r
Nosalty Logó

Mákos álom citromkupolában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Marcsux
Mákos álom citromkupolában
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 4844 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 283 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    635.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    84.8 g

Zsír

  • Összesen
    306.4 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5087.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    2285 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    1583 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.5 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    559.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2078 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    546 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2041 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    722 micro
Összesen 4844 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 283 kcal

Hozzávalók

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Elkészítés

mákos financier lap készítése

  1. 7 dkg vajat 2 ek. mézzel összeolvasztunk, és kissé pirítjuk, hogy szép világosbarna legyen, de ne égjen meg! Langyosra hűtjük.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: 3,5 dkg darált mandula, csipet só, 3,5 dkg liszt, 1,5 dkg szemes mák, 5 dkg porcukor, 1/2 vanília magja.
  3. A 2 db tojás fehérjéből lágy habot verünk, majd beleforgatjuk a száraz anyagokat.
  4. Végül belekeverjük a mézes masszát is. Hűtőbe tesszük 1/2 órára.
  5. Papírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába vagy egy 20x24 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Ha karikában sül, kicsit több idő kell neki! Ha tepsiben sütjük, 8-10 bomba alapja fog kijönni belőle. Attól függ, mekkora formánk van. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk ki a korongokat.

mákkrém készítése

  1. Kevés tejjel kikeverjük a pudingport.
  2. A többi tejet felforraljuk a sóval, hozzáadjuk a mákot, és 2-3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pudingot, és (pillanatok alatt) sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük!
  4. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, citromot, vaníliát.
  5. Végül a mákos masszával jól összedolgozzuk (én a mákos részt először külön kikeverem, hogy lazuljon).

meggyzselé készítése

  1. A meggylekvárhoz adunk 1,5 dl vizet, és ebben átmelegítjük. Ha darabos, szűrjük át. Hígabb állagú kell legyen.
  2. 1 dkg zselatint feloldunk benne, és forrásig melegítjük.
  3. Egy kis méretű tálcát kibélelünk folpackkal (akkorát, hogy kb. fél cm vékony legyen benne a meggy, ha beleöntjük). Beleöntjük a zselét. A tetejére is simítunk folpackot. Így dermesztjük. Majd a tésztakorongoknál 1/2 cm-rel kisebb korongokat szaggatunk belőle.

citromburkolat készítése

  1. Gőz fölött 10 dkg cukrot 5 dkg vajjal olvasztunk 2 db citrom reszelt héja + egynek a levével.
  2. Az egész tojásokat és + 1 egynek a sárgáját kikeverjük, majd apránként a citromos masszához adjuk. Óvatosan, nehogy kicsapódjon. Én inkább leveszem a tűzről, és úgy keverem hozzá. Gőz fölött főzzük tovább 8-10 percig.
  3. Ha elég sűrű és selymes, levehetjük. Egy lábasba teszünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a krémet, és belekeverünk 1 dkg zselatint. Összemelegítjük, és mehet a sütikre! Ezt már csak akkor kezdjük csinálni, ha a bomba készen áll.

összeállítás

  1. A 6 mélyedéses, félgömb alakú (szilikon)formát vékonyan kiolajozzuk. A krémmel nyomózsákból félig töltjük a mélyedéseket, belehelyezünk 1-1 meggykorongot, rá annyi krémet, hogy majdnem szintbe legyen. Végül a mákos tésztalapot. Kicsit lenyomkodjuk a tésztát, így kinyomjuk az felesleges levegőt vagy krémet.
  2. Így tegyük a fagyasztóba 2-3 órára. Utána szépen kifordítjuk őket egy rácsra, és a még langyos citromglazúrral gyorsan körbecsurgatjuk őket. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar köt a zselatin. Ha már húz, tegyük vissza kicsit melegíteni, és úgy folyassuk a bombákra.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x24
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4368
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos álom citromkupolában
Marcsux 1 recept

Egy kedves barátom vendégvárásra készültem. Imádja a mákot, és szerettem volna valami új desszertet készíteni neki. Láttam már hasonló típusú sütiket, és nagyon megtetszett a különlegessége. Egy kicsit utánanéztem, és kis ötletelgetés, gondolkodás után megszületett a Mákos álom, citromkupolában! Nagyon sikert aratott! 

Hozzávalók

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek