r
Nosalty Logó

Legszaftosabb brownie

Gerzsenyi Flóra
Brownie
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

917
Kalória
9.9g
Fehérje
104.9g
Szénhidrát
53.7g
Zsír
35.6g
Víz
197.2g
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
77.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 917 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 3665 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 428 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    912.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    463 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.9 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    243 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 917 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.8 g

Zsír

  • Összesen
    214.8 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    789 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3651 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    343 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    415 mg
  • Foszfor
    926 mg
  • Nátrium
    1850 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    419.6 g
  • Cukor
    309 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    142.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    988 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    461 mg
  • Retinol - A vitamin:
    970 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 3665 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    427.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 428 kcal

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160ºC-ra. Készítsünk elő egy 20x20 cm-es négyzet alakú tepsit, sütőpapírral kibélelve.
  2. Első körben vízgőz fölött olvasszuk össze a csokoládét és a vajat, majd tegyük félre egy picit hűlni.
  3. Egy tálban a tojásokat a barna cukorral, a sima cukorral és a vaníliakivonattal keverjük jó habosra, majd folyamatos kevergetés mellett csorgassuk hozzá az olívaolajat.
  4. Ezt követően szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport, egy csipet sót és étkezési keményítőt. A keveréket laza, de határozott mozdulatokkal keverjük át, majd 1-2 két marék csokoládépasztillával dúsítsuk még a masszát.
  5. Halmozzuk az előkészített sütőformába a tésztát, egyengessük el, majd toljuk a sütőbe 160 fokra, 40-45 percre. A tészta maradjon kissé puha.
  6. Sütés után még melegen szórjuk meg csokoládépasztillákkal és durva szemű sóval. Miután a csokoládé ráolvadt, és a süti is kihűlt, kis kockákra szeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x20

Íme egy brownie-recept, amit pont olyan, mint amilyennek lennie kell: masszív, kiadós, ragacsos, és nagyon csokis. Bárki használhatja alapnak! Az is, aki először készíti, és az is, aki gyakorlott sütögető.

Mi is az a brownie?

A brownie története az Egyesült Államokból ered, ahol az első receptek a 19. század végén jelentek meg. Bár pontos eredete vitatott, a legelfogadottabb elmélet szerint a brownie egy véletlenül született édesség: egy háziasszony vagy cukrász egy csokoládés süteményt szeretett volna készíteni, de véletlenül kihagyta a sütőpor vagy más emésztőanyag hozzáadását, így egy sűrűbb, ragacsosabb tésztájú finomság született. Az első nyomtatott brownie recept 1897-ben jelent meg az „Sears, Roebuck Catalogue”-ban, amely már egy egyszerű, csokoládés sütemény elkészítését mutatta be. A brownie hamar népszerűvé vált az amerikai konyhákban, mert egyszerű volt elkészíteni, mégis gazdag ízű és jól szállítható édességnek bizonyult.

A brownie sikerét részben annak köszönheti, hogy könnyen variálható alapreceptként szolgál, így gyorsan különböző változatok születtek: dióval, csokoládé darabokkal vagy akár krémmel töltve. Az édesség hamar túllépett az amerikai határokon, és ma már világszerte ismert és kedvelt desszert.

A brownie különlegessége abban rejlik, hogy kívülről enyhén ropogós, belül pedig puha, szaftos, ami a csokoládé és vaj arányának tökéletes egyensúlyából fakad.

Egészségesebb tipp

Nem feltétlenül kell rengeteg cukor a brownie-hoz, az előírt mennyiséget nyugodtan csökkenthetjük is, vagy kiválthatjuk részben vagy egészben valamilyen természetes cukorhelyettesítővel – ez lehet datolya, banán, eritritxilit, vagy akár szintetikus édesítőszer is. 

Az ízesítések tárháza végtelen:

  • Klasszikus csokoládés brownie – a legnépszerűbb, gazdag, intenzív étcsokoládés ízzel
  • Diós brownie – törökmogyoróval, pekándióval vagy mandulával gazdagítva
  • Fehér csokoládés brownie – fehér csokoládé darabokkal vagy mázzal
  • Sós karamellás brownie – sós karamell öntettel vagy márványmintás karamellréteggel
  • Málnás vagy erdei gyümölcsös brownie – friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, ami enyhén savanykás frissességet ad
  • Mogyoróvajjal vagy nutellával rétegezett brownie – extra krémesség és roppanós mogyorós íz
  • Peppermint vagy mentás brownie – frissítő, ünnepi változat mentakivonattal vagy cukorkadarabokkal
  • Kávés brownie – eszpresszó vagy instant kávé hozzáadásával a csokoládé ízének mélyítésére
  • Vegán brownie – tojás és tejtermék nélkül, növényi alapú hozzávalókkal

Ez a sütemény nemcsak a családi összejövetelek kedvence, de a modern cukrászatban is újra és újra feltűnik különleges változatokban, így a klasszikus brownie mindig meg tud újulni.

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Most kiderül, mennyi ideig is kéne valójában zuhanyoznunk

Egy forró, hosszú zuhany igazi jutalomnak tűnhet egy stresszes nap után – de a bőröd, a pénztárcád és a Föld szempontjából korántsem mindegy, meddig állsz a víz alatt. Szakértők szerint létezik egy határ, ami után a wellness már inkább káros, mint pihentető.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...