Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-aszalt szilvás zserbó

Mákos-aszalt szilvás zserbó
Mákos-aszalt szilvás zserbó
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A TV Paprikán láttam ezt a zserbó receptet, mazsola és darált dió szereplésével. A mazsolát nem szeretjük, a mákot viszont mindenki szereti a családban,  ezért az ismert receptet addig alakítottam, amíg ez a változat jött létre.

Aki sokallja, nem szereti ilyen édesen, a cukor mennyiségét csökkentse.

Leírva megtalálható a BORS Menü c. főzős kiadvány, decemberi számában.

Minden alapanyag az elmondottak szerint szerepel,ahogy a TV-ben láttam, -ott is mondták,( Bódi Margó főzős műsorában ),  hogy ez egy igazán gazdag, ünnepi alkalomra való , laktató édesség!  Azonnal tudtam, hogy most karácsonyra fogom elkészíteni, ezt a csodás süteményt. :-))

Minden hozzávaló az: - kivétel, hogy változtattam a diót mákra, a mazsolát aszalt szilvára, a rumot rumaromára, a tetejére való tejet vajra, és a rumos aszaltszilvás krémbe való sűrítő anyag , nem darált dió , hanem darált mandula. :-)) .

Szerintem, így átalakítva is nagyon jó lett, finom, édes és ünnepi.

A férjem szerint ez egy : " tömör-gyönyör! " , tényleg nem lehet sokat enni belőle,hamar telít. :-))

A család szerint nevezhetjük: Éva-zserbónak. :-)

Ezt készítettem el Karácsonyra, az életem első, teljesen önálló zserbóját. :-)

 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

Az aszalt szilvás töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Friss víz, mivel eléggé laktató és édes.

A mák helyett használhatunk (eredetileg megadott) fél kg darált diót, és még töltelékként a 2x100 g tejcsoki mellé,  20 dkg aszalt mazsolát, és tehetünk bele 20 dkg egész dióbelet is. Akkor a rumba a mazsolát áztatjuk, az egész dióbéllel és a fahéjjal, meg a cukorral.

Az ét tortabevonót  vaj helyett kb. fél dl tejjel olvasztjuk fel, és ha az kihűlt, azzal leöntjük a süti tetejét.

Ennek a receptnek az eredeti neve: Margó zserbó.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tölteléket. Tálba tesszük a ledarált mákot, a porcukrot (frissen darálva jobb, akkor 2 ek mákhoz, 2 ek cukrot adunk, ledaráljuk, tálba öntjük, és mindez addig tart, amíg a mák elfogy).
  2. Ha ledaráltuk a mákot és a cukrot, beleöntjük a tálba, ehhez adjuk a vaníliás cukrot,(vagy aromát), a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot, összekeverjük.
  3. Kis tálba tesszük a 1,5 kk őrölt fahéjat, a rumaromát,(vagy a rumot),  az aszalt szilvát csíkokra vágva,(az a puha fajta finomabb! ), a cukrot, és elkeverjük, állni hagyjuk.
  4. Elkészítjük a tésztát. A lisztet kevés sóval, margarinnal, sütőporral,  1,5 kk fahéjjal, a cukorral összemorzsoljuk.
  5. Bögrében: a langyos tejet, egy kk cukorral és a friss élesztővel felfuttatjuk.
  6. Ha felfutott, beleöntjük a lisztes alapba, beletesszük a tejfölt és a tojásoksárgáját, lágy, könnyű tésztát gyúrunk belőle.
  7. Lisztezett deszkára téve, három egyenlő részre osztjuk, és letakarva, kelni hagyjuk kb. 30 percig
  8. Amíg a tészta pihen, 2 dl tejet felforralunk, beleöntjük az aszalt szilvás keveréket, felforraljuk, összekeverjük, a tűzről levesszük, teszünk bele kb. 3-4 ek őrölt mandulát, és elkeverjük.
  9. Kikenünk margarinnal egy nagy tepsit (gázsütő tepsije), az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsi aljába, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a mákkal, rárakjuk az aszalt szilvás töltelék felét, rátördeljük az egyik tábla csokit (kb. 1-1.5 cm-es lesz a tölteléke), és jön a következő kinyújtott tészta a tetejére.
  10. Ezt is megkenjük a lekvár megmaradt felével, megszórjuk a mák maradékával (másik fele), rá az aszalt szilva másik fele, és erre a második tábla csoki törve, majd erre jön a harmadik kinyújtott  tészta.
  11. Az előmelegített sütőbe téve, megsütjük.
  12. Gőz felett a vajat és az ét tortabevonót felolvasztjuk, és ha a tészta is kihűlt, meg a tortabevonó is langyos, akkor ráöntjük a tetejére a sütinek, egyenletesen,  és hagyjuk pihenni, összeállni, a hideg spájzba téve,  másnap szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45x35x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 033
elküldve: 2
receptkönyvben: 122
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

aszalt szilvás-csokis-mákos zserbó, csokis-aszalt szilvás zserbó, különleges mákos zserbó

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gigimiu
Gigimiu / gigimiu Thu, 2013-04-18 20:32

Kedves Éva-Anyóca!
Ez a süti valami isteni finom lehet! Már alig várom hogy elkészítsem! Köszi a receptet! :)
Üdv: Gigimiu

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-04-19 11:28

Kedves Gigimiu!

Köszönöm szépen, nálunk nagy sikert aratott, remélem sikerül elkészíteni és ízleni fog.:)
Lehet első nekifutásra bonyolultnak tűnik, de nem az, és a végeredmény nagyon fincsi, akár mákos, akár diós a megoldás.:)
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-04 00:39

Nekem ez lesz az egyik karacsonyi sutim...makot imadom, aszalt szilvat imadom...Koszi, Eva-Anyoca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-12-04 21:49

Kedves evaneo!

Nagyon örülök neki, remélem , hogy sikerül, és ízleni fog a családnak:-O

Szép hóeséses napokat kívánok!
És holnap reggelre megérkezik a Télapó! :-O :-O
Szombaton meg a fiam fog "megérkezni", azaz úgy értve, hogy akkor lesz 18. éves!!! :-O
Rohan az idő.....:-O

Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-04 22:01

Kedves Eva-Anyoca, Isten eltesse a "kis"fiadat, a hoesesrol meg, talan a hegyekben...:) Mi tengerparti varosban lakunk, itt sose esik a ho, de azert majdnem minden evben megyunk "havat nezni" a hegyekben. Gazdag Telapot kivanok...Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-12-04 22:31

na igen, ha nem oda figyelek,:-o : hó van, közelben hegy nincs, ...bocs..:-o
Persze a Mátra tagadhatatlan, hogy az országunk csodás része, és városunktól nincs is annyira messze, de mégse oly közel....
Éva-A.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-12-04 22:29

:-O !
Köszönöm, átadom.

Itt nálunk nincs hó, ez itt az Alföld, de oly csodásan esik,....és annyira hideg van, hogy ez a hó, ha nem is sokáig, de megmarad pár napot, ha nem, újra esik, sőt!!! : hétvégére a mostani -1, illetve 0 fok helyett reggelre már -11 fokot jósolnak!! brrrr....:-((((

Reméljük, a Télapó finomságokat hoz,...igyekeztünk jónak lenni! :-O :-O

Éva-A.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-04 22:43

Na, most megborzongtam a -11 fok hallatara...::)) Jo kis forralt bor...megmelegiti az ember lanyanak a szivet..::))) Szia, Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-05 11:08

Kedves evaneo!

Hááát igen, azt hiszem, hogy ezzel a finom és csodás lehetőséggel élni is fogok! :-O
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-01-04 10:00

Kedves Anita!

Igen ő az, és megéri a vele való munkát, az eredmény magáért beszél, :-))
Akár mákos, akár a diós változatban készül el, bár abban meg mazsola van. :-))
Aki gyakorlottabb, annak biztosan gyorsabb az elkészítés, összerakás.
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-12-26 17:41

Kedves Évám !
Ez a változat is nagyon finom lehet!
A sok sütemény ellenére is bele harapnék !
Szép ünnepet ! Puszi: Anci

2077
finomliszt 100 dkg
friss élesztő 3.5 dkg
tejföl 350 g
sütőpor 1 csomag
cukor 20 dkg
fahéj 1.5 kk
margarin 37 dkg
1 késhegynyi
tej 1 dl
tojássárgája 2 db
vaj 1 ek
mák 25 dkg
sárgabaracklekvár 70 dkg
porcukor 25 dkg
fahéj 1.5 kk
tejcsokoládé 20 dkg
vaníliás cukor 5 csomag
rum 1 dl
mandula 5 dkg
tej 2 dl
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
aszalt szilva 20 dkg
tortabevonó 20 dkg
teavaj 10 dkg