r
Nosalty Logó

Sütőben sült olasz fasírt marinara szósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Sütőben sült olasz fasírt marinara szósszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 405 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3226 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 130 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2355.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    475 mg
  • Nátrium
    1484 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    573 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    13895 micro
  • Lut-zea
    392 micro
Összesen 405 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    307.6 g

Zsír

  • Összesen
    148.1 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    966 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18844 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    380 mg
  • Kálcium
    2184 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    527 mg
  • Foszfor
    3798 mg
  • Nátrium
    11873 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.9 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1796.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    890 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    127 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    786 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    1093 mg
  • Retinol - A vitamin:
    504 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4582 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    111160 micro
  • Lut-zea
    3136 micro
Összesen 3226 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    479 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4480 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 130 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 200 fokra, majd tegyük a sütőrácsot a sütő közepére. Ha van még egy rácsunk, tegyük a sütő felső harmadába.
  2. Szaggassunk apróbb darabokra 4 szelet kenyeret (vagy 2 db zsemlét/kiflit), tegyük egy pengés aprítógépbe, és őröljük finomra. Öntsük át egy nagy tálba.
  3. Ezután tegyük az aprító robotgépbe a durvára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zellerszárat, a 3 gerezd fokhagymát, a megtisztított és karikákra vágott 1 db közepes sárgarépát, a petrezselyemcsokor háromnegyedét, levelekre szedve. Addig pörgessük az aprítógépben, amíg minden alapanyagot finomra nem vág. Öntsük a zsemlemorzsás tálba.
  4. Reszeljünk le 150 g, nem sós lében érlelt mozzarella sajtot (fontos hogy alacsony nedvességtartalmú, könnyen reszelhető, vagy már reszelt mozzarellát használjunk) egy reszelő nagy lyukain, majd tegyük félre. Reszeljünk le egy kisebb darab, nagyjából 70g parmezán sajtot egy reszelő kis lyukain.
  5. Készítsük el a marinara szószt! A négy kötelező hozzávalója: paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, zöldfűszerek. Akkor járunk a legjobban, ha nyár van, és friss paradicsomhoz jutunk. Azonban, ha mégis konzervet használunk, érdemesebb a darabolt helyett egészet venni. Az olasz fasírthoz inkább a paradicsomszószt vagy paszírozott paradicsomot ajánlom: két kis üveges passzírozott paradicsomot keverjünk össze 2 gerezd zúzott fokhagymával, pici sóval, őrölt borssal, két kiskanálnyi olasz szárított zöldségkeverékkel (oreagno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, vöröshagyma, fokhagyma, paprika) és pár csepp olívaolajjal. Semmi más nem kell bele, a cukrot és a vizet felejtsük el!
  6. A zsemlemorzsát és a finomra aprított zöldséget tartalmazó tálba tegyük bele a reszelt parmezánt, a darált marhahúst, a darált sertéshúst, (érzésre) 1 dl marinara szószt, 1 nagy tojást, 2 teáskanál Worcestershire szószt, 2 teáskanál sót, 1 teáskanál olasz fűszerkeveréket, 1/2 teáskanál fekete borsot és 1/4 teáskanál pirospaprika pelyhet (utóbbi opcionális). Gyúrjuk össze kézzel, amíg jól össze nem áll. Tegyük át egy kényelmes tepsibe, és formázzunk belőle egy cipót.
  7. A sütő középső rácsára tegyük, süssük készre 200 fokon (65-75 perc alatt).
  8. Miután alaposan megsült, vegyük ki a sütőből és óvatosan öntsük le, vagy kanalazzuk ki a tepsiben lévő felesleges zsírt. Állítsuk a sütőt 250 fokra. Kanalazzunk a fasírt tetejére nagyjából 2 dl marinara szószt, a maradékot pedig kanalazzuk a fasírt oldalára. A lényeg, hogy a fasírtot mindenhol bevonja a marinara szósz, nem baj ha a maradék megáll a tepsi aljában. A fasírtot megszórjuk a reszelt mozzarellával.
  9. Süssük át a felső rácson, addig amíg a sajt megolvad és aranybarna színűre pirul, körülbelül 3 percig. Sütés után hagyjuk hűlni (nagyjából 10 percig). Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, felszeleteljük, és a tetejére kanalazott marinarával tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 23x32
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 65
  • 7 napos nézettség: 660
  • Össznézettség: 18891
  • Feltöltés dátuma: 2022. február 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sütőben sült olasz fasírt marinara szósszal
Hering András 124 recept

Az olasz fasírt olyan, mint egy óriási húsgombóc, amit kívül-belül marinara szósszal és sok sajttal töltenek meg. Itt nyugodtan eltekinthetünk az apró húsgombócok gyúrásától, helyette formázzuk a tölteléket cipó alakúra és méretűre, így olyan vastagságúra szelhetjük, amilyenre csak szeretnénk. A hagyományos fasírtokhoz hasonlóan az olasz változatunk is a húst kenyérrel, hagymával és tojással kombinálja, extra alapanyaga a zellerszár, a sárgarépa, egy pici marinara szósz és a parmezán, amiket itt nem szabad kihagyni a töltelék készítésekor, hiszen ezek határozzák meg az olasz húsgombócok ízjegyeit. Olaszországban a darált marha- és sertéshús kombinációja a legnépszerűbb, de tetszés szerint gyúrható csak az egyikből vagy a másikból. Az ízek akkor érnek össze a legjobban, ha a fasírtot már előző este begyúrjuk, és sütés előtt egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. A készre sütött olasz fasírtot marina szósszal öntjük le, amivel egy friss és a savanykás paradicsomszósztól tocsogós főételt kapunk, a tetejéről pedig ne sajnáljuk a mozzarellát és a friss, finomra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.