Édeskömény

Édeskömény

Leírás

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását, hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek (sütemények, cukorkák), likőrök ízesítésére használják. Termesztése egyszerű, akár a teraszon egy virágcserépben is megél. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szabadban, vadon az édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel. Csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt (és persze bármi más gyógynövényt is), aki biztosan be tudja azonosítani! A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak. Fotó: flickr - Fennel by Nick Saltmarsh (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Egész évben kapható, bár szezonja júniustól szeptemberig tart.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében néhány napig eltartható.

143 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek