r
Nosalty Logó

Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír

kókuszos-limeos piskóta

kókuszos fehércsokoládékrém

mangós mascarponekrém

összeállítás

Összesen 339 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír

kókuszos-limeos piskóta

kókuszos fehércsokoládékrém

mangós mascarponekrém

összeállítás

Összesen 4059 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír

kókuszos-limeos piskóta

kókuszos fehércsokoládékrém

mangós mascarponekrém

összeállítás

Összesen 215 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 339 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.7 g

Zsír

  • Összesen
    231.9 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5950.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    1547 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    2451 mg
  • Nátrium
    1577 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    440.2 g
  • Cukor
    312 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    805.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1066 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    273 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    348 micro
  • Kolin:
    968 mg
  • Retinol - A vitamin:
    885 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    2159 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    1544 micro
Összesen 4059 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 215 kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

kókuszos-limeos piskóta

kókuszos fehércsokoládékrém

mangós mascarponekrém

összeállítás

Elkészítés

kókuszos-limeos piskóta

  1. A tojásokat különválasztjuk, majd a sárgákat a mézzel és a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a kardamomot, a habtejszínt, valamint a lime héját és levét, és az egészet eldolgozzuk a tojásos krémmel.
  2. Hozzászitáljuk a réteslisztet és a sütőport, belekanalazzuk a kókuszreszeléket, majd az egészet addig keverjük, amíg csomómentes tésztát kapunk.
  3. A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval, majd 2-3 adagban a tésztához forgatjuk. Sütőpapíros tepsire öntjük a kész tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd hagyjuk kihűlni.

kókuszos fehércsokoládékrém

  1. A habtejszínt és a kókuszkrémet a csoki kétharmadával összemelegítjük vízgőz felett, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a fehércsoki maradékát is.
  2. Az egészet hagyjuk teljesen kihűlni (tegyük hűtőbe, vagy ha lehet, fagyasztóba), majd adjuk hozzá a zselatinfixet és a habfixálót, és habverővel verjük fel. A kész krémet töltsük habzsákba, és tegyük hűtőbe felhasználásig.

mangós mascarponekrém

  1. A mangót megpucoljuk, majd a gyümölcshúst összeturmixoljuk a mézzel, valamint a lime héjával és levével. Ha tudunk maracuját szerezni, és ezt is tennénk bele, akkor a gyümölcs kikapart belsejét külön turmixoljuk le, majd szűrőn szűrjük át, hogy a magok ne jussanak bele (a turmixoláshoz érdemes hozzáadni kevés mangópürét is).
  2. Az előkészített gyümölcspüréhez ezután hozzákeverjük a mascarponét, majd amikor már minden egynemű, beleforgatjuk a zselatinfixet is. A krémet ezután habzsákba tesszük, és hűtőbe tesszük negyed órára. (A két krémet készíthetjük párhuzamosan, amíg az egyik hűl, lehet haladni a másikkal.)

összeállítás

  1. Összeállításkor a kihűlt piskótát három egyforma, szabályos téglalapra vágjuk (ehhez először érdemes kiegyenesíteni a széleit), majd a 3 lapból 2-t megkenjük a felmelegített lekvárral.
  2. Az egyik sárgabarackos piskótalapra a fehércsokis krémből nyomunk pettyeket, méghozzá úgy, hogy összeérjenek, így egynemű réteget alkossanak.
  3. A fehércsokis krémre jöhet a másik lekváros piskótalap, ezt pedig a mangós mascarponekrémmel kenjük meg.
  4. Végezetül tegyük a krém tetejére az utolsó piskótalapot, majd a kész süteményt tegyük vissza a hűtőbe legalább 30 percre, hogy szépen szeletelhető legyen. A süteményt éles, kicsit bevizezett pengéjű késsel kétcentis szeletekre vágjuk.
  5. A süteményszeleteket ezután egyesével díszíthetjük: ha maradt valamelyik krémből, nyomjunk pettyeket a süti tetejére, amiket aztán szórjunk meg pirított kókuszreszelékkel. Emellett tehetünk a tetejére apró lime-cikkeket, kókuszdarabokat vagy maracuját is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 127
  • Össznézettség: 17244
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 11.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek

Receptjellemzők

Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom
Rosanics Petra 316 recept

A mangó és a kókusz párosa nem újdonság, azonban krémes szeletként még nem kóstoltam eddig, épp ezért döntöttem emellett a trópusi életérzést sugárzó krémes szelet mellett, amikor azon gondolkodtam, milyen is lenne egy Petra-szelet. A tésztarétegek szerepét egy pikáns piskóta tölti be - a piskóta ugyanis messze nem olyan unalmas, mint azt sokan gondolnák, ellenkezőleg, rengetegféleképp variálhatjuk. Ebben a sütiben például kókuszreszelékkel és lime-mal dobtam fel, emellett került bele némi méz is, ami még izgalmasabb ízt adott neki. A piskótarétegek közé pedig egy mangós mascarpone, valamint egy kókuszos-vaníliás fehércsokikrém került, amiket külön-külön is az utolsó cseppig be tudtam volna kanalazni magában, azonban a piskótával még fantasztikusabb triumvirátussá álltak össze. És hogy honnan a vicces elnevezés? Ez igen egyszerű: egyetlen vékony szelet ebből a süteményből, és máris Floridában vagy a Karib-térségben érezhetjük magunkat. Ugyanakkor lássuk be, bár nem kiemelkedően drágák az alapanyagok, azért nem is egy mindennap elkészíthető süteményről van szó, mégha kiadós is minden szelet belőle. De egy floridai nyugdíjasnak pont a komfortzónájába esne. (Az USA területén Floridában éri meg a legjobban nyugdíjba menni, ami komoly népmozgást okoz az államban.)

Hozzávalók

kókuszos-limeos piskóta

kókuszos fehércsokoládékrém

mangós mascarponekrém

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek