r
Nosalty Logó

Rakott kapros tök

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rakott kapros tök
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 645 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2580 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 105 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2029.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    1284 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    431.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1158 micro
  • Lut-zea
    411 micro
Összesen 645 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    97.5 g

Zsír

  • Összesen
    144.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8117.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    965 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    378 mg
  • Foszfor
    1488 mg
  • Nátrium
    5136 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.5 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1726.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1385 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    903 micro
  • Kolin:
    339 mg
  • Retinol - A vitamin:
    563 micro
  • α-karotin
    182 micro
  • β-karotin
    1360 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    1643 micro
Összesen 2580 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    333.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    190 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 105 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az előkészítés soránelőször meghámozzuk a tököt zöldséghámozóval, és 1-1,5 cm-es egyforma szeletekre vágjuk. (A tök két végét nem használjuk fel.)
  2. A kaprot felaprítjuk, a paradicsomot vékony szeletekre felszeleteljük.
  3. A darált hús elkészítéséhez a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk (praktikus géppel felaprítani), és egynagyobb serpenyőben (étolajban) megdinszteljük. Ha a hagyma már üveges beletesszük a darált húst, a sót és a borsot, majd a hús kifehéredéséig pirítjuk, folyamatosan kevergetve, amíg szétesik a darált hús.Hozzáadjuk az őrölt csemege pirospaprikát, és még kb. 1 percig főzzük. A húst összességében kb. 15 -16 percig pároljuk.
  4. A rizst pár csepp olajban megfuttatjuk, és azonnal felöntjük lehetőleg forró vízzel, majd lefedve, a víz elpárolgásáig puhára főzzük.
  5. Az elkészített darált húst és a rizst hagyjuk kicsit kihűlni, közben a sütőedényt kivajazzuk. A sütőedény lehet üveg, kerámia vagy fém szögletes tepsi, fontos azonban, hogy magasabb legyen a fala a rakott tök rétegei miatt.
  6. Összeállítás - a sütőedény alját és oldalait kibéleljük tökszeletekkel,majd ezutánkezdjük belerakni a hozzávalókat a következő sorrendben: darált hús, rizs, paradicsom, kapor, tök, tejföl. Jó ha minél több réteget sikerül raknunk.A tetejére tök szeleteket teszünk, melyet beborítunk a tejföllel és a maradék kaporral.
  7. Sütés - a sütőedényt lefedjükalufóliával, majd 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 10 percig sütjük. Akkor jó, ha ateteje elkezdmár picit pirulni. A sütőből kivéve jót tesz neki, halefedve hagyjuk egy rövid ideig összeérni. Melegen, de akár hidegen is finom. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35X24x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 22136
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.

Ajánló

Gyorsan készíthető egytálétel, amit nyár elején lehet elkészíteni az első, már viszonylagosan méretes tökökből. A tökök, ha kisebb méretűek, még jobb lesz az étel, de az összsúlyuk mindenképp 1,5 kiló legyen a rétegelés miatt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Töltött tököt szerettem volna készíteni, de lusta voltam hozzá, és azt gondoltam rakott formájában egyszerűbb lesz ugyanazoknak az alapanyagoknak az elkészítése. Az elkészült rakott tök mindenkinek ízlett. Igazi kora nyári étel, zsenge  friss ízekkel. Ha a tök már komolyabb magvakat tartalmaz, az nagyon sokat ront az állagán. Tudom, mert kipróbáltam már kicsi, de mint kiderült érettebb tökkel. Jövő nyáron érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek