Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Red velvet trifle

Red velvet trifle
Red velvet trifle
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom elsőre mind az alapanyagok mennyisége, mind pedig a recept leírása brutálisnak tűnik, de nem az, tényleg. Ez a desszert összetett ez tény, de nem bonyolult. Azért írtam le ilyen hosszadalmasan és részletesen az elkészítés módját, mert őszintén azt gondolom, ha valaki pontosan betartja az itt leírtakat, akkor akár egy kezdő is bátran nekiállhat, és a siker, vagyis egy nem megszokott, nagyon finom és villantós desszert garantált. 

Nagyon kedvelem ezt a fajta desszertet, vagyis a trifle-t, mert rengeteg íz és állag keveredik benne (piskóta, különböző állagú krémek, keksz, gyümölcs, zselé), kedvünk szerint alakítható, variálható. Egyszerű elkészíteni, és az sem tragédia, ha nem sikerül minden alkotóeleme tökéletesre (pl. nem dermed meg eléggé a mousse), mert a tál tart és takar :) Ez a süti kizárólag a tálban szép....de ott nagyon. 

Az általam kitalált és kreált trifle osztatlan sikert aratott családom körében. Mindenkit arra biztatok, hogy ne hagyja ki sem a mentát, sem pedig a bazsalikomot a krémekből. A fehér csokoládé töménységét a lime és a bazsalikom megtöri, felfrissíti, könnyűvé teszi. Azért választottam ezeket összetevőket, mert úgy gondolom, hogy ezek az ízek nagyon jól harmonizálnak egymással. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden kőbe van vésve. Egyre több helyen lehet kapni amaretti kekszet például, de ha nincs, vagy valaki nem szereti, akkor nyugodtan ki lehet cserélni másikra.  

hozzávalók / 10 adag

Vörös bársony tekercs

Mentás mascarponekrém

Fehércsokoládé-lime-bazsalikom mousse

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Vörös bársony tekercs

  1. Mielőtt bárki nekikezdene az elkészítésnek mindenképpen azt javaslom, hogy olvassa végig a receptet és a sztorit is.
  2. A vörös bársony piskóta elkészítéshez a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk, félrerakjuk. Az egész tojásokat a robotgép segítéségével addig verjük, amíg kivilágosodik és jó habos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk az összes többi nedves hozzávalót, és jól összedolgozzuk a felvert tojásokkal, végül a lisztes keveréket is hozzáadjuk a tésztához, és azzal is összekeverjük.
  3. Egy 30x40 cm-es tepsibe sütőpapírt rakunk, amit enyhén megvajazunk. A piskótatésztát beleöntjük a tepsibe, és megpróbáljuk egyenletesen eloszlatni. (Nem kell, hogy a tepsi széléig, illetve a sarkokba is elérjen a tészta.)
  4. A piskótát 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 19-20 percre. Kész piskótát a sütőből kivéve azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A még meleg piskótát a konyharuha segítségével feltekerjük, amit még kétszer megismétlünk, majd a konyharuhában feltekerve hűlni hagyjuk a piskótát. (10-15 perc)

Mentás mascarponekrém

  1. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A habtejszínt felverjük, a mentát apróra vágjuk. A mascarponét a cukrokkal jól kiverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, felvert tejszínt és mentát.
  2. A kissé kihűlt piskótát kitekerjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet úgy, hogy annak az oldalnak a kivételével, ahonnan a tekerést elkezdjük, mindenütt maradjon kb. 4 cm hely, így a feltekerés során nem fog kijönni a krém. Feltekerjük, és mehet a tekercs a hűtőbe, amíg elkészítjük a mousse-t.

Fehércsokoládé-lime-bazsalikom mousse

  1. A lapzselatinokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. Lereszeljük mindkét lime héját, majd kettévágjuk őket, és összesen kb. 50 ml levet facsarunk ki belőlük. Ezt a limelevet feltesszük a tűzre egy lábosban 70 ml vízzel 40 g cukorral együtt. A cukor feloldódását követően gyöngyözésig hevítjük a folyadékot, majd levesszük tűzről. A zselatinlapokból nyomkodjuk ki vizet, és tegyük bele a zöldcitromos szirupba, kevergessük, amíg fel nem oldódnak a zselatinlapok. Hűlni hagyjuk.
  3. Vízgőz felett a tejszín 1/3-dával felolvasztjuk az apróra tördelt fehér csokoládét, majd kissé visszahűtjük. A maradék tejszínt valamint a tojásfehérjéket külön tálakban felverjük. A bazsalikomot apróra vágjuk.
  4. Az olvasztott fehér csokoládét és a lime-os keveréket, a bazsalikomot, a lereszelt limehéj felét a felvert tejszínhez adjuk, jól összekeverjük. Végül óvatosan a felvert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
  5. Az elkészült krémet áttöltjük egy olyan edénybe, aminek van csőre/kiöntő része. Erre azért van szükség, mert könnyebb lesz a trifle tálba önteni a mousse-t.

Összeállítás

  1. A piskótatekercset kivesszük a hűtőből, a széleit levágjuk, majd 11-12 kb. 1 cm vastag szeletet vágunk belőle, amikkel kibéleljük a trifle tál oldalát, majd az alját is. Próbáljuk meg minél szorosabban egymáshoz és a tál oldalához tapasztani a tekercseket. Egy átlagos méretű (20-22 cm átmérőjű) tálba 8-9 fér az oldalára 3-4 az aljára.
  2. Ezután a beleöntjük a tálba mousse-t is. Célozzuk meg a tál közepét. Nincs más dolgunk, mint lassan önteni és hagyni, hogy szétterüljön a mousse, kitöltse a hézagokat és elfedje a tekercsek tetejét.
  3. Itt megállunk, és 1-2 órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük az eddig elkészült remekművet. Ha nincs sok időnk, akkor nyugodtan betehetjük a fagyasztóba. Erre a lépésre azért van szükség, hogy a mousse megdermedjen annyira, hogy a fölötte lévő rétegeket megtartsa.
  4. Tálalás előtt haladunk tovább. A mousse tetejére pár szem kivételével ráhelyezzük az összes málnát. Ha fagyasztottat használunk, akkor előre vegyük ki, és olvasszuk ki a málnaszemeket.
  5. Ezután a málnaszemek tetejére morzsoljuk az amaretti kekszet. Elég egy picit megnyomni az ujjainkkal, és már törnek is.
  6. A zselés cukrot vagy a gumicukrot apróbb és kb. egyforma darabokra vágjuk, és keksz tetejére szórjuk.
  7. A megmaradt málnaszemeket villával összenyomkodjuk. A habtejszínből a habfixáló segítségével kemény habot verünk, amit épp, hogy összekeverünk a pürésített málnával. A tejszínt habzsákba töltjük, és ízlés szerint halmokat készítünk a trifle tetejére. Végül az egészet megszórjuk reszelt limehéjjal, bazsalikommal és mentával.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30X40 cm
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 003
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

PpetraA

Mióta szakács: 2014.08.08.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes krém
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

málnás pohárkrém

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

714
finomliszt 125 g
cukrozatlan kakaópor 10 g
sütőpor 1 teáskanál
0.5 kávéskanál
tojás 4 db
porcukor 100 g
barna cukor 50 g
napraforgó olaj 20 ml
görög joghurt 40 ml
fehérborecet 1 teáskanál
vanília kivonat 2 kávéskanál
ételfesték 10 kávéskanál
mascarpone 250 g
habtejszín 100 ml
görög joghurt 50 ml
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 15 g
menta 1 marék
fehér csokoládé 200 g
habtejszín 350 ml
tojásfehérje 2 db
lapzselatin 2 db
cukor 40 g
víz 70 ml
limelé 50 ml
lime héja 2 lime-ból nyert
bazsalikom 1 marék
málna 500 g
zselécukor 10 db
habtejszín 250 ml
habfixáló 1.5 csomag
keksz 120 g