Nosalty Logó

Mákos és túrós kalács kenyérsütőben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Mákos és túrós kalács kenyérsütőben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 1425 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 5700 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 263 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.1 g
  • Cink
    168 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    944 mg
  • Vas
    132 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    799 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210.5 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1425 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    190.8 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    762 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9800.3 g
  • Cink
    673 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    3776 mg
  • Vas
    529 mg
  • Magnézium
    876 mg
  • Foszfor
    3198 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    29 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    842.2 g
  • Cukor
    374 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    558.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    478 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    460 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 5700 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 263 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk.
  2. 2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk 2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
  3. A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
  4. A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként belekeverjük a tésztába.
  5. Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
  6. A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni, amíg atésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
  7. A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a többi hozzávalót és félretesszük.
  8. A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. (A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
  10. Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket,egyenletesenelsimítjuk, feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
  11. A túrósat is hasonlóan készítjük.
  12. Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével, néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig a tepsiben pihentetjük.
  13. Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig, utána 180 fokon még 30 percig.
  14. A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 17602
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ködmönujjának is hívják ezt a kalácsot, még kollégistaként ettünk ilyet Szolnokon. Az a különlegessége, hogy a vízzel való bekenés után nagyon bepuhul a teteje a konyharuha alatt. Nagyon finom! Nem szabad összekeverni a bejglivel, mert az egészen más!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Bizony hiába kattint az olvasó a szilvalekváros kifli receptjére, mert nincs fenn. Igy tehát sajnos ez a gusztusos, finomnak látszó kalács nem készíhet? el a feltett recept alapján. :(

Törölt felhasználó

Mikor lesz mar fenn?

Bjkata

Kedves Sally és Gemabo! Most néztem meg a recept állapotát, azt írták, hogy "feldolgozva". Vagyis még nincs id?zítve annak ellenére, hogy én azt a receptet töltöttem fel el?ször, hogy mindenki számára elérhet? legyen. Tegnap írtam egy e-mailt is a NoSalty-nak, de sajnos nem tettek semmit a recept aktiválásával kapcsolatban. Így csak azt tehetem, hogy mindenkit?l elnézést kérek a NoSalty nevében is. :( Kata

Csibci

Kedves bjk! Az nem lenne járható út, ha ide írnád fel a tészta hozzávalóit?

Bjkata

Kedves Csibci! Hazaértem a suliból, és az els? dolgom az volt, hogy bepötyögtem a hozzávalókat és az elkészítés módját. Remélem, így mindenkinek segítettem! Kata

Csibci

Köszönöm szépen! :-))

Bjkata

Kedves Csibci! Nagyon szívesen! Kata

pussycat

Kedves bjkata! Annyira szepek a kalacsaid, hogy szinte az ember bele akar harapni. Isteni a recept. :( Veronika

Bjkata

Kedves Veronika! Köszönöm a kedves hozzászólást! Mi is nagyon szeretjük ezt a puha és finom kalácsot, bármennyi elfogyna bel?le itthon. :) További szép napot kívánok! Kata

zsuzsa1949

Nagyon jó ez a recept! Köszönöm.

Bjkata

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a visszajelzést! :) Örülök, hogy bevált a recept! Üdv: Kata

Atina

Kedves bjk! A reszelt almát a tölteléknél bele kevered, vagy a mák tetejére szórod és úgy tekered fel?

Bjkata

Kedves Anita! Bele szoktam keverni. Üdv: Kata

rega

Köszönöm a receptet, isteni finom ez a kalács. Bátran ajánlom másoknak is! Már nem el?ször sütöm! Most is sül a süt?ben egy adag, ilyenkor a szagelszivót sem szoktam bekapcsolni! Annyira jóaz illata!

Bjkata

Kedves Rega! Nagy örömmel olvastam a hozzászólást! További jó sütögetést kívánok! Üdv: Kata :)

Andi1966

Ma fogom megsütni a kalácsot, tegnap találtam rá. :) Remélem nekem is ilyen gyönyör?,gusztusos lesz mint a Tiéd. :)

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Megmutatni a kávét úgy, ahogy van – interjú a Barista...

Újhullámos kávézókat ma szinte minden második budapesti utcában találni, de egyre több vidéki városban is megjelennek a világos pörkölésű kávéból készült espressok és a krémes tejhabréteggel megkoronázott tejeskávék. A Repka Péter által alapított Barista Campus nemcsak azokat a baristajelölteket várja, akik a szakmában képzelik el a jövőjüket, azok előtt is nyitva áll az ajtó, akik egyszerűen csak szeretnének többet tudni a profi kávékészítés titkairól.

KormosLili

"Megkaptam már, hogy nem is vagyok igazi férfi, ha nem...

Ugyan a Nosalty-nál a Húsbavágó kampány keretében csak egy hétre száműztük a húsos ételeket, egyre többen vannak, akik végérvényesen elhagyják ezt az élelmiszercsoportot a táplálkozásukból. Bizony, így is lehet élni és jól, változatosan enni, miközben a lelkiismeretünk is tiszta. Húsmentes étrendet követők meséltek nekünk tapasztalataikról.

Szász Nóri

További cikkek