r
Nosalty Logó

Opera torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Opera torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

Összesen 1708 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

Összesen 10246 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

Összesen 326 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    98.6 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    336 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1845.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    755 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.8 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    373 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    367 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    358 micro
Összesen 1708 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.2 g

Zsír

  • Összesen
    591.3 g
  • Telített zsírsav
    262 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    159 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    133 g
  • Koleszterin
    2018 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11074.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    2273 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1432 mg
  • Foszfor
    4528 mg
  • Nátrium
    2443 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1054.7 g
  • Cukor
    776 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1213 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2239 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    341 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    495 micro
  • Kolin:
    1438 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2203 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    448 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2148 micro
Összesen 10246 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 326 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Joconde-szerű tészta elkészítése:
  2. Az egész tojásokat a 225 g cukorral habosra keverjük gőz felett (kb. 10 percen keresztül).
  3. Kissé felverjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a maradék 75 g cukrot, és teljes keményedésig keverjük tovább együtt.
  4. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük, óvatosan adagolva váltakozva belekeverjük a két tojásos habot.
  5. Zsíradékkal és lisztel bevont vagy szilikonos sütőlappal fedett tepsiben 3 vékony lapot sütünk.
  6. Mokkakrém:
  7. Megmelegítjük a vizet, beleöntjük a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik, a hőfokot felemeljük, és felforraljuk a szirupot.
  8. Gőz felett felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzáöntjük a szirupunkat, és keverjük először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton tovább kihűlésig.
  9. Hozzákeverjük a citromlével és a vaníliás cukorral, kávélikőrrel és feloldott instant kávéval előzőleg alaposan eldolgozott vajat. Majd addig keverjük, míg lágy, sima masszát nem kapunk.
  10. Közben ha az első tésztalap kihűlt, vékonyan bevonjuk a csokibevonat (kisebb) felével. (Amit természetesen vízgőz felett olvasztunk.) Hűvös helyre tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.
  11. Kávészirup:
  12. A vizet és a cukrot a cukor feloldódásáig kevergetve melegítjük, majd felforraljuk.
  13. Amikor a szirup elkezd forrni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kávét, majd a brandy-t.
  14. Félretesszük a tésztalapok locsolására.
  15. Ganache krém:
  16. A csokoládét darabokra törjük.
  17. A tejszínt és a vajat melegíteni kezdjük, beletesszük a darabolt csokoládét.
  18. A krém egyneműsödéséig folyamatosan kevergetve főzzük tovább, majd belekeverjük a kávélikőrt is.
  19. Szobahőmérsékleten hagyjuk besűrűsödni. (Én a folyamat gyorsítására hűvös helyre tettem a krémet, sőt később kicsit még a fagyasztóba is betettem néhány percre.) Akkor megfelelő, ha kenhető állagú.
  20. Összeállítjuk a tortát:
  21. A megdermedt csokibevonatos tésztalapot a csokibevonattal lefelé helyezzük a tálcára (igen, a csoki az alja).
  22. A tésztát meglocsoljuk kávésziruppal, majd egy réteg mokkakrémmel vonjuk be.
  23. Erre ismét tészta jön, amit ismét kávésziruppal locsolunk meg.
  24. Ezen oszlatjuk el egyenletesen a ganache krémet, amelyet a harmadik tésztalappal fedünk le, és ezt kávésziruppal locsoljuk meg.
  25. A maradék mokkakrémet elsimítjuk a tésztán, és kis időre betesszük a hűtőbe. Kb. 15 perc szükséges ahhoz, hogy a krém kellően megdermedjen a csokibevonat felviteléhez.
  26. A megdermedt mokkakrémen gyors mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a csokibevonatot. Kihűtjük hűtőben.
  27. Fehér csokoládából készült Opera felirattal díszíthetjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 148
  • Össznézettség: 25737
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 15.

Ajánló

Elég időigényes torta, de finom és különleges. A Kahlúa kávélikőr házi változatával készült.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szüleim 30. házassági évfordulójára szerettem volna valami különleges süteményt készíteni. Az édesanyámmal korábban egy kávézóban ettünk Opera tortát, ami mindkettőnknek ízlett. Arra gondoltam, hogy ezt sütöm meg nekik. Nos, hát úgy tűnik, hogy ez valóban különleges lehet, mert magyarul nem is találtam receptet hozzá... Egy amerikai professzionális szakácsoknak szóló oldalon találtam rá. Bevallom, itt azért elbizonytalanodtam. :) Az eredeti recepten jó néhány ponton változtattam, kicsit egyszerűsítettem, könnyen elérhető hozzávalókat használtam fel. Az eredeti recept itt érhető el, ha valaki az igazi opera tortát szeretné elkészíteni, jelzem, hogy az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségéből egy hadseregnek való adag jön ki.

Hozzávalók

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...