Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos krémes Inom konyhájából

Mákos krémes Inom konyhájából
Mákos krémes Inom konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már rég kacsintgattam erre a sütire, mindössze a kifogásom annyi volt, hogy a gyerkőcök nem rajonganak a mákért. Ennek ellenére elszántam magam az elkészítésére, s lám falták! :)

hozzávalók / 6 adag

A mákos laphoz

A fehér laphoz

A krémhez

A tetejére

  • 2 dkg mák (kb. 2 evőkanál)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapírra 2 darab 20x30 cm-es téglalapot kenünk. Előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
  2. A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapírra 20x30 cm-es téglalapot kenünk. Előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
  3. Amíg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt kemény habbá verjük.
  4. A zselatint vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.
  5. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. A zselatint felmelegítjük a vízzel, majd a sűrű krémhez keverjük. A vízgőzről levéve kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.
  6. Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel, és megszórjuk darált mákkal.
  7. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 35 069
elküldve: 11
receptkönyvben: 676
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

"Inom"

Mióta szakács: 2012.11.24.
70 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

krémes mákos, mákos szelet vaníliakrémmel, vaníliakrémes mákos sütemény

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Derelye főszakács
Derelye főszakács Sat, 2014-12-27 07:02

Kedves Inom!
Ezzel a krémessel nagy sikert arattam tegnap, még a mákos bejglivel megcsömörlött családtagjaim körében is! Köszönöm a receptet!
Talán annyit fűznék hozzá, hogy a mákos lap sütése kétszer annyi időt vett igénybe, mint a sima lapé és hogy legközelebb a krémbe én teszek citromhéjat is, de ez már csak ízlés dolga. Még egyszer köszönöm!

era972
"Inom" / era972 Sat, 2014-12-27 08:39

Kedves Derelye!
Nagyon köszönöm a visszajelzésed, örülök, hogy sikeres volt! Ami a citromhéjat illeti: vallom, hogy egyetlen recept sem szentírás! Én is szeretek kipróbálni más variációkat, sőt! Néha sikerül egy-egy saját ötletemből remek dolgokat kreálni! Próbáld ki a Viktória szeletet is-saját-, bizton állítom, az is sikeres lesz! Boldog Új Évet Kívánok! Era. :)

alice34
alice34 Tue, 2014-04-01 21:09

na ezt kiprobalom most husvetra :) remelem sikerulni fog :)

914
tojásfehérje 6 db
cukor 12 dkg
mák 10 dkg
finomliszt 4 dkg
sütőpor 2 teáskanál
rum 2 ek
tojásfehérje 3 db
cukor 6 dkg
finomliszt 6 dkg
sütőpor 1 teáskanál
rum 1 ek
tej 7 dl
tojássárgája 9 db
cukor 10 dkg
vaníliás pudingpor 2 tasak
vaníliaaroma 4 teáskanál
zselatin 2 ek
habtejszín 2.5 dl
fehér csokoládé 20 dkg
mák 2 dkg