r
Nosalty Logó

Krémes cukkinis rizottó

Hering András
Krémes cukkinis rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

503
Kalória
10.5g
Fehérje
65.1g
Szénhidrát
17.9g
Zsír
103.9g
Víz
35.4g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 503 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 111 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1396.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    955 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    103.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1011 micro
Összesen 503 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5584.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    732 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    779 mg
  • Nátrium
    3822 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    260.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    415.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    766 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    436 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    683 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4042 micro
Összesen 2008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 111 kcal

Elkészítés

  1. Előkészítés: Mossuk meg a cukkinit, majd egy reszelő legnagyobb lyukain reszeljük le. Finomra aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát.
  2. Zöldségek pirítása: Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre, kb. 5-7 percig. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig.
  3. Rizs pirítása: Ugyanabban a serpenyőben (vagy egy másikban, ha szükséges) adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 1-2 percig, amíg a szemek fényesek lesznek.
  4. Bor hozzáadása: öntsük a száraz fehérbort a rizsre, és főzzük addig, amíg a bor elpárolog. Adjuk hozzá a kakukkfű-ágakat is, sózzuk, borsozzuk.
  5. Amikor a rizs magába szívta a bort, adjuk hozzá a reszelt cukkinit, majd közvetlenül ezután jöhet az alaplé hozzáadása: fokozatosan, merőkanalanként adjuk hozzá a forró zöldségleves alaplét a rizshez. Mindig csak annyi alaplevet adjunk hozzá, amennyi épp ellepi a rizst, és folyamatosan kevergessük. Amikor a rizs felszívta a folyadékot, adjunk hozzá újabb merőkanálnyi alaplevet. Ezt folytasd kb. 18-20 percig, amíg a rizs al dente lesz, vagyis megpuhul, de még enyhén roppanós marad.
  6. Amikor a rizs kész, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  7. A kész rizottót azonnal, forrón tálaljuk. Díszítsük friss petrezselyemmel vagy plusz kakukkfűvel, és ha szeretnénk, szórhatunk még rá egy kis parmezánt vagy reszelt citromhéjjat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

A cukkinis rizottó egy finom és krémes olasz étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon. A rizottó készítési módja miatt a rizs krémes lesz, anélkül, hogy ténylegesen hozzáadnánk tejszínt. A vaj és a parmezán sajt hozzáadásával az étel gazdag és selymes lesz, ami igazi ínyenc élményt nyújt. Bár a rizottó folyamatos figyelmet igényel, az elkészítése viszonylag egyszerű, és nem szükséges hozzá sokféle összetevő. Ideális választás, ha valami különlegeset szeretnél készíteni, de nem akarsz túl sok időt tölteni a konyhában. A cukkini könnyen elérhető, különösen nyáron, amikor szezonja van. Friss zöldségekkel dolgozni mindig öröm, és a cukkini ízletes hozzávaló, ami jól illeszkedik a rizottó gazdag textúrájához.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...