Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarás fordított mandulatorta

Rebarbarás fordított mandulatorta
Rebarbarás fordított mandulatorta
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a rebarbarát: ez a gyönyörű, élénk rózsaszínű, intenzív, kissé fanyar-savanykás ízű növény édes gyümölcsökkel kombinálva a legfinomabb. Nálunk még kevésbé elterjedt, így leggyakrabban eperrel keverjük, és sütemények, kompótok, befőttek készülnek belőle. Ellenben mi most egy fordított mandulatortához használtuk fel, aminek biztosan sikere lesz, pláne, ha egy nagy gombóc vaníliafagyi kíséretében tálaljuk. 

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  2. Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a barna cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és jó buborékosra verjük.
  3. Ezután belekeverjük a vaníliaaromát, a mandulaaromát, a vaníliás cukrot, a sót, a joghurtot, a citrom héját és a levét. Ezzel is alaposan összekeverjük.
  4. Egy kisebb tálban a sütőport és az őrölt kardamomot a mandula- és a sima liszttel összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásos keverékünkhöz és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, nagyon illatos masszát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, félretesszük, és a rebarbarát feldaraboljuk.
  5. A megmosott, előkészíttet rebarbaraszárakat (végeit levágjuk) a videóban is látható módon "sréhen", azaz ferdén feldaraboljuk, 2-3 centis darabokra.
  6. Egy 24 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd megkenjük vajjal (igen, a papírt). Középről indulva elhelyezzük a rebarbarákat: a videóban látható hogyan, de nem kötelező követni ezt a technikát. Rusztikusan illetve szimmetrikusan is elhelyezhetjük őket, amihez kedvünk van, a mi verziónk kicsit pepecselősebb, de a végeredményért mindenképp megéri.
  7. Miután elrendeztük a szeleteket, megszórjuk a 40 gramm kristálycukorral, majd a kész, félretett masszát ráöntjük és elegyengetjük az egészet.
  8. Betoljuk a 180 fokos sütőbe és kb. 40 percig sütjük, az első 15-20 percet légkeverésen (ha van). Tűpróbával ellenőrizzük.
  9. Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni (kb fél óra), majd formástul borítsuk rá egy lapos tányérra/ tortaállványra/ tálcára, amin tálaljuk. A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából és sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk az oldaláról.
  10. Langyosan tálaljuk. Egy kanál cream fresh-sel vagy egy gombóc vaníliafagyival gazdagíthatjuk, de magában is isteni szaftos-omlós sütemény. Viszont porcukorral mindenképp érdemes megszórni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm-s tortaforma cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 900
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
72 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
szezon: tavasz
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

receptkategóriák

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1784
rebarbara 5 közepes szár
cukor 40 g
vaj 110 g
olívaolaj 3 ek
barna cukor 130 g
tojás 4 db
joghurt 60 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
likőr 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
mandula 260 dkg
finomliszt 100 g
sütőpor 1 teáskanál
zöld kardamom 1 teáskanál