Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos csokoládétorta liszt nélkül

Narancsos csokoládétorta liszt nélkül
Narancsos csokoládétorta liszt nélkül
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiamnak vettem valahol egy nagyon finom narancsos csokichipset, innen jött az ötlet, hogy narancsos csoki legyen a csokitorta tetején. Mondjuk könnyű dolgom van, mert én minden megmaradó, "felesleges" dolgot feldolgozok. Amikor narancslekvárt készítettem, az összes narancs külső sárga héját vékonyan levágtam éles zöldségpucolóval. Ennek egy részét felkockáztam, kandíroztam, kiszárítottam, hogy később édességekhez, kalácsokhoz felhasználhassam. Most kapóra jött az előre végzett munka. Sok ilyen alapanyag rejtekezik a szekrényemben. Nem sajnálom a ráfordított időt, szívesen készítem el őket. Olyan gazdag, kényeztető édesség kerekedett belőle, hogy akár az egészet fel tudtam volna falni. Dió helyett etrmészetesen lehet mandulát, pisztáciát is használni. Nekem most ez volt itthon. Mértékkel fogyasztva csak az öröm jár vele, nem pedig a hízás.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A narancsos csokimázhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót a cukorral megdaráljuk, hozzáadjuk a fahéjat, sütőport, szódabikarbónát, és a keményítőt is.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és a csokoládét. Amint felolvadt, levesszük a gőz fölül és hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan a felvert tojásfehérjébe forgatjuk.
  4. A csokis tojásfehérjehabhoz adaoljuk fokozatosan a diós keveréket, spatulával óvatosan belekeverjük.
  5. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk és ebbe töltjük az összekevert masszát.
  6. 160 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 10 percig fedetlenül sütjük, majd alufóliával letakarva kb. még 15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült.
  7. Résnyire nyitott sütőajtónál hűtjük ki a tésztát. Langyosan már kivehetjük.
  8. A mázhoz 3 dkg vajat átsütünk, hogy minden víz kisüljön belőle, majd a serpenyőt levesszük a tűzről, beletesszük a 7 dkg csokipasztillát, elkeverjük, míg el nem olvad. Hozzákeverünk 1 tk szőlőmagolajat, hogy szép fényes legyen a máz.
  9. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat és a torta tetejére öntjük, elsimítjuk, bekenjük a torta oldalát is vele. Mikor mindenütt csoki borítja, hűvös helyre tesszük megdermedni.
  10. Végül a tetejét 3-4 mm-re szelt narancsszeletekkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 319
elküldve: 3
receptkönyvben: 148
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lisztmentes csokitorta, narancsos csokitorta, csokoládétorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gkriszti
gkriszti Mon, 2013-01-14 17:31

Kedves Évi néni!
Eddig is sejtettem, hogy vannak hiányosságaim sütés terén, de meg tudnád mondani, hogy mi az a süthető csokoládé pasztilla? Sima étcsoki felolvasztva nem jó?

Köszönöm!

Üdv
G. Kriszti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-01-14 18:25

Kedves Kriszti!
Készítettem már étcsokiból, az is jó volt, de azért választottam a pasztillát, mert könnyebben kezelhető. Ennyi csak az oka. A pasztillát piacon szoktam vásárolni magosnál, vagy az Ázsia boltban, ahol igen bőséges választék van e téren is. Üdv: Évi néni

Mazsola26
Mazsola26 Sun, 2012-12-30 16:31

Kedves Évi néni!

Most már tudatosan keresem a receptjeidet. A csoki-narancs kombináció az egyik kedvencem. Köszönöm! :))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-12-31 00:17

Kedves Mazsola!

Ezt a sütit én kreáltam, azért vagyok rá különösen büszke. Amikor elkezdtem elkészíteni, még nem tudtam, hogy jó lesz-e az összetétel, de szorgalmasan jegyzeteltem, és néhány nap múlva elkészítettem egy mandulás-gránátalmás változatot is http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/12/juci-granatalmas...), ami szintén nagyon jól sikerült, tehát csak buzdítani tudlak az elkészítésére. Boldog új évet kívánok! Üdv: Évi néni

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-12-30 16:11

Kedves Évi néni!
Én is ilyen gyűjtögetős-feldolgozós típus vagyok, s lám érdemes! Ez a torta felkeltette az érdeklődésemet, nem is tűnik bonyolultnak, ezért elhatároztam, hogy megsütöm. Köszi a remek ötletet.
Boldog, békés új évet kívánok!
Edit

452
étcsokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg
dió 10 dkg
gyümölcscukor 4 dkg
tojás 3 db
étkezési keményítő 0.5 evőkanál
sütőpor 0.75 tk
szódabikarbóna 1 csipet
fahéj 1 kk
1 csipet
étcsokoládé 7 dkg
vaj 3 dkg
szőlőmagolaj 1 teáskanál
kandírozott narancshéj 1 ek
narancs 1 db