Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sólet római tálban egyszerűen

Sólet római tálban egyszerűen
Sólet római tálban egyszerűen
195 perc / előkészület: 15 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban imádtam a sóletet, de annak ellenére, hogy édesanyám mindig is kiváló szakács volt, egyes ételeket - például a sóletet - sosem kísérelt meg elkészíteni. Így nekem ez teljesen a konzerv változatban maradt meg a „gyomrom emlékezetében”. Magyarországon kívül azonban nem igazán elérhető ilyen konzerv.

Egy nap tehát ezzel is megpróbálkoztam a jó öreg, ütött-kopott, imádott római tálamban. Gersli nem került bele, mert sosem szerettem, és a konzervből megszokott 1-2 falat füstölt hús/kolbász helyett mindent beletettem, ami füstölt volt. (Elkészíthető persze csak egyféle hússal is.) Leírhatatlanul mennyei lett... 

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy - szokásomhoz híven - mindezzel úgy megtömtem a kis rómait, hogy jó sok lé kifolyt, plusz vagy egy hétig ettük a sóletet. Szóval ha nincs hatalmas méretű edényünk, vagy nem szeretjük végtelen mennyiségben a babot, akkor érdemes lehet felezni az adagot.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot annyi forró vízbe, ami bőven ellepi, és tegyünk a vízbe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát. Ha kemény, száraz a sonka, amit használnánk, áztassuk be azt is.
  2. Másnap áztassuk be a római tálat meleg vízbe egy-két órára. (A tetejét is!) Vágjuk fel a hagymát csíkokra, és pirítsuk meg az olajon. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd visszatéve a tűzre pirítsuk folyton keverve egy percig. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a többi fűszert, forraljuk pár percig. A sóval legyünk óvatosak, vegyük figyelembe a húsok sósságát is. (Mindezt akár előző este is elvégezhetjük, akkor másnap már csak össze kell minden önteni és belökni a sütőbe.)
  3. Öntsük le a babról (és sonkáról) a vizet, öblítsük le. Terítsük a bab felét a római tálba, helyezzük rá a húsokat (egyben), öntsük rá a lé felét, majd fedjük le az egészet a maradék babbal, és öntsük le a lé másik felével. A kacsazsírt kis darabokban tegyük a tetejére. Tegyük rá a fedőt, toljuk a sütőbe, és főzzük 2-3 órát 200 fokon. Ekkor ellenőrizzük, puha-e a bab, a legkeményebb fajta hús (esetünkben a sonka). Ha még nem, hagyjuk még fél-egy órát.
  4. Ha kivettük, keverjük át, ellenőrizzük, megfelel-e a sűrűsége, elég sós-e. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet, vagy főzhetjük fazékban még 10 percet, ha túl híg. Végül vegyük ki a húsokat, villával tépdessük őket kis darabokra, karikázzuk fel a kolbászt, és keverjük újra a babhoz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 15 291
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

füstölt húsos bab, babos egytál

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

582
gyöngybab 800 g
repceolaj 30 g
vöröshagyma 350 g
fűszerpaprika 20 g
10 g
bors 10 g
csípős fűszerpaprika 10 g
fokhagyma 10 gerezd
római kömény 10 g
víz 2500 g
parasztkolbász 150 g
sonka 180 g
csirke 350 g
füstölt tarja 250 g
kacsazsír 80 g
szódabikarbóna 1 ek