Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kelbimbó ahogy szépróza készíti

Rakott kelbimbó ahogy szépróza készíti
Rakott kelbimbó ahogy szépróza készíti
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész alapja ez a fantasztikus muszaka recept, köszönet érte Écinek ezúton is! Pici változtatással és kelbimbóval készítettem el, fenomenális lett. 

hozzávalók / 4 adag

Zöldséges réteghez

Húsos réteghez

Szószhoz

ajánlat

Ki lehet próbálni úgy is, hogy egy réteg rizst is teszünk a húsos réteg fölé, vagy az alsó réteget főtt krumplival rakjuk le. A variációk száma végtelen, kizárólag a gyorsaság miatt döntöttem emellett az egyszerű változat mellett. Így is termelt elég mosogatnivalót.

Ha még ennyi időd sincs, ha túl sok a hozzávaló, vagy drágállsz valamit, de ha csak adnál esélyt egy jóval egyszerűbb rakott kelbimbó receptnek, akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi "gasztro ámokfutásom", nem állítom, hogy van ilyen jó, de hát ízlések és pofonok.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldség előkészítése: A kelbimbót előkészítjük, megmossuk, lecsepegtetjük, a nagyobbakat félbevágjuk, majd forró vízben kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. (Párolóedényben is megcsinálhatjuk.) 
  2. A húsos réteg elkészítése: A vöröshagymát felkockázzuk, sózzuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, majd a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Lepirítjuk. 
  3. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és egy pici vizet, ismét lepirítjuk. (Vigyázzunk, mert könnyen leég.) Tipp: nem árt sütés előtt kiszedegetni a babérleveleket (a szegfűszeget nem találtam, de nekünk még nem sikerült ráharapnunk). Aki tart ettől, használjon őröltet.
  4. A szósz elkészítése: A vajat megolvasztjuk egy fazékban, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük. 
  5. Levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a tejet. (Aki biztosra akar menni, forralja fel a tejet előbb. Minél kisebb a hőkülönbség, annál biztosabb, hogy nem fog becsomósodni a szósz.)
  6. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, kb. 5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. 
  7. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a reszelt sajtot. (Azért apránként, hogy ne hűtse le nagyon a szószt.) 
  8. Sütés: A kelbimbó felét tűzálló tálba tesszük, erre kerül a húsos réteg, most jön a kelbimbó másik fele, és végül a szósz.
  9. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 6 884
elküldve: 3
receptkönyvben: 148
elkészítve: 14/15
Facebookon megjelent: -

szakács

szépróza

Mióta szakács: 2010.08.10.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

muszaka kelbimbóval, rakott kelbimbó, húsos rakott kelbimbó

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jjudus
jjudus Tue, 2014-05-20 18:50

Szia! Én ma próbáltam ki először. Ez valami isteni finom lett. Most először fűszereztem húsos ételt fahéjjal. Ezek után muszakát is ki kell próbálnom. Le a kalappal! Köszönöm a receptet...

szépróza
szépróza / szépróza Wed, 2014-05-21 00:49

örülök, hogy ízlett - először én is furcsálltam a fahéjat, de mit ér a főzőcskézés kísérletezés nélkül? :)

Luxyné
Luxyné Fri, 2014-02-21 11:23

Többször csináltam már,karfiollal,zöldbabbal is,isteni finom.A fahéjtól tényleg nem kell félni!!!Köszi a receptet!

szépróza
szépróza / szépróza Fri, 2014-02-21 11:32

örülök, hogy ízlett :-)
ne felejtsd el kipróbálni az eredetijét, a muszakát - nem bánod meg, garantálom ;-)

779
kelbimbó 1 kg
víz 1.5 l
darált marhahús 0.6 kg
sűrített paradicsom 200 g
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
napraforgó olaj 0.5 dl
3 tk
fekete bors 1 tk
babérlevél 4 db
szegfűszeg 3 db
fahéj 2 kávéskanál
oregánó 2 teáskanál
víz 0.5 dl
tej 5 dl
vaj 3 ek
finomliszt 2 púpozott ek
sajt 15 dkg