Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos és túrós kalács kenyérsütőben

Mákos és túrós kalács kenyérsütőben
Mákos és túrós kalács kenyérsütőben
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ködmönujjának is hívják ezt a kalácsot, még kollégistaként ettünk ilyet Szolnokon. Az a különlegessége, hogy a vízzel való bekenés után nagyon bepuhul a teteje a konyharuha alatt. Nagyon finom! Nem szabad összekeverni a bejglivel, mert az egészen más!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk.
  2. 2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk 2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
  3. A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
  4. A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként belekeverjük a tésztába. 
  5. Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
  6. A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni, amíg a tésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
  7. A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a többi hozzávalót és félretesszük.
  8. A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. (A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
  10. Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
  11. A túrósat is hasonlóan készítjük.
  12. Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével, néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig a tepsiben pihentetjük.
  13. Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig, utána 180 fokon még 30 percig.
  14. A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 375
elküldve: 19
receptkönyvben: 316
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Ködmönujja, kalács, mákos kalács, túrós kalács

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andi1966
Andi1966 Sat, 2016-02-20 10:11

Ma fogom megsütni a kalácsot, tegnap találtam rá. :) Remélem nekem is ilyen gyönyörű,gusztusos lesz mint a Tiéd. :)

rega
rega Thu, 2014-03-27 17:09

Köszönöm a receptet, isteni finom ez a kalács. Bátran ajánlom másoknak is! Már nem először sütöm! Most is sül a sütőben egy adag, ilyenkor a szagelszivót sem szoktam bekapcsolni! Annyira jóaz illata!

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2014-03-28 14:54

Kedves Rega!
Nagy örömmel olvastam a hozzászólást! További jó sütögetést kívánok!
Üdv:
Kata :)

VaTAnita
Atina / VaTAnita Sun, 2013-12-08 20:42

Kedves bjk!
A reszelt almát a tölteléknél bele kevered, vagy a mák tetejére szórod és úgy tekered fel?

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-01-19 08:14

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a visszajelzést! :)
Örülök, hogy bevált a recept!
Üdv: Kata

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2012-10-16 02:02

Kedves bjkata! Annyira szepek a kalacsaid, hogy szinte az ember bele akar harapni. Isteni a recept.
:( Veronika

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2012-10-16 13:32

Kedves Veronika!
Köszönöm a kedves hozzászólást! Mi is nagyon szeretjük ezt a puha és finom kalácsot, bármennyi elfogyna belőle itthon. :)
További szép napot kívánok!
Kata

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-09-12 11:39

Kedves Sally és Gemabo!

Most néztem meg a recept állapotát, azt írták, hogy "feldolgozva". Vagyis még nincs időzítve annak ellenére, hogy én azt a receptet töltöttem fel először, hogy mindenki számára elérhető legyen. Tegnap írtam egy e-mailt is a NoSalty-nak, de sajnos nem tettek semmit a recept aktiválásával kapcsolatban. Így csak azt tehetem, hogy mindenkitől elnézést kérek a NoSalty nevében is. :(
Kata

Csibci
Csibci Wed, 2012-09-12 13:23

Kedves bjk!
Az nem lenne járható út, ha ide írnád fel a tészta hozzávalóit?

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-09-12 13:47

Kedves Csibci!

Hazaértem a suliból, és az első dolgom az volt, hogy bepötyögtem a hozzávalókat és az elkészítés módját. Remélem, így mindenkinek segítettem!
Kata

gemabo
gemabo Wed, 2012-09-12 11:22

Bizony hiába kattint az olvasó a szilvalekváros kifli receptjére, mert nincs fenn. Igy tehát sajnos ez a gusztusos, finomnak látszó kalács nem készíhető el a feltett recept alapján. :(

1424
finomliszt 30 dkg
rétesliszt 20 dkg
tej 3 dl
cukor 5 dkg
élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
1 csipet
sertészsír 3 dkg
vaj 3 dkg
tojásfehérje 1 db
mák 20 dkg
porcukor 12 dkg
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 1 marék
fahéj 0 ízlés szerint
alma 1 nagy db
tehéntúró 25 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tejföl 1.5 ek
tojássárgája 1 db
búzadara 2 evőkanál
mazsola 1 marék