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk. Majd belereszeljük a megmosott narancs héját, picit átforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belefacsarjuk a narancs levét, utána hozzáadjuk a mazsolát, és amikor már kicsit kihűlt, akkor a rumot is.
  3. Sütőben megpirítjuk a diót, ha kihűlt, akkor a héját ledörzsöljük, és a diót sodrófával durvára törjük (vagy késsel felaprítjuk), és a dobozba tesszük a piskótakockákra, és alaposan összerázzuk. Utána meglocsoljuk a mazsolás-rumos sziruppal, és ismét jól összerázzuk.

Vaníliás krém

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd simára keverjük a keményítővel, a liszttel és kb. 2 dl tejjel is.
  3. A maradék tejet feltesszük forrni a vaníliával, majd amikor forr, beleöntjük a tojássárgájás elegyet, és keverés közben felforraljuk.
  4. Utána lehúzzuk a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük még a tűzre, és egy picit hőkezeljük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. Közben a vajat habosra keverjük, és amikor már kihűlt a krém, akkor belekeverjük, majd félretesszük hűtőbe dermedni.

Csokis glazúr

  1. Ezt érdemes a torta néhány órai dermesztése után elkészíteni. A tejszínbe beleöntjük a vizet, és feltesszük forralni.
  2. A kakaóport összekeverjük a cukorral, és belekeverjük a tejszínbe, majd az egészet kb. 2-3 percig főzzük.
  3. Közben a zselatinlapokat beáztatjuk vízbe a használati útmutatója szerint (kb. 5 perc), majd ha lágyak lettek a lapok, akkor kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a meleg masszába keverjük.
  4. Utána az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kb. 25-27°-ra kihűlni, és ekkor csorgatjuk a tortára.

Torta összeállítása

  1. Egy nagy tányérra helyezzük először a diós piskótalapot, melyet vékonyan megkenünk a vaníliás krémmel, erre halmozzuk a lap közepére (a szélek felé vékonyodva) a piskótakocka-tölteléket, melyre ismét egy kis krém kerül. A krémből néhány kanálnyit tegyünk félre, mellyel majd a torta oldalát megkenjük.
  2. Befedjük a csokis piskótalappal, és ugyanúgy járunk el, ahogy előbb. Majd az egészet befedjük a vaníliás lappal, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. A tetejét lesúlyozzuk (én egy nagy tányért teszek rá, melynek a közepére súlyt teszek, és ezzel a középre halmozott töltelék szépen terjeszkedni és tömörödni fog, így veszi fel a bombatorta formát, mert a fentebb lévő piskótalapok szépen ráhajlanak az alsóbbra).
  3. Mikor szépen megdermedt a torta, akkor az oldalát a krémmel megkenjük, és lassan (rétegezve) ráöntjük a csokis glazúrt. Utána ismét megy a hűtőbe néhány órára. Igazán "csúcspontját" a torta 24 óra után éri el, hiszen ekkorra szépen összeérik.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5885
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 06.

Ajánló

Frissen készült tejszínhabbal szeletekre vágva tálalom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Somlói-galuska-bombatorta
Pancsika 101 recept

Nagyon szeretjük a hungarikumnak számító Somlói galuskát (is). :) Szerettem volna egy olyan tartós változatát megalkotni, ami a hagyományos receptúrára épít, ugyanakkor valóban, problémamentesen eláll a hűtőben akár 5-6 napig. Azt hiszem, hogy sikerült. :) Ugyan nagyon munkaigényes, de tényleg megtérül az időráfordítás. :)

Hozzávalók

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Címlapról ajánljuk

További cikkek