Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos húsgombóc tésztával

Paradicsomos húsgombóc tésztával
Paradicsomos húsgombóc tésztával
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Keresztapa című filmtrilógia első részében a maffia család férfi tagjai "matracra vonultak". Ott, a titkos lakásban főzte egy szép, nagy darab maffiózó a többieknek ezt a fajta ételt, és számomra emlékezetes maradt a hatalmas lábas, a nagy kedvvel és étvággyal, maszatosan "zabáló" maffiózók képe. Ennek a képnek felidézésével állítottam össze ezt az autentikusnak is mondható receptet családom nagy megelégedésére.

hozzávalók / 5 adag

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

ajánlat

Minden korosztálynak, ha nem kerül bele erős, a gyerekek is imádják. Könnyű vörösbort (Rose) ajánlok mellé. Ha nincs zöldfűszer, érdemesebb az előre elkészített, üvegben kapható olasz, paradicsomos szószt vásárolni az alap ízesítéséhez. Abból elég egy kb. 200 g-os adag. Pl. Salsa Pomodori Secchi, ami egy szárított paradicsomos szósz, ami a felsorolt fűszerekkel előre bekevert termék. Bármilyen húsból vagy azok keverékéből lehet készíteni, a közismert fasírthoz való húst kell alkalmazni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsgombócok elkészítése: a darált húst egy tálban összedolgozzuk a tejbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel, a 2 tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, borssal, a szerecsendióval (mindkettő kb. 1 csapott mk), sóval, 4 gerezd zúzott fokhagymával, az apróra vágott fél fejnyi vöröshagymával.
  2. A kész masszát benedvesített kézzel kis gombócokká formázzuk, egy tányérra helyezzük.
  3. Egy kb. 4 literes edénybe/lábasba/serpenyőbe kb. 2 dl étolajat forrósítunk, és a gombócokat (egyszerre csak egy része fér bele) közepes lángon pirítjuk. Sűrűn kell mozgatni, hogy lehetőleg ne égjenek le, csak minden oldalukon világosbarna pörköt kapjanak.
  4. A megpirult gombócokat kiszedjük, félretesszük. A lábasból a visszamaradt pörk anyagokat kiszűrjük.
  5. A mártás készítése: A még meleg olajban, ami a gombócok után visszamaradt, megdinszteljük az apróra vágott másik fél fej vöröshagymát, a másik 4 gerezd zúzott fokhagymát. Csak üvegesre dinszteljük, és rádobunk 1 ek csípős paprikakrémet vagy házi erős paprikakrémet.
  6. 1-2 percet együtt dinszteljük őket, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot (salsa pomodorit), hozzáadjuk az üveges paradicsomlevet.
  7. Az apróra vágott bazsalikom leveleket és zellerzöldet szintén. Enyhén sózzuk, bátran borsozzuk.
  8. Lassú tűzön összefőzzük. Mikor már forrás közelbe ér, kóstoljuk meg. Enyhén savanykásnak kell lennie. Aki édesebben szereti, most beállíthatja az ízét pár ek kristálycukor (cukorbetegeknek édesítőszer) hozzáadásával.
  9. Elkeverjük, megvárjuk, míg a cukor feloldódik, majd hozzáöntjük a tejszínt, amitől lágyabb, selymesebb lesz a mártás.
  10. Lassú forralás után ismét kóstolunk. Ha kell, tovább korrigálunk, édes irányba cukorral, a savanyú irányába citromlével vagy óvatosan pici ecettel.
  11. A húsgombócokat ekkor beletesszük a szószba, és fedő alatt lassú tűzön kb. 30-40 perc alatt megfőzzük.
  12. Ha a szósz nem lepi el a húst, pótolhatjuk még paradicsomlével, esetleg tejszínnel. A folyamat végére a szószunk közepesen besűrűsödik, és a húsgombóc megpuhul.
  13. Kifőzött tésztára szedve kínáljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 344
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Robág Etnel

Mióta szakács: 2011.06.15.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pasta a matracról, paradicsomos húsgombóc, olasz tészta, paradicsomos pasta, polpette con pasta al pomodoro

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1379
darált sertéshús 40 dkg
darált marhahús 40 dkg
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 0.5 közepes fej
kenyér 3 szelet
tej 1 dl
tojás 2 db
petrezselyem 1 csokor
szerecsendió 1 kk
fekete bors 1 kk
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 dl
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 0.5 közepes fej
zellerlevél 5 db
bazsalikom 8 levél
sűrített paradicsom 140 g
paradicsomlé 8 dl
főzőtejszín 2 dl
cukor 3 ek
csípős paprikakrém 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tészta 75 dkg