Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-vajas kalács

Diós-vajas kalács
Diós-vajas kalács
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy közismert és méltán közkedvelt német süti. Az igazi neve Butterkuchen, de csak így -vajas sütemény- olyan szimpla. Legszívesebben pihe-puhának nevezném, mert tényleg az. :-)

Egy eredeti német házi receptem.

Rendkívül lágy, könnyű kalács. A vaj csodát tesz benne és rajta...!  Langymelegen szinte nem lehet abbahagyni.

Szuper gyorsan elkészül (kb. 1 óra ) ahhoz képest, hogy tulajdonképpen kalácsot készítünk. Mandulapehellyel az eredeti, de mi dióval is nagyon szeretjük, most így készítettem.

Ha marad másnapra, akkor is ízletes, puha.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához megmelegítjük a tejet a cukorral.
  2. Egy tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukros tejet, és hagyjuk feltutni.
  3. Egy 20 x 30 cm-es magasfalú tepsit kivajazunk és kilisztezünk.
  4. A lisztet tálba tesszük, elvegyítjük benne a sót, beletesszük a puha vajat, a tojást, a felfutott élesztőt, az összes tejet, és néhány perc alatt összeállítjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk.)
  5. Rögtön a tepsibe rakjuk, pl. egy kenőlapát segítségével. 30 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.
  6. A diót durvára felvágjuk, és 50 g vajat megolvasztunk. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  7. A kissé megkelt tésztát az olvasztott vajjal megkenjük, és a maradék 50 g vajat apró kis darabokban a tésztába nyomkodjuk ide-oda. A dióval és az ízlés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk, és sütőbe tesszük.
  8. Kb. 20-25 perc alatt aranyszőkére sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 216
elküldve: 7
receptkönyvben: 300
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vajas kalács dióval, német vajas kalács, diós kalács

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mézédes
mézédes Sat, 2014-10-04 09:54

Nagyon finom! Most sütöttem meg először és biztosan nem utoljára. Gyorsan elkészül és isteni finom, puha, a tetején a ropogós cukorral és dióval, nálunk mindenkinek nagyon izlett. Csak ajánlani tudom.

Kat
Kat Wed, 2013-01-30 09:45

Szia Vicikó!

Az 1 cs. élesztő jelen esetben mit jelent? Az 5 dkg-os kocka élesztőt, v. az instant élesztőt? Egyébként isteni recept lehet, ki szeretném próbálni ma este. Köszönet érte! Üdv.: Kata

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-01-30 12:06

Szia Kata!

Igen, 50 g-os csomag, friss élesztő. Nem instant, száraz.
Valóban ez hiba a receptem leírásában, pedig mindent gramm-ban, ill. erre is figyelve szoktam megadni. Ki is javítom, köszi! :-)

Kíváncsi vagyok, ha elkészíted, hogy ízlik Neked?

Üdv: Vici

Kat
Kat Wed, 2013-01-30 12:38

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Ma este megcsinálom, és referálok! Mi imádjuk az ilyen sütiket, úgyhogy nálunk szinte garantált a siker. De azért majd írok. :) Szép napot Neked! Üdv.: Kata

932
tej 250 ml
friss élesztő 50 g
cukor 75 g
finomliszt 375 g
tojás 1 db
1 csipet
vaj 75 g
vaj 100 g
cukor 60 g
dió 50 g