r
Nosalty Logó

Trópusi mézes krémes

Rosanics Petra
Trópusi mézes krémes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

kókuszos krém

mangózselé

csokimáz és összeállítás

466
Kalória
6.7g
Fehérje
57.6g
Szénhidrát
24.3g
Zsír
56.4g
Víz
52.4g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
28.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

kókuszos krém

mangózselé

csokimáz és összeállítás

Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

kókuszos krém

mangózselé

csokimáz és összeállítás

Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

kókuszos krém

mangózselé

csokimáz és összeállítás

Összesen 265 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    79.9 g

Zsír

  • Összesen
    291 g
  • Telített zsírsav
    197 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2796.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    597 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    1231 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    690.9 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    676.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    355 micro
  • Kolin:
    276 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1453 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    2221 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    405 micro
Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tészta hozzávalóit egy keverőtálban összedolgozzuk, majd befóliázzuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
  2. A hűtőhideg tésztát grammra pontosan négyfelé osztjuk, egy részt elől hagyunk, a többit hűtőbe tesszük felhasználásig. A tésztát két darab sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk, nagyjából 20x30-as négyzetszerűségre. Nem kell teljesen egyformának vagy szabályosnak lenniük, de azért nagyjából legyenek hasonlóak.
  3. A kész, vékony tésztalapot az alatta lévő sütőpapírral együtt egy gáztepsi hátoldalára csúsztatjuk, majd 190 fokon kb. 6-7 perc alatt készre sütjük. Amíg egy lap sül, a a következőt kinyújtjuk.
  4. A megsült tésztalapokat sütőpapírostul teljesen vízszintes felületre csúsztatjuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

kókuszos krém

  1. A kókusztejet, a cukrot, a lime héját és a búzadarát egy lábasba tesszük és elkezdjük összefőzni. Amikor már elfőtt róla a folyadék, több adagban hozzáadjuk a tejet, amíg tökéletes puha lesz a dara.
  2. A kész darakásához hozzákeverjük a vajat, majd az egészet alaposan átturmixoljuk, hogy teljesen krémes és sima legyen.
  3. A kész krém tetejét fedjük le fóliával, hogy ne bőrösödjön be, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

mangózselé

  1. Mangóból használhatunk frisset, konzerveset vagy fagyasztottat is - a lényeg, hogy finom, édes és érett legyen. Kockázzuk fel kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba a limelével és a mézzel együtt.
  2. Főzzük puhára a mangót, mivel eleve szaftos gyümölcsről van szó, ez pár percet vesz csak igénybe. Ezután turmixoljuk krémesre, majd tegyük bele az előzőleg beáztatott lapzselatint és keverjük addig, amíg felolvad. A kész mangózselét ezután hagyjuk kihűlni.

csokimáz és összeállítás

  1. Az étcsokit összemelegítjük a vajjal, majd a mézes krémes tetejére öntjük és elegyengetjük. Ha van időnk, érdemes a süteményt egy éjszakát pihentetni a csokoládémáz ráöntése előtt, így nem fog megrepedezni.
  2. Amikor a csokoládé már a helyén, a tetejét megszórjuk aprított, liofilizált mangóval és kókuszreszelékkel, majd hagyjuk megdermedni.
  3. A kész mézes krémes szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra hangoltuk, a baracklekvárt pedig házi mangózselére cseréltük, így trópusi flanelingbe bújtatva a magyaros klasszikust.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek