r
Nosalty Logó

Marhafarok tejszínes gombamártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Marhafarok tejszínes gombamártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 1167 kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 4666 kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 118 kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    318 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1246.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    681 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    426 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    900 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1644 micro
Összesen 1167 kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    355.9 g

Zsír

  • Összesen
    270.7 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1272 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4986.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    748 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    1123 mg
  • Nátrium
    2722 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    560 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    115 micro
  • K vitamin:
    845 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    238 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3599 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6576 micro
Összesen 4666 kcal
  • 14% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 118 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Elkészítés

A húshoz

  1. A darabolt marhafarkat leöblítjük, majd szárazra törölve egy nagyobb edényben 2 ek kacsazsíron minden oldalukon lepirítjuk, hozzáadva 5-6 gerezd fokhagymát összenyomva, a babérleveleket, a szemes borsot, és megsózzuk.
  2. Miután minden oldalán szépen megpirult (pörzsanyag keletkezett), felöntjük 2 dl száraz fehérborral, megkevergetjük, majd 2 dl vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk.
  3. Gyakran kevergetve ellenőrizzük a folyadékot alatta, ha kell, pótoljuk.
  4. Mikor a marha megpuhult, kivesszük, és tűzálló tálba téve, letakarva melegen tartjuk, míg a mártást elkészítjük.
  5. A pecsenyelevet átöntjük egy serpenyőbe, majd beletesszük a felkarikázott újhagymát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, mikor a gomba levet ereszt, felöntjük a főzőtejszínnel, hagyjuk felforrni, majd az egészet ráöntjük a marhadarabokra. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  6. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet, az előzőleg sós vízben, héjában megfőzőtt és meghámozott burgonyából.
  7. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a burgonyákat, átforgatjuk, és hagyjuk őket pirulni, majd hozzáadunk egy-két gerezd, összenyomott fokhagymát és a rozmaringágakat.
  8. Megsózzuk, és így pirítjuk tovább, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma és a rozmaring.
  9. Mikor kellően megpirultak a burgonyák, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az aprított bazsalikomot, és átforgatjuk. A serpenyő hője elég ahhoz, hogy a bazsalikom aromája bevonja a burgonyákat.
  10. Mikor elkészült a burgonya, tálaljuk a marhafarok mellé a gombamártással együtt.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x20
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 7983
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A marhafarok (ököruszály) egy nagyon ízletes része a marhának, általában ízekre darabolva, lefaggyúzva árulják. Ha csak látok a hentesnél, mindig vásárolok belőle. Persze többet, hogy a fagyasztóba is kerüljön, ugyanis elég ritkán lehet hozzájutni. Általában isteni finom leves (aki már evett marhafarokból készült húslevest, az tudja, hogy mennyire ízletes) és pörkölt készül itthon belőle. De ebben a formában, ezzel a tejszínes gombamártással sütve is fenséges eledel. 

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!