Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fürjhúsleves

Fürjhúsleves
Fürjhúsleves
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ismerősöm beállított hozzám egy lyukas dobozzal, amiből nagyon fura, ismeretlen hangok jöttek (nagyon szépen fütyülnek egyébként). Kinyitottam, és két tündéri fürjecske pislogott rám, hát bevallom, nagyon meglepődtem. Először nem is akartam őket levágni, nem volt hozzá szívem, de mivel mindkettő kakas, nem sok hasznukat vettem volna élve. Szóval meg kellett tenni. Ugyanolyan, mint csirkét előkészíteni, csak sokkal kisebb, egy fürj a két tenyeredben elfér. Az íze isteni lett, sokkal finomabb, mint a csirkehúsleves, mivel a beleken, a lábon és a fejen kívül mindent bele lehet rakni a levesbe. Kiskoromban egyszer ettem fácánlevest, ahhoz tudnám hasonlítani, igaz, a japán fürj egy háziasított madár, de a húsában még érződik az a jellegzetes "vad-íz". A combja vajpuha és szaftos, a melle omlós. Ebből a receptből hat tányér leves jött ki. Aki rajong a fürjtojásért, az mindenképpen kóstolja meg a fürjhúslevest is.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Cérnametéltet vagy csigatésztát ajánlok hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fürjeket megkopasztjuk, ugyanolyan módon készítjük elő, mint a csirkét. A lábát, fejét levágjuk, ezt nem raktam bele a levesbe. A májról levágjuk az epét, majd a szívet, zúzát, a heréket és a májat félretesszük a hűtőbe.
  2. Előkészítjük a szokásos módon a zöldségeket, megpucoljuk, felaprítjuk, ki-ki ahogy szokta.
  3. Egy nagy fazékba tesszük a két egész, alaposan megmosott fürjet, mellé minden zöldséget, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, esetleg kicsit többet. Nagy lángon, fedő alatt elkezdjük forralni. Hozzáadunk sót, borsot, petrezselymet.
  4. Amikor már a répa is megpuhult, beletesszük a félretett belsőségeket. Közben már főzhetjük is mellé a tésztát.
  5. 10-15 percig még főzzük kicsit a levest, hogy a belsőségek is megpuhuljanak. Ha készen van, külön tányéron tálaljuk a fürjet, hogy mindenki vághasson belőle kedve szerint.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 273
elküldve: 1
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fürjkakas leves, fürjleves, fürj húsleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

331
fürj 2 db
sárgarépa 5 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 0.5 kis db
burgonya 3 közepes db
karalábé 0.5 közepes db
kelbimbó 5 db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
petrezselyem 0 ízlés szerint
2 teáskanál
bors 1 ek
víz 1.5 l