Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnás kupola

Málnás kupola
Málnás kupola
145 perc / előkészület: 120 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvenceim ezek a kis kupolasütik, vékony sütitalppal, könnyű habbal, krémmel nagyon finom édességeket lehet készíteni.

hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók a málnás krémhez:

Hozzávalók a mogyorós dacquoise piskótához:

Hozzávalók a piros glazúrhoz:

Hozzávalók a piskóta kenéséhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

A málnás krém:

  1. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A málnát 30 g cukorral felforraljuk.
  2. Majd botmixer, kézi mixer segítségével turmixoljuk össze. 1 lapzselatint nyomkodjunk ki, majd adjuk hozzá a málnapéphez. Keverjük míg eloldódik, tegyük félre, hogy kissé kihűljön.
  3. A mascarponéhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és a citromlevet. Kézi mixerrel addig keverjük, míg a cukor el nem olvad. A maradék lapzselatint kinyomkodjuk, majd állandó keverés mellett felmelegítjük, amíg folyékonnyá nem válik.
  4. Keverjük el egy kanál krémsajttal a zselatint, majd adjuk a többihez, és alaposan keverjük össze.
  5. A hideg tejszínt verjük kemény habbá. Alacsony fokozatról indulva kezdjük, és mixerünk minden fokozatán kb. 20-30 másodpercig verjük, hogy minél több levegő jusson a habba. Adjuk hozzá a mascarponéhez, majd óvatosan forgassuk bele. Ezután adjuk hozzá a málnapürét, és most is vigyázva forgassuk össze.
  6. Töltsünk meg 8 db kupolaformát, majd kicsit egyengessük el a tetejüket, a felesleget húzzuk le. Tegyük be a fagyasztóba, míg annyira meg nem fagy, hogy szépen kijön a formából. (Én 2 órán át fagyasztottam felhasználás előtt.)

A mogyorós dacquoise piskóta:

  1. A mogyorót száraz serpenyőben pörköljük meg. Mikor már kellően illatozik, öntsük bele egy tányérba. Ha kissé kihűlt, dörzsöljük le a vékony héjrészt. Daráljuk le, majd keverjük el az átszitált porcukorral.
  2. A cukrot keverjük el egy csipet sóval. A tojások fehérjét kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukros-sós keveréket, és verjük teljesen kemény habbá. Két részletben forgassuk bele a mogyorós-porcukros keveréket. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.
  3. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Sima csöves nyomózsákba tesszük a masszát, majd belülről indulva csigavonalban kinyomjuk a tésztát. A kupola aljának az átmérője 7 cm, így kicsit nagyobbat csináltam, és a sütés után a megfelelő méretűre kiszaggattam.
  4. Előmelegített, 180 C-os sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kivettük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan húzzuk le róluk a sütőpapírt.

A piros glazúr:

  1. A zselatinhoz adjunk hozzá 62 ml hideg vizet. Keverjük el, hagyjuk megduzzadni. A cukrot a maradék 75 ml vízzel és a sűrített tejjel tegyük fel főni, ha elkezd forrni, húzzuk le a főzőlapról. Adjuk hozzá a megduzzadt zselatint, és addig keverjük, míg fel nem oldódik. A kockákra tördelt csokira ráöntjük, és olvadásig keverjük.
  2. Adjuk hozzá az ételfestéket, majd ezzel is keverjük el alaposan. (Botmixerrel keverhetjük, de akkor ne emeljük ki, tartsuk végig az edény alján, hogy nem nyomjuk tele levegővel a glazúrt.) Várjuk meg, míg kihűl a glazúr, kicsit besűrűsödjön, hogy jól meg tudjon tapadni a krémkupolán.

Összeállítás:

  1. A piskótát méretre szaggatjuk, és megkenjük málnalekvárral. A krém, ha kellően kifagyott, kiszedjük a formából, majd csorgatórácsra tesszük, és leöntjük a glazúrral a kis kupolákat. Várjuk meg, míg lecsorog a felesleg, majd helyezzük rá a piskótakarikákra.
  2. A kupolák alját panírozzuk be durvára vágott mogyoróval, továbbá ízlésünk szerint díszítsük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 914
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vasvári Nikolett

Mióta szakács: 2019.04.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

málnakupola

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

604
lapzselatin 4 db
málna 166 g
cukor 106 g
mascarpone 250 g
citromlé 1 ek
habtejszín 100 ml
törökmogyoró 90 g
porcukor 70 g
cukor 20 g
1 csipet
tojásfehérje 3 db
zselatin 10 g
víz 137 ml
cukor 150 g
sűrített tej 100 g
fehér csokoládé 175 g
ételfesték 1 kávéskanál
málnalekvár 50 g