Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libanoni húsgombócok joghurtszószban

Libanoni húsgombócok joghurtszószban
Libanoni húsgombócok joghurtszószban
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Libanoni szakácskönyvemben találtam ezt a receptet. Különleges ízvilága magával ragadott. Elkészítettem és nagy sikert aratott. Körete friss pita kenyér, de természetesen más köret is kiváló hozzá.

hozzávalók / 4 adag

A húsgombócokhoz

A joghurtszószhoz

ajánlat

Könnyű, különleges, friss ízvilágával már a tavaszt idézi. Nyáron könnyű ebédnek, vacsorának ajánlom az arab konyha világában kalandozást.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
  2. Összedolgozzuk a húst a hagymával és a fűszerekkel.
  3. Kis diónyi gombócokat formázunk a masszából és olívaolajon körös-körül szép pirosra sütjük 5-10 perc alatt.
  4. A gombócokat kiszedjük az olajból és melegen tartjuk.
  5. Közben a vízben csomómentesen elkeverjük a keményítőt.
  6. Egy lábasba feltesszük a joghurtot  a tűzhelyre és belekeverjük a keményítőt.
  7. Hozzáadjuk a köményt és ízlés szerint sózzuk,  majd kevergetve felmelegítjük.
  8. A meleg joghurtszószba belerakjuk a gombócokat és 5 percig együtt melegítjük.
  9. A tűzről levéve rászórjuk az összevágott friss korianderleveleket és tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 186
elküldve: 13
receptkönyvben: 1 120
elkészítve: 53/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

arab húsgombócok joghurt szószban,arab joghurtszószos húsgombócok

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bandikka
bandikka Thu, 2015-08-13 09:15

Elkészítettem:) Annyi változtatással, hogy a szószt azzal előztem meg, hogy egy kis gombát pároltam. Aztán a joghurtos keverékkel összerottyantás után leturmixoltam. Alig várom, hogy dél legyen és megebédeljek belőle.

Frudzsi
Frudzsi Tue, 2015-06-30 20:03

Kedves Gubigabi!

Nagyon tetszik a recepted, az érdekelne honnan tudnék venni kardamomot és koriandert? Budapesti kezdő háziasszony vagyok :)
Előre is köszi! :)

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Mon, 2015-07-13 12:40

Kedves Frudzsi!
Budapesten a Vámház krt. 5. szám alatt a központi vásárcsarnok mellett található egy üzlet (a nevét nem írom, hátha reklám) ahol mindenféle fűszert és friss hozzávalót is találsz. A receptben a kömény természetesen római kömény, azt is kapsz ott. Sok sikert kívánok és szívesen válaszolok, ha bármi kérdésed lenne. :-) Üdv. Gubigabi

taranikó
taranikó Sun, 2013-05-05 19:21

Nagyon finom lett. Az egész családnak bejött a húsgombóc - joghurt párosítás. Köszi a receptet.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-08-17 22:23

Kedves gubigabi!

Most barangolok a recik között, de örülök, hogy megtaláltam!!, köszönöm szépen.:-o

Esetleg sertésből nem lehet elkészíteni? Ha megoldható, persze.
A választ várva szép hétvégét kívánok, és jó recepteket.:-o
Éva-Anyóca

Hajni67
Hajni67 Sun, 2011-12-25 13:58

Valami könnyű de mégis finomra vágytunk. Nagyon szeretjük mind az arab, mind pedig az indiai konyhát.
Marhahúst nem eszünk, én pulykahússal készítettem el és isteni finom lett.
Szeretjük ezeket a nem mindennapi ízeket, a recept igazi csemege volt nekünk. Köszönöm!!!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2011-07-02 20:43

Kedves Gubigabi !
Próbáltalak megkeresni, hátha látlak, de nem sikerült ! Ezt a finom receptet pedig elmentettem,
még nem tudom pontosan mikor, de kipróbálom az biztos ! Nagyon tetszik az ízvilága. Üdv: Anci

agyi63
agyi63 Fri, 2011-04-29 23:15

jav.nem burghullal, tabulival kapcsolatban.
a kaposztajuk laza, igy konnyen lehet leveleire szedni.darabokat tornek le, es kanalkent hasznaljak, amit jo izuen el is fogyasztjak. mindig eszembe jutott "eb, aki a kanalat meg nem eszi".

agyi63
agyi63 Fri, 2011-04-29 22:02

egy aranyos tortenetem van a burghullal kapcsolatban.egy libanoni baratunk itt tanult egyetemen, o meselte.nagyon hianyzott mar neki ez az etel, elment a piacra, hogy vegyegyen petrezselyemzoldet.nagyon elcsodalkozott, hogy milyen kis csomokban aruljak, igy az egesz tallal megvette a nenitol.akkor meg a neni csodalkozott azon, hogy mit kezd ekkora mennyisegu petrezselyemzolddel.a legkedvesebb emlekei koze tartozik, mosolyogva, de konnyses szemmel meselte nekunk.
szeretettel; emi

ja, es elfelejtetettem leirni, hogy kaposzta levellel szoktak fogyasztani.

tenger
tenger / tenger Mon, 2011-04-25 20:56

Gyönyörű!
És persze, hogy római kömény. Nyami!!:-)
Köszi a receptet!!

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Wed, 2011-04-13 08:31

Kedves Emi!
Nagyon örülök, hogy írtál. Végre sikerült meggyőződnöm, hogy a libanoni receptekben használt kömény, az csak római lehet. Az eredeti receptben is az van ezek szerint. Ugyanis a libanoni (német nyelvű) szakácskönyvemben egy libanoni barátunk bejelölte, melyek az igazán autentikus libanoni receptek. Ez a bizonyos húsgombóc is köztük van. Tehát most újra elkészítem, immár római köménnyel, de így is nagyon finom volt tanúsíthatom. Ismerem a római köményt, most éppen van itthon, de nehéz beszerezni nálunk. A mi joghurtjaink valószínűleg az ottaniakkal még köszönő viszonyban sincsenek. Én örökké mérgelődöm, hogy nem tudok "igazi" joghurtot venni. Köszönöm a jó tanácsokat és várom a többit, és nagyon szívesen venném Libanoni receptjeidet, tapasztalataidat. Szeretettel üdvözöl: Gubigabi

agyi63
agyi63 Fri, 2011-04-29 21:54

Kedves Gubigabi!
elnezesedet kerem, hogy csak most irok Neked, de nem voltam gepkozelben.biztos vagyok benne, hogy a mi komenyunkkel is finom lett a gomboc.miota megismertem a libanoni joghurtot, azota en is mergelodok, hidd el,nekem ott az volt oriasi elmeny, mikor az uzletben kerestem a joghurtot /laban/ kis poharakat kepzeltem magam ele, de semmi ilyet nem talaltam, csak gyumolcsos joghurtban.ott, kilora merik, en a legkisebb kiszerelest 1 kg-ost talaltam, de 2-4-5 kg-os is van, tehat oriasi mennyisegben fogyasztjak.ebbol a joghurtbol isteni finom turot lehet csinalni.jo par ev telt el, mire rajottem.ugyanis, ok nem ismerik a mi turonkat.lehet kapni, de semmi ize nincs, nem savanyu, izetlen.4 kg joghurtbol 70-80 dk turot lehetett kesziteni, ami epp egy turotortahoz volt eleg.
a joghurtbol keszitenek labneh-t.ezegy suru massza, amit ugy keszitenek, hogy a joghurtot egy pici soval elkeverik es tullruhan lecsepegtetik belole a savot.ezt talaljak tanyeron, meglocsoljak olivaolajjal es mindenfelevel martogatjak, az o lepenykenyerukkel, repaval, kaposztaval, uborkaval stb.mivel tejfolt sem lehet kapni, az igy elkeszitett masszat/labneht/ osszekevertem tejszinnel, es olyasmit kaptam belole, mintha tejfol lenne.ezt hasznaltam fozeshez.
egy receptet leirok, ami a libanoni nagy vasarnapi ebedbol soha nem maradhat el.biztos hallottal mar rola, esetleg lattal is a neten, de amiket en lattam a neten, az nem olyan volt, mint amit nagyon sok csaladnal ettem.ez a tabuli/igy fonetikusan a kiejtes szerint/irom.
ehhez rengeteg petrezselyemzoldet hasznalnak.amit a ket kezeddel ossze tudsz fogni levelszarat, akkora csomoban aruljak.ez kb. 4 embernek elegendo.a leveleket nagyon aprora osszevagjak kessel.tapasztalatom szerint, ha robotgepbe tesszuk, nem lesz olyan jo, mintha kessel vagjak, de ezt mondtak is nekem.adnak hozza 1 fej aprora vagott hagymat, 2 db oklomnyi paradicsomot/az o paradicsomuk hatalmasra no es hajszalvekony a heja/ ezt is aprora vagjak, sozzak, es burghult beaztatva, lecsepegtetve, de csak mutatoban/nem annyit, mint a neten lattam, hogy ez dominal a salataban.vegul citromlevet locsolnak ra es boven olivaolajat. jol osszekeverik.ugy fogyasztjak, mint mi a levest, ez az elso fogas.nagyon finom, foleg nyaron a nagy melegben, udito hatasa van.

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2011-04-13 04:08

Ezt en is kiprobalom, mert nagyon jol nez ki. Bar a hust nem szeretem, az egyetlen, amit hajlando vagyok megenni a sovany daralt marhahus (musszakan elelnek minden nap..) En is szoktam husgombocokat kesziteni, egyik nagy kedvencem az itteni kottbullar, de most ezt is beteszem a repertoaromba. Koszi!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-04-12 17:42

Szia Gubigabi! Hmmm, ez nagyon finom lehet! Szívesen megkóstolnám, mert még sohasem használtam koriandert. A szaft pedig lágy és krémes. Egyedül a kaprot spórolom majd ki belőle, ha egyszer elkészítem. :-) Üdv: Gabi

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Tue, 2011-04-12 17:22

Kedves Anyamaci és Eszter!
Édesek vagytok és nagyon lelkesek, már ezért megérte. Ígérem nem fogtok csalódni. Üdv.
Gubigabi

agyi63
agyi63 Tue, 2011-04-12 21:20

Kedves Gubigabi!
Libanonban eltem, majdnem 10 evig.Ott komenyt /kumin/ romai komenykent ismerik, nem lehet kapni az altalunk hasznalt komenyt.Szeretsz probalkozni az izekkel, csak ajanlani tudom, hogy probald ki azzal.Teljesen mas az izvilaga, nekem nagyon bejott.Kaprot nem nagyon lehet kapni, neha ki lehet fogni nagyobb bevasarlo kozpontokban, kulfoldrol hozatjak.
Az ottani talajban nem kel ki se a kapor, se a komenymag.Viragfoldbe vetettem, ott kelt ki, igy volt allandoan nalunk, mert mindkettot nagyon szeretjuk.

sokat tudnek meg a joghurtjukrol meselni, de nem untatlak, igy is eleg hosszura sikerult.Csak annyit, hogy minden nap hasznaljak, millio formaban.

Szeretette, emi

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-04-12 17:08

Gyönyörű recept és izgalmas. Ki fogom próbálni én is!
Eszter

552
darált marhahús 75 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
kapor 1 ek
kardamom 0.5 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
1 tk
olívaolaj 1 dl
joghurt 500 ml
étkezési keményítő 1 evőkanál
víz 1 ek
köménymag 1 teáskanál
koriander 2 ek
0 ízlés szerint