r
Nosalty Logó

Mákos és túrós kalács kenyérsütőben

Bjkata
Mákos és túrós kalács kenyérsütőben
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

1425
Kalória
40.3g
Fehérje
210.5g
Szénhidrát
47.7g
Zsír
139.6g
Víz
190.4g
Koleszterin
15.6g
Élelmi rost
93.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 1425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 5700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 263 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.1 g
  • Cink
    168 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    944 mg
  • Vas
    132 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    799 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    210.5 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    139.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    190.8 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    762 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9800.3 g
  • Cink
    673 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    3776 mg
  • Vas
    529 mg
  • Magnézium
    876 mg
  • Foszfor
    3198 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    29 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    842.2 g
  • Cukor
    374 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

Víz

  • Összesen
    558.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    478 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    460 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 5700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk.
  2. 2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk 2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
  3. A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
  4. A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként belekeverjük a tésztába.
  5. Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
  6. A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni, amíg atésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
  7. A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a többi hozzávalót és félretesszük.
  8. A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. (A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
  10. Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket,egyenletesenelsimítjuk, feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
  11. A túrósat is hasonlóan készítjük.
  12. Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével, néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig a tepsiben pihentetjük.
  13. Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig, utána 180 fokon még 30 percig.
  14. A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x40

Ködmönujjának is hívják ezt a kalácsot, még kollégistaként ettünk ilyet Szolnokon. Az a különlegessége, hogy a vízzel való bekenés után nagyon bepuhul a teteje a konyharuha alatt. Nagyon finom! Nem szabad összekeverni a bejglivel, mert az egészen más!

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek