Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-tejfölös lángos

Sajtos-tejfölös lángos
Sajtos-tejfölös lángos
54 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tegnapi bableveshez kellett kiegészítést keresnem. Mondtam, sütök lángost. Erre a férjem megkérdezte: tudsz te egyáltalán olyan lángost sütni, mint az anyám? Kicsit megakadtam, de határozottan szóltam, tudok hát!.... Azonnal feltolultak az emlékek, és ezzel együtt rémséges betegségek diagnózisai is, a fehér liszt és a zsírban sütés gondolatára. A késztermék láttán a férjem: - jó, de Anyám szögletesre csinálta - mondta.

hozzávalók / 5 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Egy tartalmas leves után, vagy önálló vacsoraként teával, vagy akár sörrel is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, aprítjuk, és kevés vízben, sóval puhára főzzük. Összetörjük a kevés főzővízzel együtt, és kihűtjük.
  2. A liszteket összekeverjük sóval és a cukorral, meg a porélesztővel. Készíthetjük friss élesztővel is, de akkor azt felfuttatjuk, és úgy használjuk fel.
  3. A liszthez hozzákeverjük a kihűlt krumplit, és kb. fél deci tejjel és annyi langyos vízzel kidagasztjuk a tésztát, amennyit felvesz, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. Inkább kicsit keményebb legyen, mert a krumplitól lágyulni fog. Beledagasztunk 1 dl olívaolajat is.
  4. Kissé megolajozzuk, és duplájára kelesztjük a tálban letakarva. Amikor megkelt, akkor finoman átgyúrjuk, és kis gombócokba adagoljuk egy tálcára, letakarjuk, és pihenni hagyjuk, amíg az olajat felhevítjük. (Én kókuszolajat hevítettem egy nagy teflon serpenyőben.)
  5. A gombócokat olajos kézzel kicsit meglapogatjuk, és húzogatjuk, az eddig felül levő felével tesszük a forró olajba, és fedő alatt sütjük, mint a fánkot néhány percig. Megfordítjuk őket, és a másik felüket már fedő nélkül sütjük. Ha kevés a zsiradék, pótoljuk, nem fontos, hogy ússzanak a lángosok az olajban, kicsit spórolósan csináljuk.
  6. Papírtörlőre szedjük őket. Fokhagymával, sajttal és tejföllel tálaljuk. (Kicsit sűrűbb a tészta, olyan jó harapós lett, mint a kenyér.)
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 109
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kati Mami

Mióta szakács: 2016.03.21.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

burgonyalángos, lángos

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

715
kenyérliszt BL80 40 dkg
teljes kiőrlésű liszt 5 dkg
zabpehelyliszt 5 dkg
burgonya 1 közepes db
olívaolaj 1 dl
1 kávéskanál
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 1 teáskanál
tej 0.5 dl
víz 3 dl
sajt 10 dkg
tejföl 175 g
fokhagyma 1 gerezd