Keksz

Keksz

Leírás

A keksz egy kisméretű péktermék, amelyet különböző élelmiszeripari alapanyagok felhasználásával állítanak elő, mint pl. sütőpor, liszt és édesítőszerek. A történelmi visszatekintésben a középkorban élt angol pékeket emelném ki, akik úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A kereskedelem bővülésével, külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. A keksz angol neve, a "biscuit", azaz kétszer megsütve a franciából származik, de egyes állítások szerint a német "Keks" szót az angol "cakes" szóból ferdítette a Bahlsen cég, s azóta vált gyűjtőfogalommá. Valószínű innen ered a magyar keksz szó is. A keksz ropogós ínyencfalatot is jelent, ami az ún. szendvicskekszekre is vonatkozik, ahol egy réteg krém vagy lekvár van két keksz között. A mézzel vagy cukorral ízesített édeskekszek általában búzalisztből készülnek. Az Egyesült Királyságban a keksz nélkülözhetetlen társa a teának. Számos teafogyasztó be is áztatja kekszét a teába, így puhítva egy kicsit fogyasztás előtt. A sós kekszeket sajt mellé ajánlják, ill. a semlegesebb ízűeket "szendvicsalapnak" is, amit ízlés szerint gazdagíthatunk. Az amerikai angolban a keksz szó egy kis kenyeret, pékterméket jelöl, amit hamar el lehet készíteni és sütőport, szódabikarbonát vagy élesztőt tartalmaz. A kis sós, különböző ízesítésű ropogtatnivalók sörkorcsolyaként is fogyaszthatóak, és finom vendégcsalogatók, étvágygerjesztők, különösen egy kis sajtkrémbe mártogatva. Édes társaik inkább a délutáni kávéhoz vagy teához, esetleg habos kakaóhoz fogyasztva nyújtanak "édes perceket".

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

451 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.