r
Nosalty Logó

Paradicsomos polip

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Amade László
Paradicsomos polip
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 1869 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 3738 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 152 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    94.1 g

Zsír

  • Összesen
    112.9 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    509 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4185.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1270 mg
  • Nátrium
    1780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    856.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1164 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1064 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 1869 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    188.2 g

Zsír

  • Összesen
    225.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1018 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8371.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    533 mg
  • Kálcium
    1132 mg
  • Vas
    65 mg
  • Magnézium
    510 mg
  • Foszfor
    2540 mg
  • Nátrium
    3560 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1712.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2328 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    200 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    142 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    808 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2128 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    2199 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    621 micro
Összesen 3738 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    426 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 152 Kcal

Hozzávalók

Polip főzése

Mártás

Bagett

Elkészítés

Polip főzése

  1. A polipokat megmossuk (a fejzacskót fordítsuk ki, és nagy figyelemmel mossuk tisztára). A fogyasztásra alkalmatlan részeket (szemek és a "csőr") egy éles késsel kivágjuk.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk, a sonkahagymát (ha nincs, a vörös is jó), borsot, babérlevelet beletesszük. Sóból, ha nagyon szeretnénk, egy picit adhatunk a vízhez, de ez keményíti a húst. A polipokat először egyesével a forrásban lévő vízbe mártjuk, háromszor, míg a csápjak fel nem pöndörödnek. Negyedjére beleengedjük őket a vízbe. Az a jó, ha teljesen ellepi őket a víz.
  3. Nagyjából egy órán át főzzük őket, időnként ellenőrizzük a puhulást: villával a fej és a lábak találkozási részét szurkáljuk meg. Ha kellően puhának találjuk, elzárjuk és hagyjuk a saját levében hűlni.
  4. Ha kellőképpen kihűlt (vagy már nem tudunk tovább várni), kivesszük őket egyesével, és lemossuk a bőrüket. A lilás-szürkés bőr ekkor már szinte leolvad róluk, víz alatt könnyen ledörzsölhető. Leszedhetjük vele a szívókorongokat is, én nem szoktam, kifejezetten szeretjük úgy.
  5. A lábakat levagdossuk, de nem daraboljuk fel, a fejet pár darabba vágjuk.

Mártás

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd mehet rá a kifőtt polip. Sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk a hagymákkal, közepes lángon.
  2. A felkockázott paradicsomot is rádobjuk, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az oregánót, ha kell, a cukrot.
  3. Kicsit rotyogni hagyjuk a paradicsommal, majd hozzáadjuk a bort - ízlés és a mártás állaga szerint. Ha sok levet eresztett a paradicsomunk, bánjunk csínján a borral.
  4. Az alkoholt elforraljunk, majd az ételt a bagettel együtt találjuk.

Bagett

  1. A vajat pár órára hagyjuk szobahőmérsékleten - így könnyebb lesz keverni.
  2. A fokhagymákat apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Utána a vajhoz keverjük.
  3. A bagettet négy részre vágjuk és hosszában félbe, így 8 kis szeletünk lesz. Megkenjük őket a fokhagymás vajjal, és a sütőben 180-200 fokon 5-10 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2761
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Paradicsomos polip
Amade László 1 recept

A polip itthon nagy kedvenc, persze sajnos csak ritkán kerül az asztalra. Gondoltam, most feldobom a fényes alkalmat, és a szokásos grillezett változat helyett készült ez a mártásos.

Hozzászólások

Hozzávalók

Polip főzése

Mártás

Bagett

Címlapról ajánljuk

További cikkek