Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlis-citromos torta Gabriella konyhájából

Ribizlis-citromos torta Gabriella konyhájából
Ribizlis-citromos torta Gabriella konyhájából
220 perc / előkészület: 120 perc főzés: 20 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden vasárnapra új süti kerül az asztalra, most erre a fincsi sütire került a sor.

Próbálok mindig valami újat varázsolni az asztalra, ámbár sokat inspirálódok innen-onnan, újabb recepteket keresek, sokszor a saját elgondolásom után csinálom meg. Ez a recept is egy ilyen saját találmány, ajánlom figyelmébe azoknak, akik szeretik a nem túl édes, enyhén savanykás ízeket.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Lapok

Krém

Ribizlizselé

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét külön verjük fel a vízzel, lassan adva hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk.
  2. A tojássárgájába keverjük a sütőport, aztán óvatosan belekavarjuk az olajat.
  3. Összekavarjuk a tojáshabot a tojássárgájával, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, azután a lisztet is apránként belekavarjuk egy fakanál segítségével, vigyázva, hogy ne maradjon csomós.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 40 perc alatt megsütjük (tűpróba).
  5. Mikor kihűlt, kettévágjuk (vízszintesen), és mindkét piskótalapot cukros vízzel meglocsoljuk.

Lapok

  1. Egy tálba a szalalkálit a citrom levében felfuttatjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat, a tojásokat, a piros ételszínezőt, és lassan hozzáadjuk a lisztet.
  2. Mikor már egy jó gyúrható masszát kapunk, gyúrótáblára borítjuk, jól eldolgozzuk, és három egyenlő részre osztjuk. (Én meg szoktam mérni a mérlegen, de megy az szemre is a profi szakácsoknál:) )
  3. Vékonyra nyújtjuk, a tepsi hátán megsütjük (vigyázat, mert nagyon hamar sül, mikor már kezd barnulni a teteje: kész is van).

Krém

  1. A tejet, a cukor felét, az étkezési keményítőt összekavarjuk, és lassú tűznél kemény krémet főzünk belőle.
  2. A vajat, a cukor másik felét ( meg is lehet a cukrot darálni, mert a porcukor hamarább kikavarodik a vajjal) kikavarjuk. Amikor már kihűlt a krém, lassan hozzáadjuk a citrom levét és héját, és a legvégén a piros ribizlit.
  3. Öt fele osztjuk a krémet, mind a három lapra és mind a két piskótára kerül krém. A sorrend a következő: lap - krém - piskóta - krém - lap - krém - piskóta - krém - lap - krém, és a tetejére jön a ribizlis zselé.

Ribizlizselé

  1. A zselatint, a cukrot a vízzel és a ribizlivel összekavarjuk, és állni hagyjuk vagy 15 percet.
  2. Ezután lassú tűznél felmelegítjük, folyamatosan kavargatjuk, és épp, hogy egyet forr, levesszük a tűzről.
  3. Én ugyanazt a tepsit, amiben sült a piskóta, kibélelem fóliával, és a már csak langyos zselatint beleöntöm, majd hűtőbe tesszük, míg jól megdermed.
  4. Kis kézügyességgel a megdermedt ribizlis zselatint a torta tetejére kerül (elkel itt egy segítség is).

Díszítés

  1. A tejszínhabból kemény habot verünk, tortadíszítő segítségével díszítjük ki. A ribizlibogyókkal jobban kiemeljük a díszítést, hátrány, hogy hamar folyni kezd a leve.
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 588
elküldve: 2
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nagy gabriella

Mióta szakács: 2019.03.31.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ribizlitorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagy gabriella
nagy gabriella / nagy gabriella Thu, 2019-04-18 11:00

Ki kell probálni- Egy ekkora adaghoz egy citrom megadja az izt , nem lessz savanyú , és összeségében 1300 g cukrot tartalmaz ez a torta , ami nem kevés.
Tisztelettel -köszönöm érdeklődését

nagy gabriella
nagy gabriella / nagy gabriella Fri, 2019-04-05 06:21

az ugy igaz, hogy most tettem fel elsö receptem de valóban nem mostantól főzök, és mivel eléggé foglalt vagyok a Nosalty oldal sokat segit a főzésben, naponta keresgélek itt. Amint lessz időm veletek is megosztom minden jó receptem ..IGÉREM és nem fogtok csalodni. Tisztelettel Gabriella

ilyesbalint3
ilyesbalint3 Thu, 2019-04-04 23:13

Valakiknek nem kell 1000 recept ahoz hogy jó szakács legyen elég 1 is!!
Nem kell az irigység ez szerintem nem erről szól!

katharosz
Katharosz / katharosz Thu, 2019-04-04 22:16

Kérdés, valaki 31.én lett szakács, hogy került ki ilyen gyorsan a receptje és vajon mikor tudták ennyien megnézni, úgy hogy a tegnapi nézettség is "0" ??????????????

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2019-04-05 10:03

Kedves Katharosz!

A receptversenyre érkezett nevezéseket értelemszerűen előrevesszük, így történhetett, hogy szakáccsá válással szinte egyidejűleg jelent meg a recept. A nézettségi statisztika sajnos nem mutat valós számokat, technikai hiba történt, dolgozunk a javításán.
Köszönjük türelmét, üdvözlettel:

a Nosalty csapata

ilyesbalint3
ilyesbalint3 Thu, 2019-04-04 23:14

Valakiknek nem kell 1000 recept ahoz hogy jó szakács legyen elég 1 is!!
Nem kell az irigység ez szerintem nem erről szól!

1496
tojás 9 db
finomliszt 300 g
cukor 400 g
víz 1 dl
napraforgó olaj 1 dl
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 700 g
cukor 300 g
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl
napraforgó olaj 1 dl
tojás 2 db
szalalkáli 1 kávéskanál
citromlé 1 fél citromból nyert
ételfesték 10 csepp
tej 1 l
étkezési keményítő 140 g
cukor 250 g
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 500 g
piros ribizli 500 g
piros ribizli 500 g
víz 2 dl
zselatin 25 g
cukor 350 g
habtejszín 5 dl
piros ribizli 10 dkg