Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marokkói jellegű töltött tök

Marokkói jellegű töltött tök
Marokkói jellegű töltött tök
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sarki szupermarket ingyenes receptújságjában találtam, és nem tudtam ellenállni a narancssárgán vigyorgó tök fotójának.

hozzávalók / 4 adag

A töltött tökhöz

A marokkói jellegű fűszerkeverékhez

ajánlat

Könnyű ebéd vagy vacsora.
Én nem szeretem a korianderlevelet, de ehhez illik, így ha valaki szereti, ezzel is lehet ízesíteni. Ha nem akarjuk vegánra, akkor kókuszszír helyett jó a vaj is, illetve egy evőkanálnyi morzsolt feta vagy kecskesajt kellőképpen megbolondítaná szerintem a tölteléket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököket megmossuk, félbevágjuk, a magvas belsejüket kikaparjuk. Éles késsel kereszt alakban bevagdossuk, olívolajjal bedörzsöljük, majd előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 percet sütjük, illetve amíg majdnem megpuhul.
  2. Miközben sül a tök, felforrósítjuk a kókuszzsírt, és megpirítjuk benne a hagymát. Ha már jó illata van, és áttetszővé vált, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerkeveréket. Tovább pirítjuk, most már kis lángon. Ezután hozzáadjuk a kuszkuszt és a zöldségleves vizeét, alaposan összekeverjük. Amint elkezd forrni, levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk állni, hogy a kuszkusz magába szívja a vizet.
  3. Hozzákeverjük a felaprított sárgabarackot, a mazsolát, a fenyőmagot és a petrezselymet. Ha megsült a tök, kicsit kitágítjuk az üregét úgy, hogy kanállal kikaparunk egy kevés tökhúst. Ezt apróra vágjuk, a kuszkuszhoz keverjük, majd a töltelékkel együtt visszatöltjük a tökökbe. Csipetnyi frissen őrölt borssal díszítjük, majd 10 perc alatt megpirítjük a tetejét a sütőben.
  4. A marokkói fűszerkeverék elvileg egy készen kapható ízesítő lenne, maltodextrinnel és egyebekkel (Nekem egyrészt nem is volt itthon, másrészt inkább csak természetes módon szerettem volna ízesíteni), amit magunk is elkészíthetünk. Keverjünk össze az alábbiakat: 1/2 tkőrölt római kömény, 1/2 tk őrölt koriander, negyed citrom lereszelt héja,1/4 tk pirospaprika, 1/4 tk cayenne bors vagy chili por. Ebből kb. két teáskanálnyira lesz sükségünk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 266
elküldve: 1
receptkönyvben: 65
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Aldebaran

Mióta szakács: 2011.01.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött fűszeres sonkatök, vega egytálétel sonkatökkel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-04-14 17:57

Kedves Kati !
Amint beindul a szabadföldi tök - szezon, élek a lehetőséggel !
Köszönöm, kedves vagy! Üdvözöllek : Anci

Aziza1981
Aldebaran / Aziza1981 Wed, 2011-04-13 21:20

Kedves Anci! koszonom a hozzaszolast. tenyleg nagyon finom es viszonylag egyszeru elkesziteni, erdemes kiprobalni. raadasul tele van vitaminnal es rosttal :)

udv: Kati

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-04-13 09:21

Kedves Aldebaran!
Nagyon szeretjük a töltött tököt, de ezt a változatot nem ismerem.
Elmentettem, közelebbi megismerés céljából. Üdv: Anci

571
sonkatök 1.4 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 2 ek
kókuszzsír 1 ek
kuszkusz 175 g
aszalt sárgabarack 50 g
mazsola 50 g
leveskocka 0.5 db
víz 300 ml
fenyőmag 75 g
petrezselyem 2 ek
koriander 0 ízlés szerint
bors 1 csipet
római kömény 0.5 teáskanál
koriander 0.5 teáskanál
citromhéj 0.25 citromból nyert
fűszerpaprika 0.25 teáskanál
cayenne bors 0.25 teáskanál