Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lazacos kedgeree

Lazacos kedgeree
Lazacos kedgeree
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Kedgeree (ejtsd: KedzsöriJ) egy indiai brit gyarmatokról származó étel, amit eredetileg reggelire fogyasztottak. Lényegében illatos fűszerekkel készült füstölt tőkehalas rizs. Egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, könnyű és egészséges egytálétel.

Sajnos azonban nálunk nemigen lehet füstölt tőkehalhoz jutni, de egyik nap Nigella főzőműsorában láttam, hogy lazacos kedgereet készített. Felcsillant a szemem, hogy ha nem is az eredeti füstölt tőkehalas verziót, de lazaccal végre én is kipróbálhatom. :)

Nem egy az egyben az ő receptjét követtem, szokásom szerint megnéztem több receptet is, mielőtt hozzákezdtem (többek közt Jamie Oliverét is), és végül ez a verzió született meg. Lime-ot és korianderzöldet sem tudtam beszerezni, de ezeket nagyszerűen lehet helyettesíteni citrommal és petrezselyemmel.

Nagy kritikusom is repetázott belőle, pedig nem rajong a rizsért és a rizses ételekért, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki szereti szereti, megszórhatja még egy kis apróra vágott csilivel, vagy újagymával, snidlinggel. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lazacot tegyük fel főni kb. fél liter sós vízben, amibe tegyünk 2 babérlevelet, 2 darab citromhéjat és egy kis darab vöröshagymát. Főzzük 10-15 percig (ha vastagabb, nagyobb darab, akkor kell 15, egyébként elég 10 perc is).
  2. Közben 10 perc alatt főzzük keményre a tojásokat is.
  3. A vajon és olajon dinszteljük üvegesre a hagymát (amiből egy pici darabka hiányzik).
  4. Szórjuk rá a római köményt, kurkumát, curryport és rizst, picit pirítsuk, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs volt. Sózzuk meg, és tegyük bele az apró kockákra vágott paradicsomot. Lefedve, lassú tűzön pároljuk kb. 15 percig.
  5. A lazacot tépkedjük darabokra, adjuk hozzá a fűszeres rizst, a cikkekre vágott tojásokat, locsoljuk meg 1-2 ek halszósszal, fél citrom levével, majd reszeljük rá fél citrom héját is, és végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Mindezt óvatosan forgassuk össze.
  6. Joghurttal vagy tejföllel meglocsolva tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 130
elküldve: 2
receptkönyvben: 70
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
70 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: halételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kedgeree, halas rizs, lazacos rizs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

409
lazac 500 g
basmati rizs 250 g
vöröshagyma 1 nagy db
paradicsom 2 közepes db
főtt tojás 4 db
fokhagyma 1 gerezd
római kömény 1 kávéskanál
kurkuma 1 teáskanál
curry por 2 teáskanál
babérlevél 2 db
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
petrezselyem 1 csokor
olívaolaj 1 ek
vaj 40 g
halszósz 1 ek
0 ízlés szerint
joghurt 1 dl
víz 5 dl