r
Nosalty Logó

Oroszos savanyú káposztaleves

NS
Oroszos savanyú káposztaleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

308
Kalória
3.7g
Fehérje
23.4g
Szénhidrát
17.7g
Zsír
242.6g
Víz
41.9g
Koleszterin
7.8g
Élelmi rost
10.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 308 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 1227 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 29 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3536 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    3273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    242.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    431 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    1249 micro
  • β-karotin
    3131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4603 micro
  • Lut-zea
    462 micro
Összesen 308 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    70.9 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14144.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    407 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    13094 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    970.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1725 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    132 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    473 micro
  • α-karotin
    4995 micro
  • β-karotin
    12525 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    18410 micro
  • Lut-zea
    1849 micro
Összesen 1227 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    310 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    435 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 29 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A káposztát alaposan megmossuk addig, míg a savanyú íz el nem tűnik belőle.
  2. Alaposan lecsepegtetjük, majd fedő alatt 2 kanál vajon, és alapleven pároljuk. Először 5 percig nagy lángon, ügyelve arra, hogy ne süljön le. Ha nagyon gyorsan pirul, öntsünk még hozzá alaplét! Ha letelt az öt perc, fedjük le, öntsünk hozzá 2-3 merőkanál alaplét, majd további 90 percig pároljuk, időnként kevergessük meg!
  3. Míg a káposzta párolódik, tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk össze a hagymát, sárgarépát, fehérrépát és a petrezselymet.
  4. Mielőtt kész a káposzta (kb. 10-15 perccel előtte) a zöldségeket a maradék vajon és kanál olajon pároljuk meg. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, rövid ideig még kevergetjük a tűzön, majd az időközben elkészült káposztához adjuk.
  5. A maradék húslevest vagy zöldségalapot felforraljuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, megborsozzuk és 2 babérlevelet úsztatunk meg a levesben. Együtt még további 30-40 percig főzzük.
  6. Forrón tálaljuk egy kanál tejföllel, díszítésnek a petrezselyem zöldjét lehet használni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 160 p

Amire figyelni kell: Rendesen öblítsük ki a káposztát, különben ehetetlenül savanyú lesz! A párolási időket be kell tartani, mert a káposzta kemény szálas marad, ha előbb vesszük le a tűzhelyről!

További receptek

Lebbencsleves

Ha valamiben, a mennyei és laktató levesekben nagyon erős a magyar konyha. A lebbencsleves is ezen a fronton helyezkedik el, amit a lepirított csuszatészta tesz különlegessé, a sok-sok ...

Rosanics Petra

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...