Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fordított szilvatorta

Fordított szilvatorta
Fordított szilvatorta
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első torta sajnos már nem érte meg a másnapot, hogy le tudjam fotózni, mert előbb elfogyott, mintsem megörökíthettem volna az utókornak, így ez itt már a második sütés. Puha, kellemesen édes és még szép is!

hozzávalók / 8 adag

A szilvás réteghez

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

A szilvás réteghez

  1. A vajat beledobjuk egy edénybe, és mehet hozzá egyből a cukor is. Közepes lángon melegítjük egészen addig, amíg minden egyes cukorkristály el nem olvad.
  2. Hozzáadjuk a szilvalekvárt, és elkeverjük.
  3. Egy magasabb falú serpenyőt kitunkolunk vajjal, és kevés liszttel megszórjuk. Tuti, ami biztos, még az aljára tehetünk egy méretre vágott sütőpapírt is, majd erre ráöntjük a még meleg cukros-szilvalekváros keveréket, és hagyjuk kicsit hűlni.
  4. A megmosott és negyedekre vágott szilvákkal körberakjuk a cukros máz tetejét, és félretesszük, amíg összeállítjuk a tésztát.

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval.
  2. Előkapjuk a robotgépet, és a szobahőmérsékletű vajat a vaníliarúd kikapargatott belsejével és a cukorral egyetemben habosra keverjük.
  3. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan kikeverjük.
  4. Ezután szitálhatjuk is bele a lisztes keveréket. Érdemes 2-3 adagban, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni.
  5. A végén az egészet a folyamatosan hozzáadagolt tejjel lazítjuk.
  6. A tésztával beborítjuk a szilvát, és elsimítjuk rajta.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  8. Ne hagyjuk teljesen kihűlni a formában, mert akkor az életben nem jön ki belőle rendesen. Még amikor langyos és kissé olvadt a cukros más, akkor borítsuk ki!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 207
elküldve: 7
receptkönyvben: 353
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, szüret, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás fordított süti, cukormázas szilvatorta, szilvás lepény cukortetővel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fneeta
Neeta / fneeta Fri, 2016-08-12 11:38

Nekem túl sok szósz maradt az alján/tetején, így mikor kifordítottam a formából, teljesen eláztatta a tésztát. Most olyan, mintha nyers lenne, pedig leellenőriztem sütésnél és nem volt nyers. Ízre egyébként finom, de én kevesebb karamellt csinálnék hozzá legközelebb.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Mon, 2015-09-28 18:12

meg soha nem raktam tejet vagy sutoport a tarte tatin-ba, megis kivalo lett a teszta... en mindig teflonserpenyokben sutottem vegul, (lsizt-vaj illetve sutotpapir nelkul) es sose ragadt bele. Biztos szerencsem volt, vagy nem tudom.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Mon, 2015-09-28 18:44

a rakott krumplidnal kerdeztem egyebkent ma, megtisztelnel, ha arra is ilyen gyorsan valaszolnal. Szeretnem elkesziteni, de lattam, hogy tobben nekifutottak, aztan valahogy nem jott nekik ossze... pedig igeretes reci (az is).

Metallatura
Metallatura Thu, 2016-07-28 19:01

A szakács engedelmével válaszolnék. A fordított torta / upside-down cake/ főleg piskótatésztával, míg a tarte tatin shortcrust vagy leveles tésztával készül. Remélem tudtam segíteni. :-)

ribizli555
ribizli555 Thu, 2015-02-26 18:51

Valóban elég értelmetlenül van leírva a recept egy része, de a süti biztosan jó.......

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2014-10-16 18:42

Köszönöm a receptet, zseniális! Igaz, maradékfelhasználás végett kefír-tej kombinációval készült és rizsliszttel, hogy gluténmentes legyen, de fantasztikusan jó lett! A szilvalekvár isteni szikra benne! És másnap (már ha megéri) talán még jobb, összeérve-picit megázva...a család követeli az újrasütést :)

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2014-10-14 16:48

Szia,
szikrát kaptam ettől a receptedtől is. Viszont a 2. pontban azt írod, kitunkolunk egy serpenyőt vajjal liszttel. Nálam itt egy pici képzavar van.....:) Ha kitunkolok valamit (pl. pörköltszaftot) akkor akár azt az edényt -tányért - el se kell mosogatni..:D Gondolom itt arra utalsz, hogy vastagon kenjem ki és lisztezzem. Jó, ok..akkor viszont minek a sütőpapír? Ez inkább vagylagos nem? Aztán, ezt az igéretes sütit megsüthetem piteformában is? Ha igen, kb. mekkorát javasolsz? Köszönöm! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-10-15 18:25

Na válasz hiányában válaszolgattam magamnak. Ha másban is felmerültek ezek a kérdések: leírom a válaszokat:) 28 cm-es piteformámat kibéleltem sütőpapírral. Nem kenegettem ki és nem is liszteztem. Leírás szerint elkészítettem mindent. Nincs alsó-felső sütési lehetőségem, így a hagyományos sütőmben elkészítettem. Kicsit több mint 40 perc. Tűpróba. Viszont örülök, hogy attól függetlenül, hogy elmaradt a segítség, tökéletes és finom sütit sütöttem ma a szilvát imádó férjemnek. Érdemes elkészíteni.

395
vaj 50 g
cukor 120 g
szilvalekvár 2 ek
szilva 30 dkg
finomliszt 180 g
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
vaj 120 g
cukor 100 g
tojás 2 db
vanília 1 db
tej 180 ml