r
Nosalty Logó

Sólet római tálban egyszerűen

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lousha
Sólet római tálban egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
római tál
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 511 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 5093 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1985.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    1259 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    304.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    320 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    788 micro
  • β-crypt
    186 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    575 micro
Összesen 511 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    348.8 g

Zsír

  • Összesen
    174.5 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19851.6 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    2259 mg
  • Vas
    94 mg
  • Magnézium
    1702 mg
  • Foszfor
    3002 mg
  • Nátrium
    12590 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    543.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    141 mg

VÍZ

  • Összesen
    3049.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3196 micro
  • Kolin:
    714 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    180 micro
  • β-karotin
    7884 micro
  • β-crypt
    1858 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    5746 micro
Összesen 5093 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    263 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot annyi forró vízbe, ami bőven ellepi, és tegyünk a vízbe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát. Ha kemény, száraz a sonka, amit használnánk, áztassuk be azt is.
  2. Másnap áztassuk be a római tálat meleg vízbe egy-két órára. (A tetejét is!) Vágjuk fel a hagymát csíkokra, és pirítsuk meg az olajon. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd visszatéve a tűzre pirítsuk folyton keverve egy percig. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a többi fűszert, forraljuk pár percig. A sóval legyünk óvatosak, vegyük figyelembe a húsok sósságát is. (Mindezt akár előző este is elvégezhetjük, akkor másnap már csak össze kell minden önteni és belökni a sütőbe.)
  3. Öntsük le a babról (és sonkáról) a vizet, öblítsük le. Terítsük a bab felét a római tálba, helyezzük rá a húsokat (egyben), öntsük rá a lé felét, majd fedjük le az egészet a maradék babbal, és öntsük le a lé másik felével. A kacsazsírt kis darabokban tegyük a tetejére. Tegyük rá a fedőt, toljuk a sütőbe, és főzzük 2-3 órát 200 fokon. Ekkor ellenőrizzük, puha-e a bab, a legkeményebb fajta hús (esetünkben a sonka). Ha még nem, hagyjuk még fél-egy órát.
  4. Ha kivettük, keverjük át, ellenőrizzük, megfelel-e a sűrűsége, elég sós-e. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet, vagy főzhetjük fazékban még 10 percet, ha túl híg. Végül vegyük ki a húsokat, villával tépdessük őket kis darabokra, karikázzuk fel a kolbászt, és keverjük újra a babhoz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 33348
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban imádtam a sóletet, de annak ellenére, hogy édesanyám mindig is kiváló szakács volt, egyes ételeket - például a sóletet - sosem kísérelt meg elkészíteni. Így nekem ez teljesen a konzerv változatban maradt meg a „gyomrom emlékezetében”. Magyarországon kívül azonban nem igazán elérhető ilyen konzerv. Egy nap tehát ezzel is megpróbálkoztam a jó öreg, ütött-kopott, imádott római tálamban. Gersli nem került bele, mert sosem szerettem, és a konzervből megszokott 1-2 falat füstölt hús/kolbász helyett mindent beletettem, ami füstölt volt. (Elkészíthető persze csak egyféle hússal is.) Leírhatatlanul mennyei lett...  Azt azonban fontos megjegyezni, hogy - szokásomhoz híven - mindezzel úgy megtömtem a kis rómait, hogy jó sok lé kifolyt, plusz vagy egy hétig ettük a sóletet. Szóval ha nincs hatalmas méretű edényünk, vagy nem szeretjük végtelen mennyiségben a babot, akkor érdemes lehet felezni az adagot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy logikus lépés, és búcsút inthetsz a gyümölcslégynek

A gyümölcslegyek bosszantó módon szállják meg a frissen vásárolt gyümölcsöket, leginkább a banánt. Egy tálba kirakva alig fél nap kell, és meg is kezdik a hadjáratukat, ellepve az addig gusztusosnak ható gyümölcsöket. Most adunk egy nagyon egyszerű tippet, mit kell tenned, hogy a bosszantó kis kártveőket távol tartsd a konyhádtól!

Balogh Lilla

További cikkek