r
Nosalty Logó

Hagyományos rácponty

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Hagyományos rácponty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A rácpontyhoz

Összesen 489 kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A rácpontyhoz

Összesen 2930 kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A rácpontyhoz

Összesen 73 kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    854.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    500 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    461.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    692 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    149 micro
  • β-karotin
    764 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    3431 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 489 kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.2 g

Zsír

  • Összesen
    158.9 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    617 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5124.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    1005 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    507 mg
  • Foszfor
    2999 mg
  • Nátrium
    485 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    265.2 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    2766.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1069 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    613 mg
  • D vitamin:
    4150 micro
  • K vitamin:
    116 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    450 micro
  • Kolin:
    557 mg
  • Retinol - A vitamin:
    644 micro
  • α-karotin
    894 micro
  • β-karotin
    4581 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    20584 micro
  • Lut-zea
    2487 micro
Összesen 2930 kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    519 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 73 kcal

Hozzávalók

A rácpontyhoz

Elkészítés

A rácpontyhoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, majd uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk. A paprikát és paradicsomot lecsóhoz feldaraboljuk. Olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és 5 perc alatt gyors lecsót főzünk. Nem kell készre főzni, a sütőben úgyis tovább puhul majd minden. Ha kész, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, félretesszük.
  2. A pontyfiléket 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a szálkák ne legyenek zavaróak a halban. Alaposan besózzuk a szeleteket.
  3. A tejfölt kikeverjük a liszttel, fűszerpaprikával és a reszelt fokhagymával, valamint 1 teáskanál sóval.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kiolajozunk egy nagy sütőedényt. Az alján elrendezzük a krumpliszeleteket, majd arra jöhet a lecsó. A halszeleteket lisztbe mártjuk, majd elfektetjük a lecsón úgy, hogy ne fedjék egymást. Megkenjük őket alaposan a fűszeres-fokhagymás tejföllel. Az egészet lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk.
  5. A rácpontyot nagyjából 30-35 percig sütjük fólia alatt, majd levesszük róla, 200 fokra és felső sütési funkcióra kapcsolunk, majd további 10 perc alatt rápirítunk.
  6. A szalonnából szeleteket vágunk és egy serpenyőben megpirítjuk azokat. A rácpontyot sült szalonnával, frissen tálaljuk.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 76
  • Össznézettség: 3666
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos rácponty
Lakos Benedek 264 recept

Ha valami rácosan készül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találunk majd a tányéron sok-sok hagymát, paradicsomot és paprikát, bizonyos esetekben még tejfölt is. Jelen esetben a fenti alapanyagok között omlós pontyszeletek fekszenek: bizony, rácpontyot készítünk. Szálkamentesen, mocsáríz nélkül, szaftosan-szószosan, egyszóval tökéletesen.

Hozzávalók

A rácpontyhoz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili