r
Nosalty Logó

Rakott kelkáposzta tekovacs konyhájából

tekovacs
Rakott kelkáposzta tekovacs konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

712
Kalória
29.8g
Fehérje
36.1g
Szénhidrát
50.5g
Zsír
344.2g
Víz
145.8g
Koleszterin
6.4g
Élelmi rost
7.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 712 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4267 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 139 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1204 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    538 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    344.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    123 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1058 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 712 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    178.5 g

Zsír

  • Összesen
    302.7 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    875 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7224 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    997 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    503 mg
  • Foszfor
    2222 mg
  • Nátrium
    3225 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    216.6 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    2065.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1419 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    333 mg
  • D vitamin:
    468 micro
  • K vitamin:
    735 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1216 micro
  • Kolin:
    751 mg
  • Retinol - A vitamin:
    886 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6346 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1037 micro
Összesen 4267 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

  1. A kelkáposztát (megtisztítva, megmosva) 8 részre vágva enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és majdnem puhára főzzük. Leszűrjük a levét, torzsát kivágjuk és levelekre szedjük, vagy csíkokra vágjuk, kinek hogy tetszik.
  2. A lapockát kétféleképpen is felhasználhatjuk: vagy pörköltet csinálunk belőle és utána ledaráljuk, vagy a nyers darált húst olajon (folyton keverve, hogy oda ne kapjon) fűszerezzük, és átsütögetjük. Én ez utóbbit választottam: bacon zsírján megpirítottam a húst, hozzákeverve a hagymát, tört fokhagymát, fűszereket.
  3. Amikor kész a darált hús keverjünk hozzá egy tojást, és egy kis pohár (2 dl) tejfölt.
  4. A rizst áthevítjük kis olajon, és 2,5 dl forró vízben félpuhára főzzük (1 füstöltlé kockát tettem bele só helyett).
  5. Miután minden hozzávaló kész, már csak összerakjuk: a tepsit jól kikenjük margarinnal, és egy marék zsemlemorzsát hintünk bele (amit felvesz).
  6. Rétegek: alul a kelkáposztalevél, rá egy réteg darált hús, majd a rizs. Ezt addig ismételjük, amíg minden el nem fogy. Legfelül a kelkáposzta legyen.
  7. Ha pörköltből csináltuk, akkor a mártásba/lébe keverjük a nagy doboz tejfölt, és a rétegeket ezzel a keverékkel megöntözzük. Ha kész darált húsból, akkor a tejfölbe is pici pirospaprikát keverjünk.
  8. Tetejére tejföl, margarindarabkák, apró kocka baconés a kolbászkarikák.
  9. Előmelegített sütőben megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x30

A kelkáposztát minden formában nagyon szeretjük. Legtöbbször főzeléket, levest csinálok belőle. Most a rakott variáció következett.

További receptek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek