Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliahabos mákos szelet

Vaníliahabos mákos szelet
Vaníliahabos mákos szelet
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb epizód a mákszerelem című sorozatomból... Mákrajongó sorstársaimnak erősen ajánlom a kipróbálását! 

Az a  könnyű, finoman szaftos sok-sok mákkrém... a lenge tésztácska az alján, és a kis habos teteje...! :-)

Szegény párom mikor látta, hogy mákos készül (újból!), kissé elkeseredett, - Jajj, megint! - mondta.

De mikor elkészült: - Hú, de jól néz ki! Együk már, nem lehet még kóstolni? - Bizony sietnem kellett a fényképezéssel... :-))) Ezek után a kóstolási teszten is nagy sikerrel ment át... 

Vittem a kollégáimnak is néhány szeletet, akik másnap is dicsérgették, hogy az a mákos, az nagyon fincsi volt!  :-))

Egyébként egy német sütős oldalon találtam a receptet, sok dícsérettel ellátva, így nem volt kérdéses, hogy biztos finom is. Igazuk volt!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt úgy, hogy az összes cukrot az élesztőhöz adjuk, hozzáöntjük kb. felét a megmelegített tejnek, némi lisztet is belekeverünk, elkeverjük, és hagyjuk, míg szépen feljön. Ezután összedolgozzuk a többi tészta hozzávalóval. Viszonylag lágy tésztát kapunk, duplájára kelesztjük, kb egy óra alatt.
  2. Ezalatt elkészítjük a mákkrémet.
  3. Egy nagyobb edényben kb 600 ml tejet felteszünk forrni a vajjal és a fele mennyiségű cukorral. 
  4. A vaniliás pudingporhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folyamatosan keverve beletesszük a búzadarát, és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a darált mákot. Tovább ízesítjük a citrom lereszelt héjával, és kinyomott levével. Időnként keverjük meg, hogy valamelyest kihűljön.
  5. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagra, és sütőpapírral bélelt magasfalú tepsibe fektetjük. A papírt az oldalakon akár hagyjuk is meg, mert megmagasodik sülés közben a süti. 
  6. A máktölteléket rásimítjuk a tésztára.
  7. Végül elkészítjük a vaníliahabot. A tejből, vajból, cukorból, és a vaniliás pudingporból az előzőhöz hasonló módon pudingot készítünk.
  8. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat belekeverjük a pudingba. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a pudingba. Rásimítjuk óvatosan a máktöltelékre.
  9. Előmelegített sütőben, kb 45 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22x32 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 31 163
elküldve: 50
receptkönyvben: 1 080
elkészítve: 32/57
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliahabos-mákkrémes süti, vékony tésztájú vaníliahabos mákos, mákos süti vaníliahabbal, mákos szelet, pudingos mákos szelet

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-12-03 23:20

Érdekes, eme receptnek a Facebook kiemelése által ma, bejutottam ide! MIÉRT NEM TUDOM ELÉRNI NAPOK ÓTA AZ OLDALAMAT, RECEPTJEIMET, CSUPÁN NÉHÁNY MÁS RECEPTET???

Nosalty, kedves! Kaphatnék rá választ, mikor oldjátok meg végre ezt a problémát???!!!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Thu, 2014-02-20 10:52

Nem hittem volna hogy ennyire sok mákimádó van.Tetszenek a sütik,de nemtudnék egynél többet megenni belőle.Az élénkítő hatása miatt van szerintem.

szunsza
szunsza Sun, 2014-01-19 18:59

Mákimádóknak ajánlom!Nagyon finom,nem száraz,fojtós!Teljeskiörlésü liszttel csináltam és folyékony édesítőszerrel!Nekem nagyon ízlik!Köszi a receptet!

Regi-na
Regi-na Thu, 2014-01-16 18:58

Kedves Vicikó!

Elkészítettem és még egy párszor megcsinálom! Még gőzölt mikor megkostoltam. Nagyon jó sütemény! Mákimádó vagyok! Köszi a receptet! Jó egészséget!

Üdv.:Regi-na

hernadizsu
hernadizsu Sat, 2013-10-19 10:48

Amióta megtaláltam, két heti rendszerességgel kell sütnöm. /gyakrabban nem vagyok hajlandó :))/
Nagyon eltalált sütemény mákimádóknak.
Köszi!!!!

Tünde66
Tünde66 Sun, 2013-02-17 10:42

Ezt én is elkészítettem és nagyon finom lett. Köszi a receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-02-17 11:42

Kedves Tünde!

Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! :-)
Köszi, hogy visszajeleztél!

Üdv:-) Vici

Cichano
Cichano Wed, 2013-01-23 12:21

Nagyon jól hangzik ez a recept, biztos kipróbálom. Egy kérdésem lenne a 7. pont: a pudingot csak összekeverem vagy meg is főzöm? MErt a meleg pudingban gondolom nem szerencsés fehérjehabot keverni. Vagy igen???

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-01-23 14:16

Kedves Cichano!

Igen, meg kell főzni a pudingot. Utána pedig bele kell keverni először a tojások sárgáit, majd a felvert fehérjehabot.
Amíg szétválasztjuk a tojásokat, kemény habbá verjük a habot, közben időnként megkeverjük a kész pudingot, ez pont elég idő ahhoz, hogy már beletegyük a tojásokat. Nem lesz rántotta belőle!:-)
De egyébként egy másik receptemben is http://www.nosalty.hu/recept/villam-kremes-vicikotol hasonlóan kell készíteni a krémet, hogy a forró pudingba kell a fehérjehabot beleforgatni. ( csak fehérjehabot )

Kíváncsi vagyok, hogy ízlik, ha majd elkészíted? :-)

Üdv: Vici

ejjeli
ejjeli Tue, 2013-01-22 12:58

sziasztok. sikerült valakinek kinyomtatni? nekem napok óta nem sikerül :-( a nyomtatóm biztosan jó, mert már ki tudok vele nyomtatni :-( várom az infót, vagy segítséget köszönöm szépen

Corra
Corra Tue, 2013-01-15 07:47

Kedves Vicikó!

A süti mesésen hangzik, szeretném elkészíteni, egy kérdésem lenne: a tésztát élesztő helyett sütőporral is lehet készíteni vajon? Általában a hasonló sütiknél jobban szokott ízleni az omlós tészta, mint a kelt. Vagy akkor már vltoztatni kéne az arányokon (pl. több zsiradék), hogy tényleg omlós legyen?

Köszönöm előre is a tanácsokat.

leácska
leácska Mon, 2012-12-03 19:57

Nem vagyok mák rajongó,csak a családom egyik fele az,de ez a recept még nekem is bejött.Nagyon finom!!!köszönöm

EIR
EIR Sun, 2012-12-02 11:13

Szia! Én máris ki akartam próbálni ezt a sütit, de nem sikerült. Segítenél? A tészta nekem kevés és nagyon lágy, nem nyújtható, ráadásul az 1 óra kelesztés után sem változott a mérete. A mennyiségek biztosan jól vannak leírva? Vagy mit ronthattam el?

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-12-02 11:53

Szia!

Bocsánat! A tepsi méretét elírtam! 22x 32 cm a jó méret! Igazad van! ( Kijavítom a leírásban is! ) De ebben is nagyon vékony lesz a tészta!

Igen, nagyon lágy a tésztája, alaposan lisztezett felületen kell nyújtani. Közben is lisztezve!

Hogy miért nem kelt meg, azt sajnos nem tudom, nekem a duplájára kelt. Igaz, betettem kicsit meleg helyre, letakarva, légkeveréses sütőbe 30°C-ra, kb 1/2 órára, mert nem volt meleg a konyhámban.

Próbáld meg kinyújtani, és lehet, hogy majd sütéskor helyre jön magától a tészta.
A mennyiségek jók, én így készítettem, és a képen látható, ami lett belőle.
Remélem sikerül Neked is! Drukkolok, kiváncsi vagyok mi lett belőle!?

Üdv: Vici

csato
csato Fri, 2012-11-30 17:29

Na ez igen!Mentve!Gyönyörű és csak ránézésre,olvasás után is pontosan tudom,h finom!!!!!!!!!!JujjjjjjjjjjjKöszi a receptet!

701
finomliszt 125 g
cukor 30 g
tej 80 ml
élesztő 10 g
vaj 30 g
1 csipet
mák 250 g
tej 750 ml
cukor 180 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
búzadara 5 evőkanál
vaníliás cukor 3 ek
vaj 125 g
citrom 1 db
tej 250 ml
vaj 60 g
vaníliás pudingpor 30 g
cukor 2 ek
tojás 2 db