Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kapros tök

Rakott kapros tök
Rakott kapros tök
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Töltött tököt szerettem volna készíteni, de lusta voltam hozzá, és azt gondoltam rakott formájában egyszerűbb lesz ugyanazoknak az alapanyagoknak az elkészítése. Az elkészült rakott tök mindenkinek ízlett. Igazi kora nyári étel, zsenge  friss ízekkel. Ha a tök már komolyabb magvakat tartalmaz, az nagyon sokat ront az állagán. Tudom, mert kipróbáltam már kicsi, de mint kiderült érettebb tökkel.

Jövő nyáron érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyorsan készíthető egytálétel, amit nyár elején lehet elkészíteni az első, már viszonylagosan méretes tökökből. A tökök, ha kisebb méretűek, még jobb lesz az étel, de az összsúlyuk mindenképp 1,5 kiló legyen a rétegelés miatt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az előkészítés során először meghámozzuk a tököt zöldséghámozóval, és 1-1,5 cm-es egyforma szeletekre vágjuk. (A tök két végét nem használjuk fel.)
  2. A kaprot felaprítjuk, a paradicsomot vékony szeletekre felszeleteljük.
  3. A darált hús elkészítéséhez a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk (praktikus géppel felaprítani), és egy nagyobb serpenyőben (étolajban) megdinszteljük. Ha a hagyma már üveges beletesszük a darált húst, a sót és a borsot, majd a hús kifehéredéséig pirítjuk, folyamatosan kevergetve, amíg szétesik a darált hús. Hozzáadjuk az őrölt csemege pirospaprikát, és még kb. 1 percig főzzük. A húst összességében kb. 15 -16 percig pároljuk.
  4. A rizst pár csepp olajban megfuttatjuk, és azonnal felöntjük lehetőleg forró vízzel, majd lefedve, a víz elpárolgásáig puhára főzzük.
  5. Az elkészített darált húst és a rizst hagyjuk kicsit kihűlni, közben a sütőedényt kivajazzuk. A sütőedény lehet üveg, kerámia vagy fém szögletes tepsi, fontos azonban, hogy magasabb legyen a fala a rakott tök rétegei miatt.
  6. Összeállítás - a sütőedény alját és oldalait kibéleljük tökszeletekkel, majd ezután kezdjük belerakni a hozzávalókat a következő sorrendben: darált hús, rizs, paradicsom, kapor, tök, tejföl. Jó ha minél több réteget sikerül raknunk. A tetejére tök szeleteket teszünk, melyet beborítunk a tejföllel és a maradék kaporral.
  7. Sütés - a sütőedényt lefedjük alufóliával, majd 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje elkezd már picit pirulni. A sütőből kivéve jót tesz neki, ha lefedve hagyjuk egy rövid ideig összeérni. Melegen, de akár hidegen is finom. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35X24x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 6 543
elküldve: 2
receptkönyvben: 79
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumli

Mióta szakács: 2013.08.04.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott tök, rizses húsos tökrakottas, tejfölös rakott zöldség

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

640
darált sertéshús 30 dkg
közönséges tök 2 kis db
tejföl 375 g
kapor 1 csokor
paradicsom 1 nagy db
vöröshagyma 1 nagy db
rizs 20 dkg
2 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
napraforgó olaj 3 ek
vaj 1 ek
víz 3 dl