r
Nosalty Logó

Garnélarák articsókával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Cafika
Garnélarák articsókával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 769 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1538 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 53 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    40.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3374.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    338 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    283 mg
  • Foszfor
    846 mg
  • Nátrium
    1830 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2019 micro
Összesen 769 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    81.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6748.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    567 mg
  • Foszfor
    1693 mg
  • Nátrium
    3660 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1355.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    142 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    169 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    613 micro
  • Kolin:
    603 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    274 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4038 micro
Összesen 1538 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 53 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A garnélarákot időben kivesszük a fagyasztóból, hogy kiolvadjon. Egy tálba vizet engedünk, a citromot kettévágjuk, a levét a vízbe facsarjuk, és a héját is beletesszük.
  2. Felhúzzuk a gumikesztyűt, ha nem akarunk barna foltos kezeket.Az articsókáról eltávolítjuk a külső leveleit, levágjuk a tetejét (kb.1,5-2 cm-t) és a szárát is. Az articsókát kettévágjuk, a szőrös részt kivájjuk, majd felezzük, és a citromos vízbe tesszük őket.
  3. A levágott szárakat meghámozzuk, felszeleteljük, és szintén a vízbe tesszük.
  4. A hagymát vékonyra szeleteljük, az olívákat megmossuk.
  5. Egy kisebb fazékba beleöntjük az olajat és a vizet.
  6. Leszűrjük az articsókákat, kidobjuk a citromot, majd belehelyezzük az olajos vízbe, feltesszük főzni, majd ha forr, kis lángra kapcsolunk.
  7. Megsózzuk, hozzáadjuk a hagymát, az egész borsot és a kakukkfüvet.
  8. Kb. 30-40 perc alatt készre főzzük őket. szinte az összes folyadékot magába kell hogy szívja.
  9. Mikor kész, lekapcsoljuk, hozzáadjuk az olívákat.
  10. Közben megpucoljuk a garnélarákot a páncéljától, a homorú oldalát késsel picit bevágjuk, kihúzzuk a belét, majd folyó, hideg víz alatt leöblítjük. papírtörlőn leitatjuk a vizet róla.
  11. Egy vágódeszkán előkészítjük a garnélanyársokat. Egyenként, egymás fölé helyezve őket úgy, hogy a farok egyszer a jobb, majd a bal oldalon legyen, majd az also faroktól kezdve felfelé óvatosan felszúrjuk őket a pálcára. (Én ötösével raktam őket, de lehet többet is.)
  12. Ha kész az articsókánk, akkor nekiállunk a garnélasütésnek.Teflonos serpenyőt nagy lángon jól felhevítünk, sózzuk az alját. Ráfektetjük a nyársakat, sózzuk, borsozzuk, sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, nagyon kevés olívaolajjal meglocsoljuk őket. Ezt a felét már csak borsozzuk, 1 perc alatt készen is vannak.
  13. Tányérra rendezzük az articsókát, a nyársakat, majdfogyasztható is.
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4820
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 02.

Ajánló

Friss zöldsalátával és grissinivel kínáljuk. Mellé finom hűtött fehérbor dukál. Az articsóka pucolása képekben segítségünkre lehet itt.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az articsóka receptjét egy újságban találtam, a garnélát meg már régen így készítem el, étteremben ettem ilyet először. Nagyon finom, könnyű étel. Az articsókát előre el lehet készíteni, a garnélákat is elő lehet "gyártani", és amikor kell, frissen sütni. Nem mindennapi vacsora lehet, ha vendégeket várunk, feltéve, ha azok szeretik a tengeri herkentyűket.

Hozzászólások (3)

paragi1981

köszönöm - végre megtudtam, hogy hogy kell az articsókákat feldolgozni, elkészíteni!

Cafika

szia Paragi, szivesen, òrùlòk, hogy segìtsègre talàltàl :) nem nagy òrdòngòssèg elkèszìteni, elòszòr èn is fèltem, de gyorsan belejòn az ember a pucolàsba...ès megèri, mert nagyon finom, ès egèszsges is. jò fòzòcskèzèst, ùdv. Évi

Törölt felhasználó

Olaszországban sokszor láttam ezt a "buzogányt", garnélával társítva nagyon fincsi lehet. Ki fogom próbálni ezt a receptet:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek