
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A krémhez
-
3 citromból nyert citromhéj
-
120 g cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 ek étkezési keményítő
-
400 g mascarpone
-
30 g zselatinfix
A piskótához
-
6 db tojás
-
100 g finomliszt
-
60 ml tej
-
40 g napraforgó olaj
-
120 g cukor
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál só
A mázhoz
661
Kalória
7.9g
Fehérje
114.1g
Szénhidrátok
20.5g
Zsír
51.3g
Víz
126.2g
Koleszterin
865.7mg
Rost
104.3g
Cukor
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
A krémhez
-
17g citromlé4 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
5 kcal
-
33g mascarpone135 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
5g tej3 kcal
-
29 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
A mázhoz
Összesen
661
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
A krémhez
-
200g citromlé44 kcal
-
18g citromhéj8 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
57 kcal
-
400g mascarpone1616 kcal
-
30g zselatinfix39 kcal
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
60g tej34 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g só0 kcal
A mázhoz
Összesen
7910
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
A krémhez
-
7.1g citromlé2 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
4.3g cukor16 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0.5g étkezési keményítő2 kcal
-
14.2g mascarpone57 kcal
-
1.1g zselatinfix1 kcal
A piskótához
-
11.7g tojás15 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
2.1g tej1 kcal
-
1.4g napraforgó olaj13 kcal
-
4.3g cukor16 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.2g só0 kcal
A mázhoz
Összesen
280
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.1 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
661
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.2 g
Zsír
-
Összesen 245.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1514 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4351.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 395 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 888 mg
-
Nátrium 2809 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1369.5 g
-
Cukor 1252 mg
-
Élelmi rost 10 mg
Víz
-
Összesen 615.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 619 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 196 mg
-
D vitamin: 325 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 283 micro
-
Kolin: 1213 mg
-
Retinol - A vitamin: 613 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1969 micro
Összesen
7910
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
280
kcal
Elkészítés
A krémhez
- Egy tálba tesszük a cukrot és citromhéjat, majd a kezünkkel 1-2 percig morzsoljuk a keveréket, míg az aromássá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgájákat és keményítőt, majd az egészet simára keverjük egy habverővel.
- A citromlevet egy lábasban felmelegítjük (ne legyen forró, csak meleg), majd fokozatosan, egy szűrőn keresztül a tojásos alaphoz öntjük, amit közben folyamatosan keverünk. Így hőkiegyenlítést végzünk és a citromkrém nem fog kicsapódni.
- A citromos-tojásos keveréket visszaöntjük a lábasba, majd közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Egy tálba öntjük, a felületére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt citromkrémet és a mascarponét egy tálba tesszük, majd robotgéppel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzászórjuk a zselatint és az egészet simára dolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor felét és tovább verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
- A sárgájákat a maradék cukorral és sóval kihabosítjuk, míg a keverék világossárga nem lesz. Ekkor fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, megvárva, hogy a tojás felvegye az összes zsiradékot. A tojásos alaphoz öntjük a tejet és ezt is elkeverjük.
- A sárgájás keverékhez szitáljuk a lisztet, sütőport és sót, majd gyorsan simára dolgozzuk a masszát. Hozzáadjuk a tojáshab harmadát és fellazítjuk vele a tésztát. A maradék kétharmad habot két részletben, óvatos forgatással adjuk a masszához.
- A piskótatésztát elegyengetjük egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin, majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy 20x20 centis forma mentén kivágjuk a piskótát: két ugyanakkora négyzetet és két feleekkora téglalapot tudunk majd kivágni a gáztepsin sütött lapból. Így kapjuk meg a három egyenlő méretű tésztalapunkat.
- A formánkat kibéleljük frissentartó fóliával, a krémet pedig habzsákba töltjük. A formába rétegezzük az első piskótát, erre jöhet egy réteg krém, majd ismét piskóta, krém és egy utolsó lap tészta. Érdemes a két téglalapból álló piskótát középre rakni. Az így rétegezett süteményt lefedjük, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
- Ha összeállt, a süteményt kivesszük a formából és egy vonalzó segítségével egyenlő kockákra vágjuk. Használjunk ehhez éles, recés kést, azzal könnyebb lesz vágni.
A mázhoz
- A citromok levét kifacsarjuk, majd fokozatosan a porcukorhoz adjuk, míg egy sűrűn folyó mázat nem kapunk. Amennyiben szeretnénk, sárgás árnyalatúra színezhetjük a mázat némi kurkumával, csak vigyázzunk, ha sokat adunk hozzá, ki lehet majd érezni az ízét.
- A felvágott mignonokat egy rácsra tesszük, ami alá egy sütőpapírral kibélelt tálcát helyezünk (ez felfogja majd a lecsöpögő mázat, amit így újra fel tudunk használni). Mindegyiket leöntjük a citrommázzal, hogy az alaposan, minden oldalon bevonja őket. Ez a máz nem lesz olyan vastag és kemény, mint a klasszikus fondant, ellenben sokkal frissebb, citrusosabb és könnyedebb ízt ad a süteménynek.
- A mázzal bevont mignonokat hűtőbe tesszük dermedni 20-30 percre, majd tálaljuk őket. Idővel a máz beivódik a piskótába, ezzel érdemes előre számolni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 perc
- Főzés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 15 perc
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje helyett adottak ízesebb és könnyedebb megoldások is. Lássuk ezt a régi-új desszertet, ami ilyen formában is képes bárkit levenni a lábáról!