Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ostoros kalács 2.

Ostoros kalács 2.
Ostoros kalács 2.
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept anyukámtól származik, mindenki kedvence ez az isteni finom, pihe-puha tésztájú, nagyon krémes kakaós kalács.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Frissen a legfinomabb, de másnapra is puha marad.
Bármilyen alkalomra megfelelő, laktató desszert, nem éppen kalóriaszegény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőgépbe pakoljuk a hozzávalókat, és 1 óra 50 perces "Tészta"-programon dagasztjuk, és kelesztjük a tésztát. /Kenyérsütő nélkül, a hagyományos módon az élesztőt felfuttatjuk, a tésztát a hozzávalókból összegyúrjuk, meleg helyre félretesszük kelni./
  2. A megkelt tésztából 6 cipót formálunk, mindegyiket egyenként téglalap formára kinyújtjuk.
  3. Közben elkészítjük a krémet: a margarint elkeverjük a cukrokkal és a kakaóval.
  4. A 6 db kinyújtott téglalapot megkenjük bőven krémmel, és felcsavarjuk, majd hármat-hármat óvatosan összefonunk, az elejét és a végét jól összenyomjuk, nehogy kifolyjon a krém.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a két fonatot, és tojássárgájával megkenjük a tetejét. 20 percig még meleg helyen pihentetjük.
  6. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 540
elküldve: 6
receptkönyvben: 351
elkészítve: 15/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Makréla

Mióta szakács: 2010.05.03.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

csodafinom kakaós kalács, fonott kakaókrémes kalács

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

.porcukor.
.porcukor. Sat, 2014-04-19 13:41

Szia!!
Most sül ez a csoda! Húsvétra néztem ki a családnak ezt a receptet. Van tapasztalatom sütés főzés terén, de ezidáig még nem fonogattam tésztákat tehát egy kicsit féltem ettől a résztől. El kell hogy mondjam, hogy isteni minden. Az arányok a tészta állaga, könnyen kezelhető. Nézem a sütőt és mintha kicsit megfolyt volna a krém benne, de valószínűleg ez az én hibám mert kicsivel több kerülhetett bele. Ezt nem veszem magamtól hibának :D Egy szó mint száz isteni a recept ! Köszönöm!
.porcukor.

Zitus75
Zitus75 Mon, 2012-07-09 13:55

Már kétszer megsütöttem, tényleg nagyon finom! De nekem mind a kétszer kifolyt a töltelék egy része. Alulra tettem az illesztést és az elejét-végét is megnyomkodtam. Azért még próbálkozom rendületlenül, egyszer csak sikerül! :o)

kovesine
kovesine / kovesine Sat, 2011-04-23 15:27

Ezt ha nem kenyérsütő gépbe teszem dagasztani, hanem kézzel. Akkor mennyit kelesszem?

szunsza
szunsza Sun, 2012-05-27 13:58

Hali!
Fél órát szoktam keleszteni meleg helyen!A töltelékbe meg szoktam rakni pici fahéjat és mazsolát is nagyon finom!

edes szamoca
edes szamoca Sun, 2010-09-12 10:53

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: én is szoktam hasonlóan kalácsot készíteni, annyi különbséggel, hogy a tölteléknél a kakaót és cukrot keverem csak össze és a vajjal csak megkenem a tésztát és erre megy a kakaó. Viszont általában sütés közben elég sok töltelék kifolyik. Nektek ezzel a recepttel nem szokott ilyen történni? Előfordulhat, hogy azért folyik ki a belseje, mert külön szórom rá a kakaót? Ha van ötletetek, segítsetek légyszi!
Köszi!

crazymary
Makréla / crazymary Sun, 2010-09-12 11:28

Kedves Édes szamóca!
Nekem sosem folyt még ki a töltelék ezzel módszerrel, esetleg kipróbálhatnád te is, semmivel sem pepecselőbb, sőt. Szóval, összekevered a margarint/vajat a cukorral és kakaóval, a lényeg ,hogy ne legyen folyós, inkább kicsit sűrű. Én néha berakom a hűtőbe is, hogy még jobban összeálljon. Aztán csak rákenem, tekerem, stb. Amíg a tészta készül (nálam a kenyérsütőben) mindig megcsinálom, utána csak kenni kell. Szóval szerintem egyszerűbb és gyorsabb, mint a te módszered, ha van kedved próbáld ki. Remélem tudtam segíteni.
üdv,
Zsani

mirza
mirza Fri, 2010-06-18 09:19

Kedves Zsani! Igen, egy lányom van - Zsófi -, aki hétfőn volt 15 éves.. A receptföltevéseken pedig még gondolkozom. (Ételfotóim egyenlőre nincsenek és igazából olyan hű-de-gyakorlott-szakács sem vagyok - még, ill sokszor úgy érzem, hogy az én receptjeim nem sokban különböznek a már fennlévőktől és éppen ezért feleslegesnek érzem őket itt... :D.Tudod, nálunk Édesanyám volt a "főszakács", de Ő sajnos 5 hónapja "elment"...) De nagy örömmel böngészgetem ezt a portált, sok finom és főleg elkészíthető (!) receptet találtam már rajta.
(Neked most hány évesek a lányaid?)
Üdv: Mirza

crazymary
Makréla / crazymary Wed, 2010-06-23 08:52

Kedves Mirza!
Bocsánat a késlekedésért...
Szóval csak biztatni szeretnélek, hogy legyél magabiztos és vágj bele a receptek szerkesztésébe.Biztosan tudnál újat mutatni, ha kicsit is különbözik, akkor már nem ugyanaz. Lehet, hogy valakinek épp ez a kis változtatás nyeri el a tetszését, vagyis pont így fog valami ízleni neki. Az ételfotózás pedig nem egy nagy ördöngősség, ez végképp ne tartson vissza.
Szóval én nagyon szivesen látnálak, főleg ennyi tapasztalattal a hátad mögött! Gondold meg, ne legyél kishitű! :)
(Egyébként Bogi lányom 6 éves, Katica pedig 15 hónapos. Te az ország melyik részén élsz?)
Üdvözletem küldöm: Zsani

mirza
mirza Thu, 2010-06-10 22:17

Kedves Zsani! Köszi szépen, nagyon kedves vagy! (A nagylányom kifejezésével élve "cuki és aree vagy"... :XD) Jah, és nagyon helyesek a lányaid is (a nagyobbik meg kifejezetten "Te"!)
Szeretettel üdvözöl: Mirza

crazymary
Makréla / crazymary Fri, 2010-06-11 17:41

Szia Mirza!

Köszönöm kedves soraid!:-)
Sokan mondják mennyire hasonlítanak rám a lányok,főleg Bogi,a nagyobbik. A pici meg tiszta apja. :-)
Neked egy lányod van? Vannak fenn receptjeid?
Üdv: Zsani

mirza
mirza Wed, 2010-06-09 14:30

Kedves Zsani! Ha legközelebb ilyen kalácsot csinálsz, megmérnéd nekem azoknak a téglalapoknak a nagyjából pontos méretét? (Te már tudod, mi az ideális, úgy hogy ezzel sokat segítenél!) Előre is köszöni: Mirza

crazymary
Makréla / crazymary Wed, 2010-06-09 15:27

Szia Mirza!

Persze, szívesen megmérem neked, bár én csak úgy érzésből szoktam csinálni.
Szóval a megkelt tésztát ugyebár 6 egyforma kis cipóra osztjuk, és ez adja ki a téglalapok méretét, nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtom. Az sem annyira fontos, hogy pontosan egyformák legyenek a téglalapok, ez nem befolyásolja a végeredményt.
A csavarásra és a fonásra viszont figyelni kell, alulra kerüljön az illesztés és jól nyomd össze a fonatok elejét és végét!
Remélem tudtam segíteni, ha még lenne kérdésed szólj. És ha lemértem, akkor jelentkezem!
üdv,
Zsani

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-07 22:11

Én mogyoróval készítettem. Az sem volt "kutya"

zituska
zituska Mon, 2010-06-07 17:58

Ilyet én is szoktam csinálni, nagyon finom, még másnap is.
Én még fahéjat is szoktam rászórni, mikor már a kakaós krémmel megkentem a tésztát, és sütés elött megszóróm kristálycukorral.

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2010-06-07 18:58

Igen, tényleg jó még másnaposan is. :-)
Jól hangzik a fahéjas ötlet, ki fogom próbálni.
üdv,
Zsani

1478
finomliszt 60 dkg
tej 4 dl
tojássárgája 3 db
cukor 5 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
élesztő 5 dkg
margarin 25 dkg
cukor 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
cukrozatlan kakaópor 4 ek