r
Nosalty Logó

Perzsa rizses csirke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Perzsa rizses csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 753 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 3009 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 143 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    310.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    165 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    562 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1026 micro
Összesen 753 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.4 g

Zsír

  • Összesen
    105.3 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    400 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3064 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    1732 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    367.2 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1242.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    571 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    659 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    938 micro
  • Kolin:
    447 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    2250 micro
  • β-crypt
    226 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4104 micro
Összesen 3009 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 143 Kcal

Hozzávalók

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Elkészítés

A különleges párolt hagymához

  1. A vöröshagymákat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és olvasztott vajon, takarék lángon 20 percen keresztül pároljuk. Fedjük is le az edényt. A művelet legvégén pedig a gázt elzárjuk, a fűszereket (fahéj, gyömbér, kömény, só) hozzáadjuk, esetleg egy teáskanál barna cukrot adunk, vagy egy kis mézet csurgatunk a hagymához. Mindezt félretesszük, amíg az étel többi részét elkészítjük.
  2. A csirkemelleket tisztítás után vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, és a csirkecsíkokat fehérre sütjük. Nem szükséges alaposan megsütni, mert később tovább főzzük majd. Szűrőlapáttal kiszedjük a csirkét, félretesszük.
  3. Az edénybe löttyintünk még egy kis olívaolajat, és a felkarikázott újhagymát kb. 3 perc alatt, kevergetés mellett megsütjük.
  4. A narancs levét kifacsarjuk, a bort kitöltjük. A meghámozott pisztáciát mozsárban összezúzzuk.
  5. A rizst mindeközben kimérjük, átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk az újhagymához. A szemeket kevergetés mellett kb. 2 percig pirítjuk, majd a csirkecsíkokat újra hozzáadjuk. Belekeverjük még a pisztácia 3/4-ét és a 10 dkg aszalt meggyet.
  6. A hagymás-csirkés rizst sózzuk, majd következnek a folyadékok, amelyek keverékében készre főzzük. Ráöntjük a friss narancslevet, a 1,5 dl bort és még 4-5 dl vizet. Bátran töltsük fel vízzel az edényt, mert a rizses keverék az egészet föl fogja szívni.
  7. Az ételt még sózhatjuk, majd nagy lángon először folforraljuk, aztán pedig lefedjük, és további 20-25 percig mérsékelt lángon puhára pároljuk. Fontos, hogy néha keverjük meg, mert elég könnyen leragad a rizs. A főzés végén elzárjuk a gázt, és hagyjuk, hogy a forró gőzben még kb. 3 percig tovább párolódjon a rizses csirke, így az ízek harmonikusabbak lesznek.
  8. A rizses csirkét egy tálba szedjük, a halom közepébe lyukat formázunk a szedőkanállal, és ebbe halmozzuk a mennyei párolt hagymát.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 150
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 12187
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 09.

Ajánló

Sajnos perzsa étel kategória nincs, így az arabba tudtam csak tenni. Ha aggaszt bennünket a narancs héjában lévő szermaradékok káros hatása, inkább hagyjuk el a reszelt narancshéjat. Én is így tettem. Vagy mindeképpen próbáljunk beszerezni biot. A probléma az, hogy hiába mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, a különféle gombaölő szererek már sokkal beljebb is beivódnak a héjba. Egyes szakértők szerint egészen a fehér belső héjig eljutnak ezek a mérgek. Érdemes erre odafigyelni. Íme egy kis olvasmány.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szokásos hétvégi új recept után kutattam, amikor rábukkantam erre a Stahl Judit által is istenített receptre. Nem szoktam csalódni a receptjeiben, és bár kissé szkeptikus voltam, mostanában annyi izgalmas ízélménnyel gazdagodtunk, hogy ki kellett próbálnom. Ebben csak megerősített az az indiai banános-curry-s csirke, amelyet tegnap kóstoltam egy Waldorf iskolai bazárban. :) Hamarosan várható annak a receptje is.

Hozzávalók

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek