Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából

Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából
Legényfogó húsleves egy székely lány konyhájából
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám levese felejthetetlen számomra. Sajnos nem kaptunk elég időt, hogy megtanulhassam Tőle, de az évek során sikerült megközelíteni azt az ízvilágot, amit gyerekként megszerettem.

A legfontosabb: kizárólag takaréklánggal dolgozz! Ha forralod, zavaros lesz a leves. 
 

  • Én sertés húsos csontot használtam: mindenképpen olyat válassz, amin kevés a zsír! 
  • A legfinomabb házi tyúkból, én hentestől szerzem be.
  • A fokhagymától ne félj, nem lesz karakteres íze. :)
  • Mindig friss zöldségeket használj!
  • Ha szereted a gombát, 1-2 fejjel megtoldhatod a receptet, mert isteni íze van!

Tésztát ritkán teszek bele, elég gazdag az étel a zöldségektől.

Az ízesítés csak só és borsból áll, nem kell ételízesítő vagy leveskocka ...!

Tengeri sót használok (Perla), sófajtától függ, hogy mennyi kell bele, ezért folyamatosan kóstold!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Só, fekete bors és erős paprika - ennyi szükséges egy jó leveshez. :)

Ha nem ismered Mátyás király és az aranyló húsleves történetét az egyszervolt.hu oldalán megtalálhatod.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Daraboljuk fel a húst tetszés szerint, majd tegyük bele egy tál vízbe kis időre. Forraljunk fel 3 liter vizet, hintsük bele a sót.
  2. Amint felforrt, a megmosott húst tegyük bele - ezzel a húsba zárjuk az ízeket. (Ha inkább a levét szeretnéd ízesebbnek, akkor forralás előtt tedd bele a húst.) Innentől csak takaréklánggal dolgozzunk, mert így lesz kristálytiszta, aranyló levesünk.
  3. A hús behelyezésétől számítva 30-40 perc múlva tegyük bele az 5 gerezd fokhagymát és az egész vöröshagymát. A húst legalább másfél-2 órát kell főzni, de időnként nézzünk rá, nehogy szétfőjön a hús, illetve folyamatosan öntsük fel vízzel, ha elforrt.
  4. Amíg fő a hús, pucoljuk meg a zöldségeket, és aprítsuk fel tetszőleges módon. Ha elkészült a hús, szedjük ki egy tálba, locsoljuk meg egy kis levessel, hogy ne száradjon ki.
  5. Egy kis szűrővel szűrjük át a levet, majd tegyük fel főni a zöldségeket. Ekkor már kóstolhatjuk, sózzuk meg, ha kevésnek találjuk. (Érdemes már a húsnál is kóstolni, hogy a hús is elég sós legyen.)
  6. A zöldségeknek mérettől függően 30-40 percre van szüksége. Ha elkészültek, szedjük ki egy külön tálba, majd borsozzuk meg a levest. Szűrjük át a levet, majd tegyük egy jénaiba.
  7. Tálaláskor e három edényből kínáljuk a vendégeknek. Feltétlenül kínáljunk hozzá őrölt, erős paprikát. Remélem, Mátyás király sok aranyat adna a levesedre! :)
  • elkészítettem: 70 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 234
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dea

Mióta szakács: 2015.02.10.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

aranyló húsleves, húsleves gazdagon

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

505
csirkeszárny 10 db
sertéscsont 5 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 1 közepes db
zeller 1 közepes db
burgonya 2 közepes db
petrezselyem 3 szál
5 tk
fekete bors 2 kávéskanál
víz 3 l