Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás-mozzarellás szósz főtt sonkával

Medvehagymás-mozzarellás szósz főtt sonkával
Medvehagymás-mozzarellás szósz főtt sonkával
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvét előtti pénteken,  a Szolnokon élő nagybátyámtól kaptunk medvehagymát - itt reménykedtem, hogy hátha,találok, és sikerült szereznem...de hogy ilyen közelről van megmentés, ezt nem gondoltam volna.:-)
Gyorsan szétnéztem, és annyi, de annyi jó recept született azóta, amióta szezonja van ennek a csodának, hogy én ezt az ételt találtam ki, meg mivel még sok van, hatalmas csokor medvehagyma, próbálok olyat kitalálni, ami még nincs elkészítve. Nehéz lesz, nagyon ügyes háziasszonyok vannak, és sokan az elgondolt ételeket már előbb elkészítették, amivel most fejtörést okoztak, de nem baj, teher alatt nő a pálma, remélem...:-) Az is lehet, hogy nem fog sikerülni, mert csak hasonlót tudok alkotni, majd kiderül.Elsőnek őt találtam ki.:-))
Ez az étel így született, és remélem, hogy még tudok belőle finomakat készíteni, bár kissé későn kaptam.
Ennyi a történetem,hogy sikerült így medvehagymát szereznem. Most már tudom, miért szeretik ezt a finomságot annyian:-)))
Megpróbálok kérni, hátha kapok, és itt is megmarad a mi földünkben ez a csoda:-)))

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A szószhoz

A körethez

ajánlat

Ha  a sonka nagyobb és netán nyers, a hozzávaló ízesítők ugyanezek, csak többet adjunk hozzá. Valamint akkor a forrástól számítva - a sonkának nagyságától függően -, legalább 4-5 órát kell főzni.
A mostani ételhez nem feltétlenül kell köret, se rizs, se tészta, se burgonya, se friss kenyér -, de a gyerekek kérték, és végül is finom volt együtt ez a hármas:-).
Akinek jól esik, finom fehérbort ihat mellé. Legalábbis a nagybátyám azt ivott, mert megkóstolta, és szerinte finom lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Legelsőnek a már főzött sonkát vöröshagymával, fokhagymával, mustármaggal, borssal, babérlevéllel átfőzzük úgy, hogy bőven ellepje a víz, (legalábbis én így tanultam), és a forrástól számítva, kis lángon fedő alatt 1 órát főzzük, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor vesszük ki.
  2. Közben kezdjük el a szószt készíteni. A medvehagymát jó alaposan lemossuk, és finomra vágjuk fel.
  3. Lábasba teszünk teavajat, olívaolajat, felmelegítjük, beletesszük a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, és sóval picit megszórva, fedő alatt puhára pároljuk pár perc alatt. Erre tesszük rá a finomra vágott medvehagymát, snidlinget és fokhagymás snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, és ráöntünk 2-3 dl sonkafőzőlevet, majd fedő alatt 10-12 percet kis lángon főzzük.
  4. Ekkor keverjük bele jó alaposan eldolgozva a tejfölt, a tömlős sajtot, 3-4 percet ezzel is együtt főzzük.
  5. Beleöntjük a tejszínt, és továbbra is kis lángon összeforraljuk, ekkor keverjük bele a tojássárgáját, és alaposan keverés mellett összefőzzük. Majd ha szükséges, sózzuk, és borsozzuk még. Ha kellően sűrű, kikapcsoljuk, és a legvégén a mini mozzarellákat félbevágva, beletesszük, és csak átforrósítjuk, átkeverjük, hogy ne essenek szét teljesen.
  6. Felforraljuk az olajos, sós vizet a tésztának, és kifőzzük a leírtak szerint.
  7. Tálaljuk a kihűlt, felszeletelt sonkát, a szélesmetélt tésztát és a medvehagymás-tejszínes-mozzarellás szószt.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 925
elküldve: 0
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

mozzarellás-medvehagymás szósz főtt sonkával és szélesmetélttel, medvehagymás-sajtos szósz sonkával és tésztával

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-05-08 21:19

Kedves Zúza!
Naponta?? Ez azért erős túlzás:-))
Ez a recept húsvét hétfőt követő szerdán készült:-)) Tettem is fel:-))
Ebben semmi titok nincs, nem én kérem azt, hogy minél előbb és az enyémek kerüljenek fel:-))
A velőscsontlevesem például március 8-án lett felrakva, és ha megnézed, nemrégen jött ki, de szintén így van ez a paradicsomos-baconos kelt tésztával,március 15-e a feltevés ideje, de sorolhatnám, hogy mennyi étel került fel még március harmadikán felrakott is, mostanában került fel.Az az egy igaz, hogy a medvehagymás ételek, előbb kerülhettek ki, hiszen annak szezonja, van, de még így is van négy medvehagymás, ami nincs kitéve, úgyhogy nem én kérek, ez az egész döntés a NoSalty csapatán múlik:-)))) Volt, hogy eltelt majdnem két hét és ott állt, nem is tudom, kb. 20 receptem, április közepén-végén, és csak néztem, hogy akkor most mi van??Aztán szép lassan az új szakácsok megjelenése mellett, a mienkét is kiteszik, csak nem szabad nyugtalannak lenni, ami késik, az nem múlik:-)))
Szép estét kívánok!
Éva-Anyóca

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2011-05-08 16:14

Kedves Éva-Anyóca!
Mi a titka annak, hogy naponta kerülnek fel ide a receptjeid?
Én általában több hetet várok, mire valami csoda folytán felkerül.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-05-08 14:36

Kedves Bató Edit!

Remélem, sikerül elkészítened, és ízleni fog:-))
Éjjel itt is esett, aztán reggel fél héttől újra, majd valamikor fél egy tájt elállt, de még mindig eléggé borongós az idő, lehet, hogy még esni fog, bár most jelen pillanatban elég lenne:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-05-08 14:33

Kedves olaszneanci!
Nagyon finom lett, legalábbis itt mindenkinek ízlett, és jövőre meg fogom csinálni, és hátha lesz még új ötletem:-)) Van még fenn, nemsokára megérkeznek ide, egy picit várni kell ,azok is ilyen medvehagymásak:-))
Remélem ,hogy Nektek is ízleni fog:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2011-05-08 11:01

Szia Éva-Anyóca!
Ez nagyon fincsinek hangzik. Talán hamarosan medvehagymához jutok és akkor elkészítem.
Szép hétvégét (és kevésbé esőset, mert nálunk tegnap este óta esik)
Köszönettel, Edit

norci79
Norci79 / norci79 Sun, 2011-05-08 10:19

Nagyon guszta Éva-Anyóca! Imádom a medvehagymát! :-) Kipróbálom még valamelyik nap.... :-)

1283
kötözött sonka 1 kg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
babérlevél 4 db
mustármag 1 kávéskanál
négyszínű bors 2 teáskanál
teavaj 10 dkg
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
medvehagyma 3 csokor
sonkalé 3 dl
snidling 1 csokor
snidling 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 375 g
tömlős krémsajt 100 g
habtejszín 2.5 dl
tojássárgája 1 db
mozzarella 100 g
tészta 750 g
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek