r
Nosalty Logó

Házi citromos mignon

Lakos Benedek
Házi citromos mignon kistányéron
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

661
Kalória
7.9g
Fehérje
114.1g
Szénhidrát
20.5g
Zsír
51.3g
Víz
126.2g
Koleszterin
865.7mg
Élelmi rost
104.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 7910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 280 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    362.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    114.1 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.2 g

Zsír

  • Összesen
    245.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1514 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4351.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    395 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    888 mg
  • Nátrium
    2809 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1369.5 g
  • Cukor
    1252 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    615.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    619 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    325 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    283 micro
  • Kolin:
    1213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    613 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1969 micro
Összesen 7910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

A krémhez

  1. Egy tálba tesszük a cukrot és citromhéjat, majd a kezünkkel 1-2 percig morzsoljuk a keveréket, míg az aromássá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgájákat és keményítőt, majd az egészet simára keverjük egy habverővel.
  2. A citromlevet egy lábasban felmelegítjük (ne legyen forró, csak meleg), majd fokozatosan, egy szűrőn keresztül a tojásos alaphoz öntjük, amit közben folyamatosan keverünk. Így hőkiegyenlítést végzünk és a citromkrém nem fog kicsapódni.
  3. A citromos-tojásos keveréket visszaöntjük a lábasba, majd közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Egy tálba öntjük, a felületére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kihűlt citromkrémet és a mascarponét egy tálba tesszük, majd robotgéppel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzászórjuk a zselatint és az egészet simára dolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor felét és tovább verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
  2. A sárgájákat a maradék cukorral és sóval kihabosítjuk, míg a keverék világossárga nem lesz. Ekkor fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, megvárva, hogy a tojás felvegye az összes zsiradékot. A tojásos alaphoz öntjük a tejet és ezt is elkeverjük.
  3. A sárgájás keverékhez szitáljuk a lisztet, sütőport és sót, majd gyorsan simára dolgozzuk a masszát. Hozzáadjuk a tojáshab harmadát és fellazítjuk vele a tésztát. A maradék kétharmad habot két részletben, óvatos forgatással adjuk a masszához.
  4. A piskótatésztát elegyengetjük egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin, majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Egy 20x20 centis forma mentén kivágjuk a piskótát: két ugyanakkora négyzetet és két feleekkora téglalapot tudunk majd kivágni a gáztepsin sütött lapból. Így kapjuk meg a három egyenlő méretű tésztalapunkat.
  6. A formánkat kibéleljük frissentartó fóliával, a krémet pedig habzsákba töltjük. A formába rétegezzük az első piskótát, erre jöhet egy réteg krém, majd ismét piskóta, krém és egy utolsó lap tészta. Érdemes a két téglalapból álló piskótát középre rakni. Az így rétegezett süteményt lefedjük, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
  7. Ha összeállt, a süteményt kivesszük a formából és egy vonalzó segítségével egyenlő kockákra vágjuk. Használjunk ehhez éles, recés kést, azzal könnyebb lesz vágni.

A mázhoz

  1. A citromok levét kifacsarjuk, majd fokozatosan a porcukorhoz adjuk, míg egy sűrűn folyó mázat nem kapunk. Amennyiben szeretnénk, sárgás árnyalatúra színezhetjük a mázat némi kurkumával, csak vigyázzunk, ha sokat adunk hozzá, ki lehet majd érezni az ízét.
  2. A felvágott mignonokat egy rácsra tesszük, ami alá egy sütőpapírral kibélelt tálcát helyezünk (ez felfogja majd a lecsöpögő mázat, amit így újra fel tudunk használni). Mindegyiket leöntjük a citrommázzal, hogy az alaposan, minden oldalon bevonja őket. Ez a máz nem lesz olyan vastag és kemény, mint a klasszikus fondant, ellenben sokkal frissebb, citrusosabb és könnyedebb ízt ad a süteménynek.
  3. A mázzal bevont mignonokat hűtőbe tesszük dermedni 20-30 percre, majd tálaljuk őket. Idővel a máz beivódik a piskótába, ezzel érdemes előre számolni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje helyett adottak ízesebb és könnyedebb megoldások is. Lássuk ezt a régi-új desszertet, ami ilyen formában is képes bárkit levenni a lábáról!

Nosalty stories

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...