Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

Fokhagymás-petrezselymes garnéla
Fokhagymás-petrezselymes garnéla
17 perc / előkészület: 10 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este főzőcskézünk. Akkor készítettünk fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezett garnélát. Azóta is gyakran előfordul nálunk, hol előételként, hol gyors ebédként, vagy vacsoraként. (Jelen esetben megadott mennyiségek előételre vonatkoznak.)


hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rákokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük és a fejüktől megszabadítjuk.
  2.  A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, a fokhagymát néhány perc alatt dinszteltjük a vajban, hozzáadjuk a garnélákat és erősebb lángon a rákok mindkét oldalát pontosan két-két percig sütjük. Végül megszórjuk a garnélákat az apróra vágott petrezselyemmel, jól átforgatjuk és azonnal tálaljuk.

  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 86
össznézettség: 176 983
elküldve: 22
receptkönyvben: 627
elkészítve: 34/42
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – 0 vércsoport
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre
alkalom: Valentin-nap

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Giovanni
Giovanni Thu, 2013-08-29 04:18

Kedves Petra.

Vegre egyszeru es jo receptel talakosztam,othon vacsorara eszt szervirosztam,vegyes finom salataval,japan krumpli purevel.
Tovabi sok sikert kivanok.

Tisztelettel.
Giovanni.

zsanettésmario
zsanettésmario Fri, 2012-11-16 19:37

Szia!

Nagyon szeretem ezt a receptet gyakran megcsinálom, csak nézelődő vagyok itt nem töltöttem még fel saját tengeri herkenytyűs receptjeim de majd egyszer talán :), én itt élek a costa del solon Spanyolországban már 4 éve, nálunk soha nem szedik le a páncélt, a páncélt sütés főzés után szedem le . Éttermekben is páncélban és fejjel együtt adták eddig mindig még a paellaban is páncélos és fejes és utólag szedik szét az emberkék majd egy kis citromos vízbe mártjuk kezünket hogy ne legyen egész nap halszagú :D:D :D én imádok vele babrálni a kisfiamról nem is beszélve :D!
Remélem sok ilyen receptet töltesz még fel!

libaláb
libaláb Wed, 2012-07-04 18:27

Én nagyon örülök, hogy feltetted ide ezt a receptet. Ki nem állhatom a halféléket, a rákokat, az illatuktól is rosszul vagyok, de azért hébe-hóba készítek valami ilyesmit a férjemnek. Ilyenkor viszont 100 százalékban a receptre kell bíznom magam, nem vagyok képes megkóstolgatni, hogy finom-e. Ezt is csak úgy "vakon" megcsináltam pár hete, de elsöprő sikert aratott, azóta már háromszor is újra "kikönyörögte", szóval köszi. :)

hajdu zizi
hajdu zizi Wed, 2011-02-02 15:24

Na mostantol imadom a garnelat!!!!koszonom ezt az isteni receptet!!!:))))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-02 18:41

A fejet es panceljat csak Mr.Bean eszi.....!

Üdv.Garrincha

z1
z1 / z1 Sun, 2010-12-26 18:55

Sziasztok! ( Petrának külön is )

Néhány gondolattal én is hozzászólnék, az itteni emelkedett hangvételű eszmecseréhez (vitához)
Petra garnélareceptje, a maga egyszerűségében tökéletes. Szép is.
Gondolom még finom is volt.
Bár az a kettő még a fél fogamra sem volna elég...
Szóval Ja megjegyzésével van némi problémám, ill. egyet is értek vele.
Hogy keveredik ide a feje, meg a leves? Ki beszélt itt ezekről a receptben?
Az egész étel nem erről szól, hanem arról, hogy 10 perc alatt egy fergetegesen jó kaját csinálsz, amit egy kis pirítóssal, citromlével, egy pohár fehérborral belapátolsz.
Fejét én sem eszem meg, ha abban van az íze, ha nem.
...meg a páncélját sem, a farkáról, meg a lábairól nem is beszélve. Ezen az alapon a tányért is megehetném.
Más: végignézve a hazai halpiacok bőséges rákkínálatát, ill. megszaglászva áruházláncaink halas pultját, én inkább mirelitet veszek. Konkrétan a 16-20-as kiszerelésű héjas, tisztított, fej nélküli ( nem a lovas ) tigrisrákot. Nem előfőzöttet!!!
Úgy sütöm, ahogy Ja süti, de nem szedem le a páncélját, ( ahogy Ja ) hanem rajtahagyom, mert az adja a szép piros színét és egyben tartja a rákhúst, ha leszedem, akkor a rákhús kifordul, csúnya lesz. A fokhagymát is ( plusz egy kis chili )a rákkal együtt teszem bele, mert megéghet. A végén a friss petrezselyem, egy kis citromlé, egy löttyintés fehérbor ( vagy az egészet előtte bepácolom, de az egy másik történet )
A 2-2 perc sem szentírás, főleg nem a héjasnál. Azt látod és, ha megnyomod érzed is az ujjaddal, hogy mikor kész.
Ez a világ legegyszerűbb receptje.
Készítsük is el, hát úgy.
Z.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-14 21:12

Kösz a receptet! Épp most készítettem el, és azonnal fel is faltam. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-11 18:23

Sziasztok. A lehurrogas szerintem is felesleges. Valakinek igy, valakinek amugy tetszik. Nem kezdo rakokat evokent viszont egyet nem ertek... Miert fozitek meg? Eleg a fejet, a pancelt, a belet eltavolitani. Aki akarja 30 percre paclebe teheti, aki nem akarja teheti egybol serpenyobe es ki a maga izvilaga szerint sütes kozben izesitheti. Amit meg nem ertek pl.: Gabo0306 az irta, hogy ".. gusztusosabb egeszben megsütni....... legalabb nem folyik minden trutyi kifele" Ha a leirtad alapjan fogyasztod Gabo0306 akkor te sosem vetted ki a rak belet?? Ahhoz hogy a belet eltavolitsd elotte a panceltol meg kell tisztitani. Csak ez az egy fajta rak tisztitasi "muvelet" van. Ugy gondolom a hozzaszolasom nem lehurrogas, minden velemennyel kapcsolatban nyitott vagyok.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-09-12 13:07

Szia Zsuzsa, igazad van, valóban csak úgy lehet kitisztítani a bélcsatornát, vagy mi az, hogyha előbb leszeded a páncélt. De azt olvastam a Szakácsok könyvében - ami azért eléggé etalon :) - hogy csak a nagy garnélánál kell kiszedni (ami nem más, mint "alga kaki " :))))) úgyhogy én a minit és a közepest pl. nem szoktam "kibelezni", csak a fejét, a csápjait és a páncélt szedem le. A farokrészt állítólag rajta kell hagyni, úgy elegáns tálalni. Üdv, Juci

Gyermely2009
Gyermely2009 Thu, 2010-08-19 17:48

Teljes mértékben egyet értek "Imare" megjegyzésével.Ez itt a legeslegjobb főzős oldal.Szinte minden nap bekukkantok.A hangnem baráti, a recepteket megköszönő,a bizonytalanokat jó tanácsokkal segítő.Maradjon is ilyen! Köszönjük Petra!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-12 11:12

Én egyszer vettem teljesen nyers rákot és előfőztem, hát olyan szag lett az egész társasházban, hogy döglött tetemet kerestek a szomszédok. Szóval jobb az előfőzött, amit aztán már csak meg kell sütni. :)
És szerintebb gusztusosabb egészben megsütni (vajon az igazi), aztán a kis búráját leroppantani, mert akkor legalább nem folyik minden trutyi kifelé.

Egyébként meg egy-két hozzászóló visszavehetne egy kicsit a stílusából! Először talán próbáljátok ki a receptet mielőtt lehurrogjátok ilyen alpári stílusban!
Petra, köszi a receptet!

Giovanni
Giovanni Thu, 2013-08-29 04:12

Fuszeres alap leben szoktak fozni a rakot, nem ertem Onnel miert let budos?
Masik receptek utan sziveskedjen utananezni, csodalatos elkesziteni a rakot.
Tovabi sok sikert kivanok.

Giovanni
Sarasota

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-06-06 14:54

Azért azt menézném, ahogy Ja megeszi a garnéla fejét :)))))) Én nem vagyok egy finnyás típus, de a garnéla tisztítása nem a kedvencem :) ahogy ott figyel rám a szemeivel, na meg azok a baromi hosszú "csápok", vagy bajusz, vagy mittudoménmi- nem vagyok valami jó bioszból :)) Arról nem is beszélve, hogy tudtommal a garnélát elő kell főzni. Nyersen szegényke még gusztustalanabb, zöldes szürke (brrr....) főzés hatására lesz szép rózsaszín.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-11 15:05

Ma teljesen ráizgultam a METRO-ban a garnélákra, vettem is fél kilót, gyors recept keresés a neten, nekem ez nagyon szimpatikus, úgyhogy neki is esek. Majd megírom, hogy milyen lett, mindenesetre,köszönöm előre is, bár kicsit beijedtem a hozzászólásoktól :)

Judit8003
Judit8003 Tue, 2010-04-06 03:56

Kedves Petra! Köszönöm a receptet, én elkészítettem, és isteni lett.
Korábban a Spanyolországban élő barátnőmtől próbáltam ellesni ezt a receptet, de még eddig nem szántam rá magamat
Most a Te recepted alapján megcsináltam, és nagyon finom lett.

Köszönöm,

Judit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-03 10:22

Te jo eg! Micsoda stilus?!
En Petrat nem ismerem, de azt gondolom orommel szeretettel feltette eme receptet, neki ez igy finom, csodalatos, es Ti igy lehurrogjatok???? TOLERANCIA!!!!! Masreszt meg ha nem tetszik, nem kell igy fozni, ahogy o azt tette. Felnott ember igy nem viselkedik.

petra
Petra / petra Wed, 2009-04-29 08:58

Kedves Ja,
Ahogy a sztori részben is említettem: Barcelonában készítettünk először így garnélát, mégpedig a hölgy útmutatása alapján, akitől vettük a Boqueríán a rákot.
Én hiszek neki, egyrészt kicsit több közük van a rákokhoz és a tengeri finomságokhoz, mint nekünk, másrészt nagyon finom az így elkészített garnéla, tapasztalatból mondom:-).
Mivel itthon csak előfőzött garnélát tudtam beszerezni, épphogy csak a rákok átmelegítésről van szó, a vaj pedig szándékos, nem véletlenül nem olívolajat írtam...
De nyitottak vagyunk mindenkinek a receptjére, hisz mindenki másra esküszik, így szeretettel és kiváncsian várjuk recept formájában, saját készítésű ételfotótval illusztrálva, hogy Te hogyan készíted.
Üdv,
Petra

ja
CSABA / ja Sun, 2009-05-17 16:07

szia felraktam egy receptet,de segithetnel kiigazitani a szoveget,mert nincsenek "magyar" betuim
l koszi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2009-04-29 03:21

Ja! Tényleg! Ekkora hülyeség nincs is! A rák ízét sokminden adja, a páncélzata mindenképpen! A levesben megfőzve fóleg! A norvég halászokat a parton várják az emberek, a kimért, friss garnélát a kikötőben papírzacskóból eszik a népek, a garnéla húsát - sörrel körítve -, az állat potrohából.

A fokhagyma forró olajban megsütve elveszti az ízét!

Zavaros, amit írsz, ezúttal ne én legyek, aki helyre tesz :)

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-04-29 00:01

ekkora hulyeseget meg nem hallottam
eleve a raknak a fejeben van az ize,pl.rakleves azert egesz a rak
ha megfozod es utana sutod nincs ize
probald meg eloszor teljesen megpucolni utana forro olivaolajba megsutni a fokhagymat utana a garnelarakot es egy kis petrezselyemmel meghinteni.
nem kell pontosan 2 perc oldalankent
ha egeszben akarod kisutni egy csepp olivaolajat forrositasz es utana elkezded sutni benne durvasoval es steakborssal
joetvagyat

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 18:28

Ja !

Tökéletes amit írtál !
Így kell ! Főzni is, meg sütni is lehet, de szigorúan vagy az egyik, vagy a másik !
Írj valami jó mártás receptet!
(Én a garnéla levét - ha főzöm - vagy olaját, ha sütöm- felhasználom, kitűnő alap !)

Tagpo Lhadje

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 18:28

Ja !

Tökéletes amit írtál !
Így kell ! Főzni is, meg sütni is lehet, de szigorúan vagy az egyik, vagy a másik !
Írj valami jó mártás receptet!
(Én a garnéla levét - ha főzöm - vagy olaját, ha sütöm- felhasználom, kitűnő alap !)

Tagpo Lhadje

75
garnéla 20 dkg
fokhagyma 3 gerezd
petrezselyem 0.5 csokor
vaj 30 g