Perzsa rizses csirke
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A különleges párolt hagymához
-
128g vöröshagyma46 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
1g barna cukor5 kcal
-
3g pisztácia14 kcal
A perzsa rizses csirkéhez
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A különleges párolt hagymához
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
10g pisztácia57 kcal
A perzsa rizses csirkéhez
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
100g aszalt gyümölcsök240 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7g méz21 kcal
-
50g pisztácia286 kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A különleges párolt hagymához
-
24.2g vöröshagyma9 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g barna cukor1 kcal
-
0.5g pisztácia3 kcal
A perzsa rizses csirkéhez
-
19g csirkemellfilé23 kcal
-
21.8g újhagyma4 kcal
-
11.9g rizs42 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
4.7g aszalt gyümölcsök11 kcal
-
7.1g fehérbor6 kcal
-
4.3g narancslé2 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g méz1 kcal
-
2.4g pisztácia14 kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.1 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 766 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 433 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 310.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 165 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 562 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1026 micro
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.4 g
Zsír
-
Összesen 105.3 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 400 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3064 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 404 mg
-
Foszfor 1732 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 367.2 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1242.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 571 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 659 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 938 micro
-
Kolin: 447 mg
-
Retinol - A vitamin: 372 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 2250 micro
-
β-crypt 226 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4104 micro
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Hozzávalók
A különleges párolt hagymához
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál barna cukor
A perzsa rizses csirkéhez
Elkészítés
A különleges párolt hagymához
- A vöröshagymákat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és olvasztott vajon, takarék lángon 20 percen keresztül pároljuk. Fedjük is le az edényt. A művelet legvégén pedig a gázt elzárjuk, a fűszereket (fahéj, gyömbér, kömény, só) hozzáadjuk, esetleg egy teáskanál barna cukrot adunk, vagy egy kis mézet csurgatunk a hagymához. Mindezt félretesszük, amíg az étel többi részét elkészítjük.
- A csirkemelleket tisztítás után vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, és a csirkecsíkokat fehérre sütjük. Nem szükséges alaposan megsütni, mert később tovább főzzük majd. Szűrőlapáttal kiszedjük a csirkét, félretesszük.
- Az edénybe löttyintünk még egy kis olívaolajat, és a felkarikázott újhagymát kb. 3 perc alatt, kevergetés mellett megsütjük.
- A narancs levét kifacsarjuk, a bort kitöltjük. A meghámozott pisztáciát mozsárban összezúzzuk.
- A rizst mindeközben kimérjük, átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk az újhagymához. A szemeket kevergetés mellett kb. 2 percig pirítjuk, majd a csirkecsíkokat újra hozzáadjuk. Belekeverjük még a pisztácia 3/4-ét és a 10 dkg aszalt meggyet.
- A hagymás-csirkés rizst sózzuk, majd következnek a folyadékok, amelyek keverékében készre főzzük. Ráöntjük a friss narancslevet, a 1,5 dl bort és még 4-5 dl vizet. Bátran töltsük fel vízzel az edényt, mert a rizses keverék az egészet föl fogja szívni.
- Az ételt még sózhatjuk, majd nagy lángon először folforraljuk, aztán pedig lefedjük, és további 20-25 percig mérsékelt lángon puhára pároljuk. Fontos, hogy néha keverjük meg, mert elég könnyen leragad a rizs. A főzés végén elzárjuk a gázt, és hagyjuk, hogy a forró gőzben még kb. 3 percig tovább párolódjon a rizses csirke, így az ízek harmonikusabbak lesznek.
- A rizses csirkét egy tálba szedjük, a halom közepébe lyukat formázunk a szedőkanállal, és ebbe halmozzuk a mennyei párolt hagymát.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 152
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 12398
- Feltöltés dátuma: 2011. december 09.
Ajánló
Sajnos perzsa étel kategória nincs, így az arabba tudtam csak tenni. Ha aggaszt bennünket a narancs héjában lévő szermaradékok káros hatása, inkább hagyjuk el a reszelt narancshéjat. Én is így tettem. Vagy mindeképpen próbáljunk beszerezni biot. A probléma az, hogy hiába mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, a különféle gombaölő szererek már sokkal beljebb is beivódnak a héjba. Egyes szakértők szerint egészen a fehér belső héjig eljutnak ezek a mérgek. Érdemes erre odafigyelni. Íme egy kis olvasmány.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A szokásos hétvégi új recept után kutattam, amikor rábukkantam erre a Stahl Judit által is istenített receptre. Nem szoktam csalódni a receptjeiben, és bár kissé szkeptikus voltam, mostanában annyi izgalmas ízélménnyel gazdagodtunk, hogy ki kellett próbálnom. Ebben csak megerősített az az indiai banános-curry-s csirke, amelyet tegnap kóstoltam egy Waldorf iskolai bazárban. :) Hamarosan várható annak a receptje is.