Mangalicaszűz

Leírás

A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia és a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A 19. század végén még hatalmas populációt tenyésztettek hazánkban, ám a 20. század folyamán keresettsége egyre csökkent, mígnem a ’90-es évek elejére a fajt a kipusztulás fenyegette. Mára ez a veszély már elmúlt, főként annak köszönhetően, hogy egy spanyol sonkagyár kifejezetten Magyarországon tartott, hizlalt és feldolgozott mangalicákból gyártja a világhírű sonkáját. Ehhez a spanyol sonkafajtához fagyasztva, félkész állapotban kerül ki a hús az országból, majd a hosszú érlelési idő után exkluzív árucikként kerül forgalomba. Tévhit, hogy a mangalica koleszterintartalma alacsonyabb volna a többi sertésénél, a fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A szűzpecsenye a sertés legnemesebb része, zsírszövettől szinte teljesen mentes színhús. Ez a mangalica esetében porhanyósabb, puhább textúrával párosul. A szűzpecsenyét elkészíthetjük egyben, vagy apróhúsként rengeteg féle variációban.

Mangalicaszűz
109
Kalória
21g
Fehérje
-
Szénhidrát
2.2g
Zsír
76g
Víz
65g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Mangalicaszűz

fehérjetartalom

20.95 g

zsírtartalom

65001.857 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

76 g

gramm mangalicaszűz?

Top ásványi anyagok

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.777 g

Kolin

80.8 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.95 g

Zsír

telített zsírsav

0.698 g

egyszeresen telített zsírsav

0.792 g

többszörösen telített zsírsav

0.367 g

koleszterin

65 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

0.98 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Cink

1.89 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

30.8 µg

szénhidrát

víz

76 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.342 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.846 mg

Kolin

80.8 mg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

8 µg

B12 vitamin

0.51 µg

B6 vitamin

0.777 g

5 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...