r
Nosalty Logó

Perzsa rizses csirke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Perzsa rizses csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 753 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 3009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Összesen 143 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    310.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    165 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    562 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1026 micro
Összesen 753 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.4 g

Zsír

  • Összesen
    105.3 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    400 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3064 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    1732 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    367.2 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1242.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    571 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    659 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    938 micro
  • Kolin:
    447 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    2250 micro
  • β-crypt
    226 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4104 micro
Összesen 3009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Elkészítés

A különleges párolt hagymához

  1. A vöröshagymákat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és olvasztott vajon, takarék lángon 20 percen keresztül pároljuk. Fedjük is le az edényt. A művelet legvégén pedig a gázt elzárjuk, a fűszereket (fahéj, gyömbér, kömény, só) hozzáadjuk, esetleg egy teáskanál barna cukrot adunk, vagy egy kis mézet csurgatunk a hagymához. Mindezt félretesszük, amíg az étel többi részét elkészítjük.
  2. A csirkemelleket tisztítás után vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, és a csirkecsíkokat fehérre sütjük. Nem szükséges alaposan megsütni, mert később tovább főzzük majd. Szűrőlapáttal kiszedjük a csirkét, félretesszük.
  3. Az edénybe löttyintünk még egy kis olívaolajat, és a felkarikázott újhagymát kb. 3 perc alatt, kevergetés mellett megsütjük.
  4. A narancs levét kifacsarjuk, a bort kitöltjük. A meghámozott pisztáciát mozsárban összezúzzuk.
  5. A rizst mindeközben kimérjük, átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk az újhagymához. A szemeket kevergetés mellett kb. 2 percig pirítjuk, majd a csirkecsíkokat újra hozzáadjuk. Belekeverjük még a pisztácia 3/4-ét és a 10 dkg aszalt meggyet.
  6. A hagymás-csirkés rizst sózzuk, majd következnek a folyadékok, amelyek keverékében készre főzzük. Ráöntjük a friss narancslevet, a 1,5 dl bort és még 4-5 dl vizet. Bátran töltsük fel vízzel az edényt, mert a rizses keverék az egészet föl fogja szívni.
  7. Az ételt még sózhatjuk, majd nagy lángon először folforraljuk, aztán pedig lefedjük, és további 20-25 percig mérsékelt lángon puhára pároljuk. Fontos, hogy néha keverjük meg, mert elég könnyen leragad a rizs. A főzés végén elzárjuk a gázt, és hagyjuk, hogy a forró gőzben még kb. 3 percig tovább párolódjon a rizses csirke, így az ízek harmonikusabbak lesznek.
  8. A rizses csirkét egy tálba szedjük, a halom közepébe lyukat formázunk a szedőkanállal, és ebbe halmozzuk a mennyei párolt hagymát.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 152
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 12398
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 09.

Ajánló

Sajnos perzsa étel kategória nincs, így az arabba tudtam csak tenni. Ha aggaszt bennünket a narancs héjában lévő szermaradékok káros hatása, inkább hagyjuk el a reszelt narancshéjat. Én is így tettem. Vagy mindeképpen próbáljunk beszerezni biot. A probléma az, hogy hiába mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, a különféle gombaölő szererek már sokkal beljebb is beivódnak a héjba. Egyes szakértők szerint egészen a fehér belső héjig eljutnak ezek a mérgek. Érdemes erre odafigyelni. Íme egy kis olvasmány.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szokásos hétvégi új recept után kutattam, amikor rábukkantam erre a Stahl Judit által is istenített receptre. Nem szoktam csalódni a receptjeiben, és bár kissé szkeptikus voltam, mostanában annyi izgalmas ízélménnyel gazdagodtunk, hogy ki kellett próbálnom. Ebben csak megerősített az az indiai banános-curry-s csirke, amelyet tegnap kóstoltam egy Waldorf iskolai bazárban. :) Hamarosan várható annak a receptje is.

Hozzávalók

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

Címlapról ajánljuk

Ajándékozz törődést karácsonyra

Közelednek az ünnepek. Vajon mit tartogatnak idén? Minden bizonnyal mesés illatokat, varázslatos ízeket, meghitt pillanatokat a családdal és a barátokkal, és persze ki tudja, milyen ajándékokat. Vagy te már tudod? Nehéz eltalálni, hogy ki minek örülne, mire vágyik, mi az, ami nincs meg neki, vagy éppen nincs-e már rengeteg abból, amit kinéztünk számára.

Hirdetés

Így készül a Lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...