r
Nosalty Logó

Házi citromos mignon

Lakos Benedek
Házi citromos mignon kistányéron
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

661
Kalória
7.9g
Fehérje
114.1g
Szénhidrátok
20.5g
Zsír
51.3g
Víz
126.2g
Koleszterin
865.7mg
Rost
104.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 7910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A krémhez

A piskótához

A mázhoz

Összesen 280 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    362.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.1 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.2 g

Zsír

  • Összesen
    245.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1514 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4351.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    395 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    888 mg
  • Nátrium
    2809 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1369.5 g
  • Cukor
    1252 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    615.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    619 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    325 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    283 micro
  • Kolin:
    1213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    613 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1969 micro
Összesen 7910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

A krémhez

  1. Egy tálba tesszük a cukrot és citromhéjat, majd a kezünkkel 1-2 percig morzsoljuk a keveréket, míg az aromássá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgájákat és keményítőt, majd az egészet simára keverjük egy habverővel.
  2. A citromlevet egy lábasban felmelegítjük (ne legyen forró, csak meleg), majd fokozatosan, egy szűrőn keresztül a tojásos alaphoz öntjük, amit közben folyamatosan keverünk. Így hőkiegyenlítést végzünk és a citromkrém nem fog kicsapódni.
  3. A citromos-tojásos keveréket visszaöntjük a lábasba, majd közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Egy tálba öntjük, a felületére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kihűlt citromkrémet és a mascarponét egy tálba tesszük, majd robotgéppel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzászórjuk a zselatint és az egészet simára dolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor felét és tovább verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
  2. A sárgájákat a maradék cukorral és sóval kihabosítjuk, míg a keverék világossárga nem lesz. Ekkor fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, megvárva, hogy a tojás felvegye az összes zsiradékot. A tojásos alaphoz öntjük a tejet és ezt is elkeverjük.
  3. A sárgájás keverékhez szitáljuk a lisztet, sütőport és sót, majd gyorsan simára dolgozzuk a masszát. Hozzáadjuk a tojáshab harmadát és fellazítjuk vele a tésztát. A maradék kétharmad habot két részletben, óvatos forgatással adjuk a masszához.
  4. A piskótatésztát elegyengetjük egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin, majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Egy 20x20 centis forma mentén kivágjuk a piskótát: két ugyanakkora négyzetet és két feleekkora téglalapot tudunk majd kivágni a gáztepsin sütött lapból. Így kapjuk meg a három egyenlő méretű tésztalapunkat.
  6. A formánkat kibéleljük frissentartó fóliával, a krémet pedig habzsákba töltjük. A formába rétegezzük az első piskótát, erre jöhet egy réteg krém, majd ismét piskóta, krém és egy utolsó lap tészta. Érdemes a két téglalapból álló piskótát középre rakni. Az így rétegezett süteményt lefedjük, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
  7. Ha összeállt, a süteményt kivesszük a formából és egy vonalzó segítségével egyenlő kockákra vágjuk. Használjunk ehhez éles, recés kést, azzal könnyebb lesz vágni.

A mázhoz

  1. A citromok levét kifacsarjuk, majd fokozatosan a porcukorhoz adjuk, míg egy sűrűn folyó mázat nem kapunk. Amennyiben szeretnénk, sárgás árnyalatúra színezhetjük a mázat némi kurkumával, csak vigyázzunk, ha sokat adunk hozzá, ki lehet majd érezni az ízét.
  2. A felvágott mignonokat egy rácsra tesszük, ami alá egy sütőpapírral kibélelt tálcát helyezünk (ez felfogja majd a lecsöpögő mázat, amit így újra fel tudunk használni). Mindegyiket leöntjük a citrommázzal, hogy az alaposan, minden oldalon bevonja őket. Ez a máz nem lesz olyan vastag és kemény, mint a klasszikus fondant, ellenben sokkal frissebb, citrusosabb és könnyedebb ízt ad a süteménynek.
  3. A mázzal bevont mignonokat hűtőbe tesszük dermedni 20-30 percre, majd tálaljuk őket. Idővel a máz beivódik a piskótába, ezzel érdemes előre számolni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje helyett adottak ízesebb és könnyedebb megoldások is. Lássuk ezt a régi-új desszertet, ami ilyen formában is képes bárkit levenni a lábáról!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek