Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott fűszeres-szószos csirkemell makarónival

Rakott fűszeres-szószos csirkemell makarónival
Rakott fűszeres-szószos csirkemell makarónival
130 perc / előkészület: 40 perc főzés: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rakott tésztát szerettem volna készíteni, ami gyors, a kedvenceinket is magába foglalja, mégis új ízeket is tartalmaz, tavaszias.:-))

Sikerült, elfogyott, finom volt.:-)

Egy jó nagy tál édes, betűtésztás paradicsomleves volt előtte tálalva.:-)

hozzávalók / 5 adag

  • 1 ek kacsazsír
  • 2 csomó újhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, áttörve
  • 1 kk tengeri só
  • 250 g szeletelt bacon , felcsíkozva
  • 2 nagy csirkemellfilé felkockázva
  • tengeri só, ízlés szerint
  • frissen őrölt tarka bors, ízlés szerint
  • 500 g hámozott konzerv paradicsom
  • szükség szerint: tengeri só és őrölt bors
  • 2 tk finomra vágott friss zsálya
  • 3 tk friss oregánó, finomra vágva
  • 4-5 ek finomra vágott snidling
  • 500 g friss csiperkegomba, szeletelve
  • 2-3 dl víz
  • 3 tk friss petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 3-4 tk őrölt házi pirospaprika
  • 1 cs tepsis húsos burgonya alap
  • 3-4 dl víz
  • 400 g házi tejföl 20 %-os
  • 2 dl habtejszín 30%-os
  • 1 ek teavaj

Tepsihez:

  • vaj kikenni
  • szükség szerint még 2 dl habtejszín, vagy 2-3 dl zsírosabb tej (vagy mindkettő)
  • 500 g mini makaróni (én 750 gr.-ot használtam )

Tálaláshoz:

  • friss fűszerek

ajánlat

Finom bor, házi szörp, ásványvíz.

Kínálhatunk elé más levest is, de feltétlenül tavaszi legyen: póré, újkrumpli, spárga vagy más hasonló krémleves. Sima tavaszi zöldségleves. :-)

Fontos! A szósz elkészítésekor figyeljünk, hogy legyen ténylegesen szaftja, hisz a nyers tészta ebben fog a sütőben megfőni, legyen az tejszín, tej, tejföl, vagy vegyesen mindhárom. Mindenki látja a mennyiséget húsnak és tésztának,(saját használt hús és tészta mennyiségnél is így van ez! , ami lehet több, vagy kevesebb is),  ehhez megfelelő legyen a szaft, jó 2/3 részt lepje el a tepsibe összerakott ételt, lefedjük, és puhulhat, főhet a tészta benne.

Azt is figyelni kell, hogy kinek milyen a sütője: ősrégi gáz, vagy új hőlégkeveréses, az idő így nem mindegy, és a hőfok sem. De a végeredmény megéri.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kacsazsíron a vékonyan felszeletelt újhagymát és az áttört  fokhagymát kevés sóval fedő alatt puhára pároljuk,beletesszük a felcsíkozott bacon szalonnát, fedő alatt tovább pároljuk, beletesszük a felkockázott megmosott csirkemellet, fehéredésig pirítjuk keverés mellett.
  2. Beletesszük a hámozott paradicsomkonzervet, fakanállal kissé szétnyomkodjuk a paradicsomokat, a sót és a borsot, a finomra vágott zsályát, a finomra vágott oregánót, finomra vágott petrezselymet, a friss, pucolt és felszeletelt gombát, kevés vizet öntünk rá, és főzzük 20 percen keresztül, fedő alatt 150-160 fokon, azaz kis lángon, ekkor tesszük bele az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, és hagyjuk tovább főni, kóstoljuk, ha szükséges ízesítjük(én ekkor tettem bele 1 tk cukrot a paradicsom miatt),  és ha a hús és gomba puha, készen van, melegen tartjuk, amíg a mártást nem készítjük el.
  3. Egy tálban elkeverünk egy zacskó tepsis- húsos- burgonyalapot vízzel, tejföllel, tejszínnel, és összeforraljuk a húsos-gombás szósszal, beleteszünk egy kanálnyi vajat, elkeverjük benne, kellemes illatot, ízt és fényt ad az ételnek.
  4. Kivajazunk egy tepsit, beleszórjuk a tészta felét, egyenletesen, rákanalazzuk egyenletesen a húsos szószt, rá a tészta másik fele, erre a húsos szósz másik fele, és szükség esetén még 2 dl tejszínt öntünk rá (én öntöttem rá a zsíros tejjel együtt elkeverve ), a szaft érdekében, majd megszórjuk a tetejét alaposan, finomra vágott snidlinggel, előmelegített sütőben, lefedve (akár alufóliával) kb. 50 percig párolva sütjük,160 fokon, melegebb ne legyen, hagyjuk, hogy a szaftot magába szívja a tészta, és puhuljon-megfőhessen , majd az utolsó 10 percre levesszük, hogy kicsit összepirulhasson a teteje.
  5. Friss fűszerekkel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 722
elküldve: 3
receptkönyvben: 92
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott nyers tészta csirkemelles szószban, húsos rakott tészta, fűszeres csirkés makaróni rakottan

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-06-03 11:50

Kedves Éva!
Jó tippet adtál, holnap ez lesz az ebéd, mert nagyon tetszik a recepted. Majd beszámolok, hogy ízlett.
Szép vasárnapot és egy kicsit jobb időt.
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-03 14:15

Kedves Bató Edit!

Köszönöm, az étel finom, megéri elkészíteni, remélem, sikerül és ízleni fog Nektek is.:-))

Mára szebb, jobb lett az idő, de nem szeretem , - más se igen,- hogy hol hűvös 16 fokos, szeles netán viharos nap van, hol meg 27 fokos nyárias meleg, aztán újra elölről, olyan mint a hullámvasút, hol fenn, hol lenn- nem jó senkinek és semminek.
Várom már az igazi nyarat, ha már június harmadika van.:-))

Ha elkészült, a véleményedet is, az ételről. :-)

Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2012-06-05 10:32

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon ízlett a tészta, igazi finomság. Máskor is elkészítem.
A nyarat meg csak várjuk-várjuk, talán egyszer elmúlik a "hullámvasút". :)))
Köszi még egyszer.
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-06-05 13:17

Kedves Bató Edit!

Nagyon örülök neki, kedves egészségetekre! Az ismétlés esete is klassz:-))

Nem tudom, mikor lesz vége, jó lenne mihamarabb, mert ez a hullámvasút minden szempontból rossz.:-(( Nyaralás, sima munkába menés, vagy csak egy bolti bevásárlás miatt elmenni otthonról, vagy nem tudsz aludni, vagy rossz a kedved és ráadásul türelmetlen vagy, netán fejfájós, igazi borzalom,....várjuk ezerrel a Nyarat!! :-D

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-05-26 14:45

Kedves Amurath!

Köszönöm szépen, ez olyan : " adjunk bele minden jónak látszó alapanyagot, ami itthon van, nagyon lelkesen, szeretettel " ebéd második fogása volt.:-)))
Az már csak némi szerencse és odafigyelés kérdése is, hogy az összerakott étel finom lesz-e, illetve lett.:-)

Köszönöm szépen, hasonlóan szép és kellemes programokkal (vagy épp nagy pihenéssel ) teli hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Amurath
Nyulas / Amurath Sat, 2012-05-26 13:44

Drága Anyóca,már megint alkottál :) Csodaszép hétvégét kívánok, üdv, Zsuzsa (Nyulas szakács)