Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertésszűz póréöntettel, serpenyős újkrumplival

Sertésszűz póréöntettel, serpenyős újkrumplival
Sertésszűz póréöntettel, serpenyős újkrumplival
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Házigazda apukám hozatott egy darab szép sertésfilét, aztán jól itt hagyta a hűtőben... Én rögtön mondtam, hogy sebaj, eláll az, amíg visszaér (vákumban lakott ugyanis a husi), én disznót nem sütök, mivel nem tudok, és nem is szeretem. Aztán valahogy a hét folyamán kiürült a hűtő, csak a malacka árválkodott már benne, én meg elkezdtem olvasgatni a sertésszűz műfajában, s ma estére rászántam magam, hogy mégiscsak elkészítem azt a filét. Több receptből szedtem össze a kombót (a póréöntet forrása a BBC Food oldala), de igencsak jól sikerült. A lepirított újkrumplit régóta a gasztronómia egyik csúcsának tartom, és a krémes póré is finom. Sőt, kiderült, hogy én tulajdonképpen szeretem a sertéshúst - csak zsír ne legyen rajta. Ezen aztán nem volt! Egészen olyan lett, mint a nagypapám flekkenje!

hozzávalók / 3 adag

A szűzpecsenyéhez

Az újkrumplihoz

A póréöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. Az újkrumplikat egy tál vízbe tesszük, kiskéssel lekapargatjuk a héjukat, majd tiszta vízbe helyezzük őket főzésig. Jó sós vízben forrástól számítva 15-20 perc alatt megfőzzük őket.
  3. Közben a húst lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk, és szükség esetén kettévágjuk, hogy beleférjen egy serpernyőbe.
  4. A serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot és oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a hús külsejét.
  5. Áthelyezzük egy tepsire, s a forró sütőbe tolva 30-35 perc alatt átsütjük. Időnként meglocsoljuk a levével. Félidőben meg is fordíthatjuk.
  6. Közben a pórét alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A fokhagymát apróra vágjukk.
  7. A margarint összeolvasztjuk az olívaolajjal, rádobjuk a hagymákat és a kakukkfüvet, 3-4 percig pároljuk.
  8. Ráöntjük a tejet és a tejszínt, 6-8 percig főzzük még. (Ha esetleg túl híg, kis liszttel sűríthetjük.)
  9. Végül elkészítjük a serpenyős krumplit: a megfőtt újburgonyákat rusztikus darabokra vágjuk, a zsiradékot, melyben a hús sült, 1 ek margarin hozzáadásával újra felforrósítjuk. Ebben jól lesütve kb. 10 perc alatt átpirítjuk a krumplikat.
  10. Mikor a hús kész, kivesszük a sütőből, majd 5 perc elteltével felszeleteljük és szépen tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 547
elküldve: 3
receptkönyvben: 208
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sertésszűz kakukkfüves póréöntettel és serpenyős újkrumplival, pórés sertésszűz, egyben sült sertésszűz póréval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Beus79
Beus79 Fri, 2010-10-29 20:20

Szia!
Tegnap elkészítettem és nagyon ízlett az egész családnak.

VARGA TIBORNÉ
VARGA TIBORNÉ Fri, 2010-05-21 20:23

ELKÉSZÍTETTEM ÉS NAGYON FINOM LETT!(ÉN TEJET NEM HASZNÁLTAM A PÓRÉ ÖNTETHEZ CSAK A FŐZŐTEJSZINT.

646
mangalica szűz 50 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
margarin 1 ek
újkrumpli 50 dkg
0 ízlés szerint
margarin 1 ek
póréhagyma 2 közepes db
olívaolaj 3 teáskanál
margarin 6 dkg
fokhagyma 4 gerezd
kakukkfű 8 szál
tej 1 dl
főzőtejszín 1 dl