Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes zserbó újragondolva

Mézes zserbó újragondolva
Mézes zserbó újragondolva
135 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez nem a klasszikus mézes zserbó (lekváros), hanem egy picit pikánsabb változata köszönhetően a fűszeres tésztának, és a 3 ízesítésű krémnek. Nagyon különleges, viszont munkaigényes.

hozzávalók / 12 adag

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

ajánlat

Aki alkoholmentes változatot szeretne, használhat aromát a mazsola áztatásához, és csak egyszerű cukorszörpöt a tészta meglocsolásához.

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézes, fűszeres tészta

  1. Összekeverjük a kétféle lisztet, és kimérünk belőle 25 dkg-ot. Elkészítjük a mézes tésztarészt: langyosra megmelegítjük a mézet, majd összedolgozzuk a 25 dkg liszttel.
  2. Elkészítjük a cukros tésztarészt: kevés vízben feloldjuk a cukrot, majd felforraljuk, és visszahűtjük. Utána összedolgozzuk a liszt maradékával.
  3. Ezután a két tésztarészt összegyúrjuk, közben egy pici liszttel összekeverjük a szalalkálit, és beletesszük a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj) is, jól összedolgozzuk a tésztát.
  4. Az összegyúrt tésztát 4 cipóra választjuk, és egyenként 4 mm vastagra nyújtjuk, megszurkáljuk, és 180°-os sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk őket kihűlni, közben elkészítjük a krémeket.

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

  1. A vajat habosra keverjük a porcukor 3/4 részével. A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk kevés rumba (jobban megszívja magát, ha ezt előző este csináljuk).
  2. Búzadarát pépesre főzzük a tejjel, vízzel, csipet sóval, a maradék porcukorral, ha kihűlt, akkor összedolgozzuk a habosra kevert vajjal.
  3. Az elkészült alapkrémből 3 edénybe egyenlő mennyiségeket szedek ki, és az elsőbe belekeverem a vaníliát, a másodikba a rumos mazsolát és a harmadikba a kakaóport.
  4. A kihűlt tésztalapokat meglocsolom a rum maradékával, és alsó lapra a kakaós krémet, a középsőre a rumos mazsolásat, és a legfelsőre a vaníliás krémet viszem fel.

Csokimáz

  1. Vízfürdőn felolvasztom a vajat az étcsokival, a süti tetejére felviszem, és egyenletesen eloszlatom.
  2. Egy napig pihentetem, ekkora megpuhul a tészta a rumtól, és a krémektől.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x45 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 822
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes süti, grízes süti, mézes grízes

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

699
méz 25 dkg
finomliszt 25 dkg
rozsliszt 25 dkg
cukor 25 dkg
víz 1 dl
szalalkáli 10 g
szegfűszeg 5 g
fahéj 5 g
citromhéj 1 citromból nyert
tej 8 dl
víz 2 dl
búzadara 200 g
vaj 25 dkg
porcukor 10 dkg
himalája só 1 csipet
vanília 1 db
rum 2 dl
mazsola 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
vaj 5 dkg
étcsokoládé 5 dkg