Édeskömény

Édeskömény

Leírás

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását, hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek (sütemények, cukorkák), likőrök ízesítésére használják. Termesztése egyszerű, akár a teraszon egy virágcserépben is megél. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szabadban, vadon az édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel. Csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt (és persze bármi más gyógynövényt is), aki biztosan be tudja azonosítani! A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak. Fotó: flickr - Fennel by Nick Saltmarsh (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Egész évben kapható, bár szezonja júniustól szeptemberig tart.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében néhány napig eltartható.

100g Édeskömény

fehérjetartalom

1.24 g

zsírtartalom

0.327 g

szénhidráttartalom

7.3 g

víztartalom

90.21 g

Hány kalória

gramm

Édeskömény?

Top ásványi anyagok

Nátrium

52 mg

Foszfor

50 mg

Kalcium

49 mg

Magnézium

17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.047 g

Kolin

13.2 mg

C vitamin

12 mg

Niacin - B3 vitamin

0.64 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.24 g

Zsír

telített zsírsav

0.09 g

egyszeresen telített zsírsav

0.068 g

többszörösen telített zsírsav

0.169 g

ásványi anyagok

Kalcium

49 mg

Vas

0.73 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

50 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.191 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

3.1 g

cukor

3.93 g

víz

90.21 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.01 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.032 mg

Niacin - B3 vitamin

0.64 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.232 mg

Folát

27 µg

Kolin

13.2 mg

Béta-karotin

578 µg

Lutein+zeaxantin

607 µg

E vitamin

0.58 mg

K vitamin

62.8 µg

A vitamin

48 µg

C vitamin

12 mg

B6 vitamin

0.047 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?