r
Nosalty Logó

Zsuzsi zserbója

Zsuzsi
Zsuzsi zserbója
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Máz

1506
Kalória
17.9g
Fehérje
146.9g
Szénhidrát
96.7g
Zsír
51.2g
Víz
48.7g
Koleszterin
8g
Élelmi rost
69.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 1506 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 9027 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 453 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    96.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    946.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    146.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    580 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    545 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    427 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 1506 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    107.5 g

Zsír

  • Összesen
    580.2 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    205 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    221 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5679.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    742 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    825 mg
  • Foszfor
    2039 mg
  • Nátrium
    1812 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    881.6 g
  • Cukor
    416 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    307.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3483 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    398 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    598 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3267 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    2565 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 9027 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 453 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Egy kis csészényi langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval. Majd a szobahőmérékletű margarinnal, tojássárgájával, tejföllel és a felfuttatott élesztős tejjel.
  3. Ha szükséges, adunk hozzá lisztet, de ne legyen kemény a tészta!
  4. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát (én grammra ki szoktam mérni, mert szemmértékre sosem sikerül).
  5. Lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztagombócot, majd a tepsibe fektetjük. Megkenjük baracklekvárral, és meghintjük a cukrozott darált dió felével (ezt is grammra ki szoktam mérni).
  6. A második réteget ugyanígy kinyújtjuk, ráfektetjük az előző lapra, és megtöltjük lekvárral és dióval.
  7. A harmadik réteggel pedig befedjük.
  8. Fél órára pihenni hagyjuk, majd fél óra alatt 180 °C-on megsütjük.
  9. Amikor kész van (aranybarnára sült a teteje), kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Töltelék

  1. A darált diót és a porcukrot összekeverjük, a lekvárt külön edényben kimérjük, simára keverjük.

Máz

  1. A margarint és az étcsokoládét egy edényben közepes lángon, néha a tűzről le-levéve felolvasztjuk Amikor teljesen elolvadt és egyneművé vált, ráöntjük a már kihűlt tésztára, és hagyjuk megdermedni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x30

Az évek alatt több zserbórecepttel próbálkoztam. Idén észrevettem, hogy az eredeti recept, amit még szintén nosalty-ról nyomtattam ki, össze-vissza van már firkálva, többször áthúzva, átírva. Így úgy döntöttem, hogy most már ideje megírni rendesen a nekem tetsző változatot :) A legelső recept, amivel próbálkoztam túl folyós volt, aztán a csokimáz nem tetszett (vagy az is folyós volt, vagy töredezett meleg pengéjű késsel is), végül ez lett számomra a tökéletes. A zserbó egyébként a kedvenc süteményem, és a vörös-fehér-fekete trikolor tengerimalacom is erről a sütiről kapta a nevét.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek